https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyskyt-ohrozeneho-horecku-mnohotvareho-se-na-jihu-cech-zvysuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výskyt ohroženého hořečku mnohotvarého se na jihu Čech zvyšuje

30.9.2021 14:48 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Kriticky ohrožený hořeček začal z přírody mizet ve 20. století. Úbytek souvisel s tím, že se začaly vytrácet tradiční způsoby zemědělství.
Kriticky ohrožený hořeček začal z přírody mizet ve 20. století. Úbytek souvisel s tím, že se začaly vytrácet tradiční způsoby zemědělství.
Foto | MartinVeselka / Wikimedia Commons
Výskyt ohroženého hořečku mnohotvarého se na jihu Čech zvyšuje. Na některých místech se rostlina objevila po více než třech letech. Vyplývá to z pravidelného monitoringu, kterému se v těchto dnech vědci věnují, informovali zástupci projektu CZ-SK South LIFE, který se sledováním a rozšiřováním hořečku zabývá. Rostlina se vyskytuje na 70 lokalitách v České republice, ale jen na části z nich kvete.
 

"Díky monitoringu víme, jak se populace hořečků vyvíjí. To pomáhá ochraně přírody nastavit vhodný systém a postup obhospodařování dané lokality. Podle výsledků monitoringu dáváme zadavatelům péče doporučení, jak obhospodařování nastavit, jestli je třeba něco změnit a tak dále," uvedl přírodovědec Jiří Brabec. Dodal, že na některých místech rostou až tisíce kusů této květiny. Její množství v Česku tvoří až polovinu celosvětového výskytu.

Kriticky ohrožený hořeček začal z přírody mizet ve 20. století. Úbytek souvisel s tím, že se začaly vytrácet tradiční způsoby zemědělství. Hořeček se přestal v přírodě objevovat hlavně potom, kdy se přestaly kosit louky a nevyužívaly se ani jako pastviny. Projekt chce tyto způsoby obdělávání pozemků opět dostat do míst, kde se bylina vyskytuje.

Jednou z ploch, na níž se hořečku daří, jsou Háje u Onšovic na Prachaticku. "Tato lokalita byla na jaře kvalitně vyhrabána, vidím pouze nízkou vrstvu mechů a mezery v porostu. Následně byla posečena na přelomu května a června, což je dobře patrné. Při monitoringu nejenom počítáme kvetoucí hořečky, ale také zaznamenáváme, jak je porost hustý a jak je zapojený při drnové vrstvě. Pro klíčení a růst hořečků je důležité, aby v porostu nebyla stařina a příliš mechů. Pokud je vrstva mechů a stařiny vyšší než jeden centimetr, kořínek téměř jistě nedokáže zatáhnout hořečkové semeno až k hlíně a rostlina dříve či později uschne," řekl Brabec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.9.2021 16:16
Jó, hlavně pište, kde to je !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.9.2021 17:13 Reaguje na smějící se bestie
Pokud zrovna nepokvete, tak devadesát devět lidí ze sta ho nepozná. A když pokvete, tak je to pro většinu lidí akorát ňáká modrá kytka.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist