https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vybor-doporucil-navysit-trest-za-tyrani-zvirat-o-rok-na-sest-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výbor doporučil navýšit trest za týrání zvířat o rok na šest let

12.12.2019 00:13 | PRAHA (ČTK)
Sněmovní ústavně právní výbor doporučil Sněmovně kompromisní variantu úpravy postihu za týrání zvířat. Skupina poslanců původně novelou trestního zákoníku navrhovala zpřísnit z pěti na osm let trest vězení za týrání zvířat nebo provozování tzv. množíren. / Ilustrační foto
Sněmovní ústavně právní výbor doporučil Sněmovně kompromisní variantu úpravy postihu za týrání zvířat. Skupina poslanců původně novelou trestního zákoníku navrhovala zpřísnit z pěti na osm let trest vězení za týrání zvířat nebo provozování tzv. množíren. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | OBRAZ
Sněmovní ústavně právní výbor doporučil Sněmovně kompromisní variantu úpravy postihu za týrání zvířat. Skupina poslanců původně novelou trestního zákoníku navrhovala zpřísnit z pěti na osm let trest vězení za týrání zvířat nebo provozování tzv. množíren. Sněmovní ústavně právní výbor ale toto zvýšení odmítl. Předkladatelé novely proto přišli s návrhem maximální sazbu zpřísnit alespoň o rok, na což včera výbor reagoval doporučujícím stanoviskem.
 

Předlohu podalo osm desítek poslanců. Původně navrhované zvýšení trestů kritici z řad poslanců pokládají za příliš vysoké. Zvýšením trestu o rok se týrání přesune z přečinů, kde soudy mohou navrhnou alternativní tresty, do kategorie, kde bude hrozit trýznitelům zvířat vězení. Další pozměňovací návrhy předkladatelů výbor včera nedoporučil. Předsedkyně a poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla, že výsledek jednání považuje za kvalitní kompromis.

"Cením si ochoty kolegů k diskusi a hledání varianty, která bude přijatelná pro všechny. Věřím, že v té podobě, do jaké jsme ji pozměňovacími návrhy vyladili, má novela velkou šanci ve třetím čtení uspět," uvedla.

Sněmovna bude projednávat i další omezení takzvaných množíren. Minulý týden dala v úvodním kole projednávání šanci vládní předloze, která také zpřísňuje chov některých šelem a umožní státní příspěvky obcím na náhradní péči o zvířata. Novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání nyní posoudí zemědělský výbor. Bude na to mít tři měsíce místo obvyklých dvou.

Zákon zavádí vymezení množíren a rovnou je zakazuje. Za provoz takového zařízení, které slouží zejména k rozmnožování psů nebo koček za účelem zisku z jejich prodeje, by hrozila až půlmilionová pokuta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist