https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vybor-europarlamentu-k-volkswagenu-chce-od-komise-dalsi-podklady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výbor europarlamentu k Volkswagenu chce od komise další podklady

13.9.2016 17:16 | ŠTRASBURK/BRUSEL (ČTK)
Výbor se věnuje například otázce, zda v orgánech unie či v jejích členských zemích o podvodech německé automobilky s měřením emisí odpovědní činitelé a úřady věděli či tušili už před tím, než se věc provalila ve Spojených státech
Výbor se věnuje například otázce, zda v orgánech unie či v jejích členských zemích o podvodech německé automobilky s měřením emisí odpovědní činitelé a úřady věděli či tušili už před tím, než se věc provalila ve Spojených státech
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vyšetřovací výbor europarlamentu k emisnímu skandálu automobilky Volkskwagen nemá k dispozici některé dokumenty, které potřebuje k tomu, aby mohl svou práci dokončit do jara příštího roku. Europarlament proto ve Štrasburku odsouhlasil výzvu adresovanou Evropské komisi a členským zemím unie, aby při šetření spolupracovaly v duchu unijních pravidel a chybějící podklady urychleně dodaly.
 

Vznik vyšetřovacího výboru, který se zabývá především možnými pochybeními ze strany Evropské komise a národních dozorových orgánů, europoslanci schválili loni v prosinci. Výbor se věnuje například otázce, zda v orgánech unie či v jejích členských zemích o podvodech německé automobilky s měřením emisí odpovědní činitelé a úřady věděli či tušili už před tím, než se věc provalila ve Spojených státech.

Výbor se poprvé sešel v březnu a od té doby už jednal dvanáctkrát. Vyslechl skoro čtyři desítky expertů, kteří ústě i písemně zodpověděli na stovky otázek, uvedla tisková služba europarlamentu.

V polovině mandátu ale výboru stále chybí některé dokumenty komise o měřeních emisí či detaily prací expertních skupin v souvislosti se schvalovacími procedurami nových typů automobilů.

Španělský lidovecký europoslanec Pablo Zalba Bidegain, který byl jedním ze zpravodajů dnes přijaté rezoluce, zdůraznil, že výbor by neměl jen vyšetřit, co se stalo v minulosti, ale také nabídnout, jak zajistit, aby se podobný skandál nemohl opakovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist