https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyrobci-olivoveho-oleje-celi-jednomu-z-nejslozitejsich-obdobi-rika-jeden-z-nich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období, říká jeden z nich

15.5.2024 11:45 (ČTK)
Na Španělsko připadá více než 40 procent světové produkce olivového oleje. Země je tak pro vývoj jeho ceny určující.
Na Španělsko připadá více než 40 procent světové produkce olivového oleje. Země je tak pro vývoj jeho ceny určující.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.
 
Úrodu oliv negativně ovlivnila spalující vedra, která Španělsko zažilo dva roky za sebou. To pak vyústilo v dosud nevídaný růst cen, který ohromil nejen spotřebitele, ale i veterány v oboru.

Na Španělsko připadá více než 40 procent světové produkce olivového oleje. Země je tak pro vývoj jeho ceny určující.

"Čelíme jednomu z nejtěžších okamžiků v historii tohoto odvětví," napsal CNBC v e-mailu obchodní ředitel společnosti Deoleo, Miguel Ángel Guzmán. "Silná inflace spolu s vysokými úrokovými sazbami a nepříznivými prognózami sklizně olivového oleje (z hlediska množství a kvality v důsledku cyklu sucha) způsobily výrazný nárůst cen," dodal.

Ceny extra panenského olivového oleje ve španělské Andalusii dosáhly v lednu rekordní výše 9,2 eura (230 Kč) za kilogram. Podle referenčního indexu společnosti Mintec se k 19. dubnu kilogram obchodoval kolem 7,8 eura, což je pokles z přibližně osmi eur na konci března. Ceny se částečně snížily v důsledku vyšších odhadů produkce a díky dešťům, které přišly v březnu a dubnu a úrodě svědčí.

Společnost Deoleo stojí za značkami Bertolli a Carbonell. Její zástupci jsou přesvědčeni, že současná situace je cyklická, a očekávají, že ceny budou rozumnější, až se sklizeň vrátí k normálu. Zůstávají ale i tak oparní.

Většina světových zásob olivového oleje pochází ze Středomoří, přičemž jihoevropské země, jako je Španělsko, Itálie a Řecko, patří mezi přední světové producenty. Analytici, kteří se zabývají pěstováním olejnin, varovali, že olivovníky jsou mimořádně zranitelné vůči klimatické krizi. Ačkoli se obvykle dokážou vyrovnat s vysokými teplotami a jsou poměrně odolné vůči suchu, nedávné podmínky byly i pro ně příliš náročné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

15.5.2024 13:56
Evropa se otepluje a jde to rychle. To je fakt a jestli to někdo rozporuje, tak je hluchý, slepý a demetní. Jestli to uspíšil člověk nebo ne, to je věc druhá.
Jasné ale je, že to co tu fungovalo několik stovek let už stejně fungovat nebude. Chce to změnit postupy a plodiny.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.5.2024 14:16
Připadá mi to jako zpráva pro zprávu. V březnu a dubnu zapršelo, úroda zřejmě nebude nejhorší, ale tak jako všude v zemědělském sektoru se potýkají s různými problémy. Kromě olivového oleje máme též řepkový a slunečnicový, kde ceny jsou dlouhodobě stabilní. Takže fajnšmekři si za olivový připlatí, prostý lid by sucha na jihu příliš bolet neměla.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

15.5.2024 14:32 Reaguje na Karel Zvářal
prostý lid co je na jihu závislý na penězích z olivovníků to pocítí ...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.5.2024 15:20 Reaguje na Michal Uhrovič
Třeba s tou transformací bych byl pro. Dnes není problém s mechanizací zahlinit/+ kamení (viz. foto) celý kopec. Řekl bych, že toto dříve nebylo, s motykou by to těžko dokázali. A jak zde leta píšu o tepelných ostrovech, tak toto je názorná ukázka antropocénu, tj. příspěvku k GO.

Na trávě se tvoří rosa, která zavlažuje svrchní vrstvu půdy, navíc ji chrání před přehřátím. Stromy jsou daleko od sebe, hodně odkryté, slunci přístupné zahliněné půdě. Takže klasické průmyslové vysušování krajiny. Pomohla by jim kapková závlaha, ale tak daleko asi nepokročili, to by museli mít nějaké zásobníky ze zimních či přívalových srážek.

A tak jako naši sadaři jsou letos namydlení díky dubnovým mrazům, jih E. s tím suchem musí a) počítat b) naučit se mu čelit 1) závlahami 2) zatravněním hliněných plání

A jestli si jako správní katolíci myslí, že stačí občas k obloze sepjat ruce, tak to se mají načekat.
Odpovědět
PE

Petr Elias

15.5.2024 14:55
To je zase nějaká mainstreamová lež! Protože dle místních odborníků má změna klimatu jen a pouze přínosy. ;)
Odpovědět
RV

Richard Vacek

15.5.2024 18:26 Reaguje na Petr Elias
To máte jak s letošními mrazy. Lokálně to je katastrofa, ale v globálu produkce potravin i díky klimatické změně roste rychleji než počet obyvatel.
Bohužel alarmisté nám ukazují jenom ta netypická negativa.
Odpovědět
Pe

Petr

15.5.2024 16:19
Výrobci čelí? Jak? Já bych řekl že nečelí, jen pasivně očekávají úrodu. Když vidíém ten obrázek, to je poušť, ne?
Vědí jak se mění klima, ale neudělali naprosto nic. Ostatně - stejně jako neděláme nic ani my tady u nás. A ne, stavba pergoly a nákup klimatizace není žádné řešení. Nadáváme na vedro a sucho, ale jen trochu zaprší, vše zapomenuto a už startujeme sekačky.
Lidstvo si to vedro a sucho vyrábí. Trpělivě a cíleně. Máme co jsme si vytvořili. A ono nám to ani nestačí, stále na tom pracujeme. Betonujeme, asfaltujeme, kácíme a "uklízíme". Stále větší a těžší zemědělská technika válcuje krajinu..
Odpovědět
pk

pepa knotek

17.5.2024 08:22 Reaguje na Petr
Dnes je takové byrokracie, že město není schopno za půl roku opravit ani díru v silnici. Paláce přetékají úředníky a přitom vymýšlíme stále nová ministerstva. Jakub Krčín z Jelčan by dnes nevybudoval ani jeden rybník.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.5.2024 18:46
Ono nejde vůbec tak o sucho, jako o jakousi houbovou chorobu zavlečenou z Asie. Oteplování je spíše PR určitých kruhů.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.5.2024 10:05 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ano, také jsem to četla.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist