https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-v-narodnim-muzeu-ukazuje-jak-veda-pomaha-resit-celosvetove-problemy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava v Národním muzeu ukazuje, jak věda pomáhá řešit celosvětové problémy

16.10.2022 01:01 | PRAHA (ČTK)
Velké problémy světa a cesta k jejich nápravě z pohledu vědy - takové je téma interaktivní výstavy, která probíhá v historické budově Národního muzea v Praze. Expozice v rozšířené realitě ukazuje, jak lidské myšlení hledá odpovědi na problém extrémní chudoby, hladu či klimatické hrozby. Zároveň originálním způsobem představuje činnost vědeckých pracovišť fungujících přímo v České republice.
 

Výstava nazvaná „SDGs: Innovations for a Sustainable Future“ vznikla jako společný projekt Českých center a Technologické agentury ČR. Je součástí programu letošního českého předsednictví v Radě EU. Umělecky ji ztvárnil grafik Pavel Fuksa, technologie zajistilo studio VR Musashi. Cílem projektu je ukázat, jaké vědecké objevy a inovace nyní formují budoucnost lidstva a jak může věda učinit Zemi lepším místem pro život.

Sustainable Development Goals, zkráceně SDGs, je 17 cílů udržitelného rozvoje, které v roce 2015 přijaly členské státy OSN. Patří k nim mimo jiné kvalitní život a vzdělávání, rovnost mužů a žen, zajištění pitné vody, dostupné a čisté energie, odpovědná výroba a spotřeba či mír a spravedlnost.

Autoři konceptu se nespokojili s popsáním jednotlivých problémů na výstavních panelech. Namísto toho vymysleli několik výstavních vrstev. Tu první, základní tvoří panely se schematickými obrázky. Do další vrstvy návštěvník pronikne, jen pokud si do svého mobilního telefonu či tabletu stáhne speciální aplikaci, která mu obrázky rozpohybuje a rozezní. V "oživlých" schématech pak návštěvník vidí třeba nanoboty putující krevním řečištěm nebo se dočte o technologii Oleo Sponge, která pomocí speciální "houby" likviduje ropu uniklou do moře a část jí vrací do nádrže. Třetí vrstvou výstavy je pak doprovodný web s podrobnějšími informacemi k jednotlivým cílům udržitelného rozvoje, na který se návštěvník může dostat buď přímo z aplikace, nebo si ho v klidu prostudovat doma.

Druhou funkcí aplikace je představení vědeckých infrastruktur BIOCEV a ESO, vědeckého centra CEITEC a českých laserových center ELI Beamlines a HiLASE. Pokud návštěvník zaměří svůj telefon na podlahu výstavní síně, vyvolá si tak například model miniaturních nůžek v řádu nanometrů, které umí rozstřihnout spirálu DNA. Seznámit se takto může i s dalekohledem E152 z chilské observatoře La Silla, kterým budou čeští vědci na dálku hledat nové planety, nebo s houseníčkem rolním, což je nejčastěji používaná modelová rostlina pro genetický výzkum.

Expozice bude k vidění do konce letošního roku. V Národním muzeu volně doplňuje environmentální výstavu nazvanou ZeMě, která návštěvníkům ukazuje, jak mohou sami přispět k ochraně životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist