https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-predstavi-promeny-kvetinove-vyzdoby-v-prubehu-staleti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava představí proměny květinové výzdoby v průběhu staletí

3.7.2020 14:17 | BUČOVICE (ČTK)
Bučovický zámek
Bučovický zámek
Foto | Zemanst / Wikimedia Commons
Podoby květinové výzdoby interiérů v různých obdobích historie představí od soboty 4. července výstava na zámku v Bučovicích na Vyškovsku. V devíti místnostech si lidé mohou prohlédnout výzdobu od gotiky až po klasicismus, řekl ČTK Jiří Martinek z Ústavu biotechniky zeleně Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.
 

Exponáty na výstavě vycházejí z průzkumu, na kterém vědci na fakultě pracují. Zabývají se nejen vnitřní květinovou výzdobou, ale i úpravou zahrad, parků a okolní krajiny. "Odpovědi na to, jaké květiny, rostliny či dřeviny se v dané historické epoše používaly, a to včetně nejrůznějších postupů, nalézáme v archivech, v historické literatuře i na vybledlých fotografiích," uvedl Martinek. Výsledky průzkumu poslouží při rekonstrukcích zahrad v okolí památek nebo při jejich úpravách.

Květinová výzdoba, kterou si mohou v sobotu návštěvníci bučovického zámku prohlédnout, se v jednotlivých místnostech významně liší s ohledem na dobu, kterou reprezentuje.

"Středověk symbolizuje v sakrální architektuře například lilie volně ložená v nádobě. Profánní, tedy světskou, květinovou výzdobu zastupuje kuchyně, odkud se nosilo jídlo na panský stůl. Důležitá byla hlavně funkce, na podlaze je tedy sláma, objevuje se spíš luční kvítí a hlavně bylinky, které svou vůní zaháněly hmyz a nemoci," konstatoval Martinek.

Naopak nejopulentnější výzdobou vynikalo baroko a pozdější rokoko vyznávající dekorativnost a honosnost. "Objevují se symetrické tvary, květiny jsou uspořádané do tvaru kuželu nebo jehlanu, kombinuje se hodně různých druhů květin. To je přímý kontrast právě k té středověké kuchyni, která je spíš jednoduchá, ale také svým způsobem krásná," uvedl Martinek.

Návštěvníci si v sobotu na workshopu od 14:30 budou moci projít výstavu s odborným výkladem Slávka Rabušice, na třech místech pak uvidí konkrétní ukázky aranžování květin v odpovídajícím stylu. Výstava je přístupná od 9:00 do 16:00 hodin a k vidění bude do neděle 12. července.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist