https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vw-zaplati-ve-dvou-statech-usa-za-urovnani-skandalu-kolem-emisi-1-5-milionu-usd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

VW zaplatí ve dvou státech USA za urovnání skandálu kolem emisí 1,5 milionu USD

27.9.2021 18:26 | WASHINGTON (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německá automobilka Volkswagen zaplatí americkým státům New Hampshire a Montana za urovnání skandálu kolem měření emisí 1,5 milionu dolarů (32,6 milionu Kč). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Volkswagen už se dříve s americkými soudy dohodl, že za nelegální používání softwaru, který zlepšoval výsledky emisních testů dieselových motorů, zaplatí ve Spojených státech 20 miliard dolarů (zhruba 435 miliard Kč) na pokutách. Nyní ale ještě řeší spory s vládami jednotlivých amerických států a s místními úřady.
 

Volkswagen v roce 2015 přiznal, že po celém světě nainstaloval zhruba do 11 milionů aut s naftovým motorem software, který umožňoval manipulovat s testy emisí. Ty při testech ukazovaly mnohem nižší hodnoty, než odpovídalo skutečnosti. Skandál, přezdívaný dieselgate, už stál automobilku více než 32 miliard eur (811,7 miliardy Kč). Částka zahrnuje pokuty, opravy a soudní výlohy.

Se státem New Hampshire se firma nyní dohodla, že mu zaplatí 1,15 milionu dolarů a vybuduje v něm do roku 2024 rychlonabíjecí stanici. Státu Montana Volkswagen zaplatí 357 280 dolarů. Odškodné vychází asi na 280 dolarů za každý z dotčených 5500 vozů. Soudní spory s několika dalšími americkými státy dál trvají.

V souvislosti se skandálem stanuli bývalí manažeři Volkswagenu před soudem. V Německu přijal koncern pokutu jednu miliardu eur, v České republice se prodalo zhruba 165 000 z celkem 11 milionů dotčených vozidel. Odškodnění vymáhá pro zhruba 6800 českých majitelů po Volkswagenu a Škodě Auto společnost Safe Diesel.

Odškodnění vymáhá pro zhruba 6800 českých majitelů aut po Volkswagenu a Škodě Auto společnost Safe Diesel. V Česku ale zastupuje poškozené v této aféře i další společnost, a to Dieselgate. Ta hovoří za dalších asi 2000 klientů, dohromady se tedy v České republice soudí kolem 9000 poškozených.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist