https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-cesko-bude-zadat-o-mimoradnou-pomoc-z-eu-pro-ceske-ovocnare
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný: Česko brzy odešle žádost o mimořádnou pomoc z EU pro české ovocnáře Aktualizováno

29.4.2024 18:53 | LUCEMBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko v nejbližších dnech pošle Evropské komisi žádost o mimořádnou finanční pomoc pro české ovocnáře, které zasáhly jarní mrazy. V prohlášení pro média to dnes uvedlo ministerstvo zemědělství, jehož šéf Marek Výborný dnes v Lucemburku o situaci jednal s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským před začátkem jednání unijních ministrů zemědělství. EK by podle Výborného měla k pomoci využít finanční prostředky ze zemědělské rezervy či jiných nástrojů Evropské unie. Škody, které mrazy podnikům napáchaly, se v Česku podle ministerstva vyšplhaly na miliardu korun, pro pěstitele vína pak až na dvě miliardy.
 

"Dnes ráno jsem se mezi čtyřma očima setkal s (komisařem pro zemědělství) Januszem Wojciechowským," cituje tisková zpráva ministra Výborného. "Česko vypracuje podkladový materiál pro to, abychom mohli o mimořádné pomoci pro české ovocnáře na úrovni Evropské unie jednat," vysvětlil.

Letošní jarní mrazy způsobily, že v Čechách nebude žádná sklizeň ovoce, upozornil Výborný. Situace je podle něj zcela jiná, než když drobné jarní mrazy přinesou škody mezi deseti až 20 procenty úrody.

"Takovou katastrofu v České republice nepamatujeme od roku 1929, na většině území Čech přišli ovocnáři o veškerou úrodu a v letošním roce nesklidí žádné ovoce. Stejné mrazy postihly i několik dalších evropských zemí, proto jsem Evropskou komisi vyzval, aby v této krizové situaci pomohla pěstitelům finančními prostředky ze zemědělské rezervy,“ řekl Výborný. Upozornil přitom, že právě pro podobné situace rezerva existuje a Evropská komise by ji proto podle názoru Prahy měla využít.

Před letošními výjimečně silnými mrazy nebylo podle pěstitelů možné úrodu ochránit ani ohněm a dýmem. Nebývalé škody utrpěly i velké firmy, které se snaží své podnikání chránit diverzifikací. "(Velké firmy) mají část sadů v nížině 150 metrů nad mořem, část jich mají třeba na Jičínsku a jinde, kde je nadmořská výška o několik stovek metrů výš. A stejně to nepomohlo...prostě v okamžiku, kdy přijde mráz, který má 6 až 7 stupňů a bohužel trvá celou noc, tak tam bohužel zpravidla nezachráníte vůbec nic," řekl Výborný minulý týden Českému rozhlasu.

Ministerstvo už avizovalo, že spustí program pomoci v objemu 70 až 100 milionů korun. Jak velká by mohla být eventuální finanční pomoc z prostředků EU zatím není jasné.

Škody ohlásily i sousední země, například v Německu bylo zasaženo hlavně Sasko a Braniborsko. Zemědělci v Sasku podle veřejnoprávní televize MDR hovoří také až o naprostém zničení úrody peckovin, jako jsou švestky či třešně. Na Slovensku se škody podle odhadů tamní ovocnářské unie týkají zhruba 30 procent úrody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

29.4.2024 12:50

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.4.2024 06:19 Reaguje na Richard Vacek
zajímavá téze :-) ale člověk pochopí, proč politici říkají, že k Bruselské unii není varianta...když se něco pos..e, tak se běží za dotacemi. OBLUDNOST SYSTÉMU JE NEZMĚRNÁ.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.4.2024 06:48 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Až na to, že si tam ty peníze nejdřív pošleme a pak nám je jako milostivě přerozdělují.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.4.2024 09:57 Reaguje na pavel peregrin
No jo no, jsme se zbavili komunismu, aby nám přišel z Bruselu dotační doporučení centrálního řízení. Za naše vlastní krváky. Brusel je přihřejvač peněz, který nikdy neměl. Ty peníze jsou naše občanů, ale eurohujeři se tváří, jak kdyby rostli jak listí na stromech.
Odpovědět
PE

Petr Elias

30.4.2024 08:22
No jo, místní mozkový trust opět perlí. :D Opravdu mám škodolibou radost, že tihle, mno, lidé, musí žít v té zlé EU. :D :D
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.4.2024 08:54 Reaguje na Petr Elias
Chceš popírat , že si peníze do slavné EU nejdříve posíláme?
Odpovědět
PE

Petr Elias

30.4.2024 09:00 Reaguje na pavel peregrin
Čistý příjemce ... :*
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.4.2024 09:26 Reaguje na Petr Elias

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PE

Petr Elias

30.4.2024 12:18 Reaguje na Richard Vacek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.4.2024 09:59 Reaguje na Petr Elias
to je iluzorní. Když k tomu připočtete dividendy a zisky nadnárodních společností, tak už to tak není. Platím nám Brusel penězi, které si tam pošleme, to je na psychiatrii.
Odpovědět
PE

Petr Elias

30.4.2024 12:08 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Přičítat k tomu dividendy je opravdu s prominutím debilita. :D :D
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.4.2024 11:35 Reaguje na Petr Elias
Jenže do brusele jdou peníze, které by bylo možné použít na cokoli dle vlastního rozhodnutí.

Zpátky přijdou peníze, které lze utratit pouze striktně definovaným způsobem. A navíc je kolem toho šílená administrativní režie.

Účetně jsme čistý příjemce, po odečtení režie a při uvážení toho, že nekupuji co potřebuji ale co mi dotační titul dovolí a ne nejvhodnějším způsobem ale podle přísných pravidel ... ... ... a jako konečný efekt tím navíc většinou zdeformujeme působení tržních mechanismů, opravdu v plusu nejsme.
Odpovědět
PE

Petr Elias

30.4.2024 12:17 Reaguje na Viktor Šedivý
Opět Palcovova metoda? Až budete hotový, tak si ten palec alespoň otřete.

Jen dotaz: Kam by stát ty prachy vrážel, než do silnic a dálnic, železnic, škol a školek, inovací, zdravotnictví, ...?
Odpovědět
LB

Lukas B.

30.4.2024 14:01 Reaguje na Petr Elias
kam by ten stát prachy vrážel? že by do rozhleden? že by do penzionů vlekařů z nížin? (no, nepopírám, to by se asi dělo, stát je obecně nejhorší hospodář a nejlépe proinvestované jsou ty daně, které se nevyberou).

obecně jakékoli dotace považuji za zlo za následujících důvodů:
- výběr daní. chápu, že z něčeho ty důležité složky státu, bez kterých se stát neobejde, je potřeba z něčeho financovat. oukej, tedy armáda (jen 2% rozpočtu!), policie, soudy, silnice, železnice, školy... ale sebrat jednomu na daních a druhému dotovat penzion, výrobní linku, dopravní prostředek pro podnikání etc. považuji za morálně neospravedlnitelné.
- zkreslování a deformace trhu.
- odliv schopných mozků, co by se mohly zabývat inovacemi, do těžby dotací. rozumějte, místo aby ti mozci vyvíjeli (třeba) elektromobil, který si někdo skutečně koupí proto, že mu bude vyhovovat, přemýšlejí, jak nejlépe a nejkreativněji těžit dotace.


Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.4.2024 14:51 Reaguje na Lukas B.
A to není vše. Podmínky dotace jsou totiž předem dány a musím je splnit i když jsou z ekonomického hlediska nevýhodné a nebo
termínované. Sázejí se například pouze
certifikované stromy pro které má tu
certifikaci pouze několik vybraných firem
a aby byl termín splněn , tak se sází za
sucha a nebo i v mrazu. Prostě termín se
musí dodržet i kdyby měl strom uhynout.
Za své by nikdo nekupoval předraženou sadbu a za sucha by stromy nesázel,
ale když je to "ZADARMO", tak proč ne.
Je to jako ze Šimkova a Grosmanova
výletu zvláštní školy do ZOO:" Nechci
tu slevu zadarmo!" a tu je to o sázím,
co jsem si předplatil i když to nebude
růst, ale když jde o "dotace", tak
sázím a nekecám.
Odpovědět
PE

Petr Elias

30.4.2024 15:11 Reaguje na Lukas B.
Ach jo. Zase si tu někdo vybírá rozhledny (což je úplné minimum kam jdou peníze z dotací) a zbytek ignoruje. Proč si vy všichni vybíráte debilní rozhledny a nezmíníte se třeba o tom, že za peníze z EU se postavilo a zmodernizovalo asi 600 km dálnic a silnic a asi 1000 km železnic. :D

Doporučuji si o těch dotacích a programech něco nastudovat a nežvanit jak Vacek.

A jen doplním: Největším problémem čerpání peněz z EU je to, že ČR neumí ty peníze alokovat, čerpat a kontrolovat. NKÚ na to už x krát upozorňoval. ;)
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.5.2024 20:09 Reaguje na Petr Elias
dopravními stavbami se živím, takže, jakkoli asi nebudete věřit, něco málo o nich tuším. proti (například) zemědělství jsou dopravní stavby popelkou.
Odpovědět
Peter Sládek

Peter Sládek

1.5.2024 09:50 Reaguje na Lukas B.
Armáda nežerie 2% rozpočtu, ale z HDP. Z výdavkov štátneho rozpočtu ČR to môže činiť 5%, z príjmov 6%. U štátov, ktoré škrtia výdavky, tie 2% HDP môžu urobiť aj 8% rozpočtu.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.4.2024 13:53 Reaguje na Viktor Šedivý
Neříkejte, že byste si za své peníze nepostavil například rozhlednu. Takto vám ji postaví za vaše peníze EU.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.5.2024 09:50 Reaguje na Petr Elias
Jen co do času.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist