https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volne-pobihajici-pes-ustval-v-krkonosich-jelena.mejte-sve-psy-pod-kontrolou-zada-krnap
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volně pobíhající pes uštval v Krkonoších jelena. Mějte své psy pod kontrolou, žádá KRNAP

26.11.2019 09:42 | VRCHLABÍ (Ekolist.cz)
Nad Studeným kolenem pod Špindlerovým Mlýnem volně pobíhající pes štval jelena, který následně spadnul ze čtyřmetrové opětné zdi na silnici a na místě se zabil.
Nad Studeným kolenem pod Špindlerovým Mlýnem volně pobíhající pes štval jelena, který následně spadnul ze čtyřmetrové opětné zdi na silnici a na místě se zabil.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KRNAP
Páteční případ psem uštvaného jelena opět rozvířil diskusi nad pohyb psů po národním parku. Nad Studeným kolenem pod Špindlerovým Mlýnem volně pobíhající pes štval jelena, který následně spadl ze čtyřmetrové opětné zdi na silnici a na místě se zabil. Podle očitých svědků se jednalo o huskyho s postrojem. Jeho majitel nebyl nikde v dosahu. Informuje o tom Krkonošský národní park.
 

Na polské straně Krkonošského národního parku pes musí být přímo na vodítku. "Na české straně hor není vodítko nutné, pes ale musí být pod jednoznačnou kontrolou svého pána. To ovšem znamená, že musí být v dosahu svého pána, kdykoli odvolatelný zpět. V tomto případě majitel psa evidentně zanedbal své povinnosti a v důsledku této nedbalosti vznikla škoda převyšující 70 000 korun," říká Radek Drahný, tiskový mluvčí Krkonošského národního parku

"V průběhu celého roku registrujeme řadu konfliktů mezi majiteli psů a ostatními turisty, případně s divokými i hospodářskými zvířaty v Krkonoších.," říká Drahný. Stejně tak zvěř je volným pobíháním psů značně stresována. "Prosíme majitele psů, aby si uvědomili, že i v případě domácího psa se stále jedná o šelmu a odpovědnost za jeho chování nese jeho majitel," říká Drahný.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

30.11.2019 00:41
Tady je zase daší př., kdy levá ruka neví, co dělá ta pravá. Spárkatá zvěř je všeobecně přemnožená a je příčinou mnohých problémů v lesích i na polích se škodami v řádech miliard. Krnap je příspěvková org. s posláním ochrany místní přírody a hospodárného lesnictví. Samozřjmě především za prašule daňového plátce. Proto bych i čekal, že jeho personální obsazení bude na úrovni řádného hospodáře a ochranáře. Z vyjádření pana mluvčího mám ale dojem, že je toto území zase leda dalším hájenstvím zakuklených bouchalů, jež si ani nezaslouží svůj plat i z mých daní. Ten majitel toho psa si totiž zaslouží za toho uštvaného jelena odměnu. Ne postih. A pana mluvčího bych "odměnil" okamžitým zrušením jeho prac. místa. Stejně je tam zbytečně.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.11.2019 18:54 Reaguje na
Jenže majitel psa, pokud by byl vypátrán, má smolíka, protože jednoznačně porušil zákon. A můžu si stokrát myslet, že zákon je špatný.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

2.12.2019 20:47 Reaguje na
Naštěstí ta doba, kdy jste mohl "odměňovat", je dávno pryč. A vaše daně? Raději spokojeně užívejte starobního důchodu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.12.2019 17:56
A je docela zajímavé, že pokud tohle budou dělat vlci, tak je to naopak činnost vysoce žádoucí.
Odpovědět
ČM

Čech M.

2.12.2019 01:04
Tohoto jelena žádný pes neuštval, to by musel zemřít buď vysílením, nebo být psem zadáven. Jelen zahynul pádem z nezabezpečeného srázu opěrné zdi! Zdravý jelen nemá problém jednomu psu plemene husky utéct. Je otázkou jestli ho vůbec nějaký pes naháněl, vedení parku třeba jen vymyslelo legendu o štvaní , aby zakrylo pochybení u nedostatečně zabezpečeného srázu u silnice.
Odpovědět
LB

Lukas B.

2.12.2019 08:36
1. je v tom určitý rozpor, přemnožená spárkatá kontra přezimovací obůrky pro jeleny. ono je to těžké, dostatečně hlubokých lesů, aby byly vhodné pro jeleny ponechané sobě napospas, není zas tak moc, a bude-li jelenů jen pár, tak je příbuzenské křížení zvrhne. v Krkonoších je tomu nejinak, víceméně se to udržuje na necelých tří stovkách kusů (?). jsou holt moc malé.
2. byl to určitě nejaký poitomý a nemocný jelen, a pes chvályhodně zastupoval vlka jako vrcholového predátora (pokus o vtip)
3. oplotit korunu zárubní (nikoli opěrné!) zdi ve velmi strmém lese nemá valného smyslu.
Odpovědět
Hu

Hunter

2.12.2019 12:29
Všechno je ve skutečnosti jinak. Tento jelen, byvše pravidelným čtenářem ekolistu, se po přečtení příspěvků od některých jedinců typu náčelníka pevného kramfleka, rozhodl raději spáchat sebevraždu skokem z opěrné zdi. O jeho odhodlání svědčí i to, že si tímto sebevražedným skokem zlámal paroh. Rozhodně ho žádný pesánek neštval, páč přece všichn domácí miláčkové pesánkové jsou hodní, ovladatelní, zvěř neštvou atd., prostě ten náš by tohle nikdy, ale opravdu nikdy neudělal.
Odpovědět
mr

2.12.2019 18:18 Reaguje na Hunter
Myslím, že zrovna vy jste "vodborník na vysokou" asi stejně, jak "umíte" rozlišovat pohlaví u zajíců běhajících na poli. Samozřejmě, že je škoda ve skutečnosti nulová - aspoň nemusí vyřezávat poškozenou zvěřinu od kulky, takže ji myslivci mohou sežrat celou, aniž by jim hrozila kontaminace od Pb.
Odpovědět
Hu

Hunter

2.12.2019 18:49 Reaguje na
Zatím jediný kdo se tu kasal ze pozná pohlaví u zajíců na poli byl jisty náčelník pevný kramflek. Já tady asi stokrát napsal, že to nejde. Ale jako když se hrách na stenu háze, což v případě psychicky nemocných jedinců není nijak překvapující ☺.
Odpovědět
mr

3.12.2019 00:15 Reaguje na Hunter
Nejste náhodou nějaký politik? Vy obracíte názory o 180°stupňů, jak ti někteří kýmsi volení. A co bylo nedávno bílé, je dnes pro vás černé. A nemusí uběhnout v potoce ani moc vody. Nikdo jiný tu o poznávání pohlaví zajíců takové nesmysly, jaké jste zplodil tady vy, nepsal. Tak si je laskavě dohledejte, ať víte, čím jste nás tu v minulosti na to téma bavil.
Odpovědět
Hu

Hunter

3.12.2019 09:53 Reaguje na
Ach jo, to je pořád dokola, jak s malým parchantem. Takže ještě jednou a už naposledy. Vzhedem k absenci druhotných pohlavních znaků u zaječí zvěře určit pohlaví pohledem nazajochy pobíhající po poli nelze. Z hlediska sčítání zvěře a plánování je to nepodstatné, protože v populaci je poměr pohlaví cca 1:1 (opakovaně prokázáno řadou studií), takže když nasčítáte 100 zajíců, tak cca 50 z nich jsou zaječky, cca 50 zajíci. Je to prosté a jednoduché, pochopí to i naprostý debil. Pro náčelníka pevného kramfleka je to ovšem naprosto mimo rozlišovací schopnosti. V tomto případě bez vyjímky platí, že nemá cenu bavit se s volem o sobotě, když jde v pátek na jatka.
Odpovědět
mr

4.12.2019 23:51 Reaguje na Hunter
Tou poslední větou jste se perfektně charakterizoval. Jste leda teoretik, jež mění názory dle momentální situace. Znalosti nulové. Odvoláváte se leda na jakési studie a co jste kde akorát někde zaslechl. Vlastní zkušenost žádná. Nikdy jste na odchytě zajíců nebyl, ale tady plácáte svá játra o složení pohlaví. Pro plánování to samozřejmě žádný vliv nemá, neboť celé to myslivecké plánování je leda pro kočku. Je to skutečně jednoduché, leda vy v tom hledáte jakousi vědu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist