https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-ve-slovackem-muzeu-predstavi-spolecensky-zivot-hmyzu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava ve Slováckém muzeu představuje společenský život hmyzu

25.2.2023 00:25 | UHERSKÉ HRADIŠTĚ (ČTK)
Hlavní pozornost věnují autoři výstavy tzv. eusociálnímu hmyzu, tedy hmyzu žijícímu v důmyslně uspořádaných státech. Nejznámějšími představiteli tohoto hmyzu jsou termiti, vosy, mravenci a některé druhy včel.
Hlavní pozornost věnují autoři výstavy tzv. eusociálnímu hmyzu, tedy hmyzu žijícímu v důmyslně uspořádaných státech. Nejznámějšími představiteli tohoto hmyzu jsou termiti, vosy, mravenci a některé druhy včel.
Foto | Jenna Fox / Flickr
Výstava ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti představuje společenský život hmyzu. Návštěvníci uvidí živý hmyz, seznámit se s ním budou moci i prostřednictvím textů, fotografií a exponátů, sdělila mluvčí muzea Petra Bubeníková. Výstava v hlavní budově muzea ve Smetanových sadech potrvá do 9. července.
 

Podle odborníků lze u hmyzu pozorovat celou škálu sociálního chování od primitivních forem až po vytváření vysoce organizovaných a strukturovaných společenství. "Ať už se jedná o partnerské vztahy, rodičovskou péči nebo spolupráci při budování hnízda a shánění potravy, v ničem si hmyz nezadá s ostatními skupinami živočichů. Ba naopak, v mnohém je předčí," uvedla Bubeníková.

Nahlédnout do světa miniaturních tvorů umožňuje výstava pojmenovaná Společenský život hmyzu, kterou vytvořili Klára a Pavel Bezděčkovi z Muzea Vysočiny v Jihlavě. Pracovníci Slováckého muzea instalaci doplnili o nadrozměrné zástupce hmyzí říše, kteří vznikli pod rukama konzervátorů a restaurátorů, ale také o velkoformátové fotografie hmyzu Jany Mourové a Adama Stalčíka. "Návštěvníky ohromí i insektária se šváby, pakobylkami a strašilkami," uvedl historik Slováckého muzea Pavel Portl.

Hlavní pozornost věnují autoři výstavy takzvanému eusociálnímu hmyzu, tedy hmyzu žijícímu v důmyslně uspořádaných státech, jejichž fungování je založeno na dělbě práce při reprodukci a spolupráci jedinců při zajišťování základních životních potřeb. Nejznámějšími představiteli tohoto hmyzu jsou termiti, vosy, mravenci a některé druhy včel.

Lidé se díky výstavě podle tvůrců budou moci například dozvědět, že švábi patří k nejstarostlivějším rodičům, samečci much nosí svým vyvoleným zásnubní dárky, termiti pěstují houby velikosti žampiónů a mravenci mají své učitelky. "Poodhaleny jsou i nejintimnější stránky hmyzího života, například že i u termitů existují rozvody a domácí násilí, bělásci mohou holdovat homosexuálním radovánkám a mravenci propadají různým závislostem," uvedla Bubeníková.

S výstavou bude souviset také několik chystaných doprovodných akcí. Mezi nimi edukační programy pro mateřské i základní školy nebo oblíbený rodinný program Zvídálkové, vzhůru do muzea! Chybět nebude ani Muzejní noc. Na 20. dubna připravuje muzeum setkání s autory výstavy, manželi Bezděčkovými.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist