https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vw-bude-zadat-odskodne-po-byvalem-sefovi-koncernu-a-rediteli-audi-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

VW bude žádat odškodné po bývalém šéfovi koncernu a řediteli Audi

30.3.2021 01:05 | BERLÍN (ČTK)
Výrobce luxusních vozů Audi je divizí evropské automobilové skupiny Volkswagen.
Výrobce luxusních vozů Audi je divizí evropské automobilové skupiny Volkswagen.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | webandi / Pixabay
Německý automobilový koncern Volkswagen bude požadovat náhradu škody za skandál kolem podvodů s výfukovými plyny po bývalém šéfovi Martinu Winterkornovi a po bývalém řediteli automobilky Audi Rupertu Stadlerovi. Volkswagen to uvedl po zasedání dozorčí rady. Po rozsáhlém vyšetřování firma došla k závěru, že oba vrcholní manažeři zanedbali péči řádného hospodáře, pochybení ze strany jiných členů managementu ale nezjistila. Informovala o tom agentura DPA.
 

Jak velkou finanční částku bude koncern po bývalých šéfech požadovat, zatím neuvedl. Vyšetřování si kladlo za cíl zjistit, zda Winterkorn a Stadler mají na svědomí nedostatky v řízení a kontrole, které vyšly najevo po vypuknutí dieselové aféry v září 2015. Volkswagen tehdy v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že nainstaloval asi do 11 milionů naftových aut po celém světě software, který umožňoval manipulovat s testy.  

"Profesor Winterkorn i pan Stadler dokázali se skupinou Volkswagen velké věci," uvedla dozorčí rada v prohlášení pro zaměstnance. "Jakkoliv však byla jejich práce úspěšná, existovaly aspekty, které profesor Winterkorn a pan Stadler neměli dostatečně pod kontrolou," dodala.

Winterkornovi právníci uvedli, že bývalý šéf Volkswagenu rozhodnutí dozorčí rady lituje a vznesená obvinění odmítá. "Winterkorn si je vědom, že dozorčí rada má povinnost posoudit potenciální nároky na náhradu škody a případně je uplatňovat. Proto se bude snažit tyto záležitosti vyjasnit prostřednictvím jednání s firmou Volkswagen," píše se v jejich prohlášení.

Také Stadler odpovědnost za skandál odmítá. Jeho právní zástupci se nicméně k rozhodnutí dozorčí rady ohledně vymáhání náhrady škody odmítli vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Skandál s měřením emisí vyvolal globální odpor vůči naftovým vozům a Volkswagen už na pokutách, různých vyrovnáních a dalších nákladech kvůli soudním sporům zaplatil desítky miliard eur.

Winterkorn z postu šéfa Volkswagenu krátce po vypuknutí skandálu odstoupil. Zdůraznil ale, že si není vědom žádných pochybení. Kvůli dieselové aféře stane i před soudem v Braunschweigu, který by měl případ začít projednávat v polovině září. Vedle Wintekorna soud přezkoumá i roli dalších čtyř vrcholných manažerů, z nichž někteří už firmu opustili. Stadler se už ze spoluviny na manipulacích výfukových testů zodpovídá před mnichovským zemským soudem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

31.3.2021 07:31
To je nějaké divné? ( ha,ha) Celou dobu VW tvrdilo ( a dělalo z lidí úplně blbce ), že o tom nejvyšší vedení vůbec nevědělo, že to byla akce nějakých x v pořadí řadových pracovníků.
A najednou toto.
I když jejich roční příjmy asi nepatřily k úplně malým, tak to asi na ty miliardy , co ta sranda VW stála a bude stát, stačit nebude.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist