https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-by-chtel-zakon-o-myslivosti-ve-tretim-cteni-projednat-v-zari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný by chtěl zákon o myslivosti ve třetím čtení projednat v září

10.1.2024 21:36 | PRAHA (ČTK)
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) by chtěl, aby Sněmovna ve třetím čtení projednala novelu zákona o myslivosti v září. Do konce ledna by se mělo vypořádat připomínkové řízení a na začátku března by chtěl novelu projednat na vládě. Jeden z hlavních cílů novely je zavést plánování lovu v honitbách podle poškození lesů.
 

Podle Výborného je k případu mnoho připomínek. Výhrady má mimo jiné Českomoravská myslivecká jednota, která kritizuje chystané snížení minimální výměry honiteb ze současných 500 na 250 hektarů. "Trpělivě vysvětlujeme motivy a důvody, proč ty změny děláme," řekl ministr. V zákoně jde podle něj o budoucnost nejen lesů, ale celé české krajiny. Poznamenal, že honitby vznikají i na zemědělských pozemcích a sám viděl, jaké škody dokáže například černá zvěř napáchat.

Ministr životního Petr Hladík (KDU-ČSL) prostředí zdůraznil, že novela zákona o myslivosti má jasný ekonomický základ, stejně jako je jeho cílem větší ochrana lesů nebo udržení biodiverzity. Podotkl, že na lesních i zemědělských pozemcích způsobuje přemnožená spárkatá a černá zvěř škody v miliardách. "Je odpovědnost vlády, abychom s tím něco udělali," doplnil.

Výborný připomněl, že na miliardové škody poukazuje i Ústav pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHÚL). Loni na podzim mimo jiné uvedl, že přemnožená zvěř v českých lesích zničí v průměru 15 procent nově vysazených stromů. Hladík poukázal také na to, že k tomu, aby se na pozemcích stromy podařilo vypěstovat, je nutné kvůli zvěři stavět oplocení a v momentě, kdy bude přirozený stav zvěře, nebude nutné sázet tolik stromů, protože bude lépe fungovat přirozená obnova lesů.

Podotkl, že dřívější pokusy o novelizaci ztroskotaly i na rozdílných pohledů ministerstev na novelu a nyní se podařilo najít shodu mezi resorty zemědělství a životního prostředí. Zákon podle něj také řeší dlouholeté rozpory mezi zákonem o myslivosti a zákonem o ochraně přírody.

V současnosti platí novela z roku 2001, snah o novelizaci bylo již několik. Naposledy projednávání změny zákona skončilo ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně v minulém volebním období.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DA

DAG

11.1.2024 08:28
Ještě jsem nikde nečetl rozumné vysvětlení, proč zmenšení honiteb a rozdávání povolenek mimo spolky ovlivní množství zvěře.
Zajímavé je to, že tyto změny jdou na ruku TOP 09 a ODS, kteří dejme tomu pár slov před volbami, o tomto tématu, řekli. Nicméně jedna strana je velice pravicová a druhá progresivistická. Zatím co KDU je strana středová a konzervativní. Takže dle mého názoru to pro KDu bude znamenat o pár tisícovek hlasů míň. Dobře si to dělají.
Odpovědět
Ra

Radek

12.1.2024 10:58
Ministr životního Petr Hladík (KDU-ČSL) prostředí zdůraznil, že novela zákona o myslivosti má jasný ekonomický základ, stejně jako je jeho cílem větší ochrana lesů nebo udržení biodiverzity. Podotkl, že na lesních i zemědělských pozemcích způsobuje přemnožená spárkatá a černá zvěř škody v miliardách. "Je odpovědnost vlády, abychom s tím něco udělali," doplnil.


Tohle je pořád do kola ale nikde jsem nenašel řešení , jak škodám zamezit . Pokud ovšem nemá pan ministr jako řešení že odevzdá zvěř sedlákům z tím že můžou na potkání zabíjet co uvidí .
Lesy ČR už to praktikují v honitbách které si vzali do vlastní režie , z odůvodněním že mladí lidé nemají uplatnění v myslivosti , mladým perspektivním lovcům povolenky neprodali , dělají to jak sami říkájí vlastními silami a s pomoci bývalých zaměstnanců . Tak jako se starají o lesy které jsou domovem zvěře , tak se ted starají o zvěř , na mnohých místech v ČR už díky LČR les není .

Třeba by se konečně mohl pan ministr zajímat proč je prasat pořád víc a proč stavy i když se víc loví pořád neklesají , jestli to třeba není špatně prováděným lovem ? Proč není v honitbách ani jeden den ani jednu noc klid a proč je zvěř neustále zrazovaná , proč nemá zvěř dostatek klidu na trávení a jestli třeba nedělá zvěř škody kvůli tomu . Možná kdyby se začal opravdu zajímat o problematiku ……..
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist