https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-ve-zlinskem-muzeu-predstavuje-zbrane-zvirat-a-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava ve zlínském muzeu představuje zbraně zvířat a rostlin

5.6.2018 03:18 | ZLÍN (ČTK)
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně ve čtvrtek zahájilo výstavu Zbraně v přírodě. Návštěvníkům představuje bohatý arzenál, jímž disponují jak zvířata, tak i rostliny z nejrůznějších koutů světa. / Na snímku plakát výstavy
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně ve čtvrtek zahájilo výstavu Zbraně v přírodě. Návštěvníkům představuje bohatý arzenál, jímž disponují jak zvířata, tak i rostliny z nejrůznějších koutů světa. / Na snímku plakát výstavy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně ve čtvrtek zahájilo výstavu Zbraně v přírodě. Návštěvníkům představuje bohatý arzenál, jímž disponují jak zvířata, tak i rostliny z nejrůznějších koutů světa. Ve 14|15 Baťově institutu jsou k vidění například vypreparované mládě žraloka a čelisti dospělého jedince, velká přehlídka dravých ptáků nebo ukázka brouků roháčů z jihovýchodní Asie, řekl ve čtvrtek kurátor výstavy Dušan Trávníček.
 

"Spousta zvířat je vybavena velice účinnými nástroji k lovení kořisti nebo ke své obraně. Stačí připomenout třeba ostré zobáky a pařáty dravých ptáků, zuby šelem, čelisti žraloků či krokodýlů, kusadla brouků, klepeta a jedové bodce štírů nebo přední končetiny kudlanek," uvedl Trávníček. U některých živočichů se naopak vyvinuly pevné ochranné schránky a krunýře. Jejich majitelé připomínají podle kurátora jakési živé obrněné transportéry. Patří k nim želvy, pásovci a spousta druhů měkkýšů.

Mezi nejzajímavější exponáty výstavy se řadí preparát ptakopyska podivného, který žije v Austrálii. "Řada lidí neví, že má docela nebezpečnou zbraň. Samci mají na zadních nohách ostruhy propojené s jedovou žlázou," řekl kurátor.

Výstava Zbraně v přírodě se věnuje také jedům, které některé druhy živočichů využívají jako ochranu před predátory. Často na svou jedovatost upozorňují výstražným zbarvením. Jiní jed používají nejenom k obraně, ale také k paralyzování kořisti. Výstava sleduje i maskování a ochranné zbarvení zvířat sloužící k jejich ochraně. Nezapomíná ani na vybrané rostliny, které disponují jedy, ostrými trny nebo žahavými chloupky.

Bohatou nabídku z přírodovědných sbírek muzea doplňují panely s dalšími zajímavostmi, fotografiemi a informacemi. Výstava potrvá do 26. srpna. Její téma koresponduje s další připravovanou výstavou Pochodem pod císařským praporem, kterou budou moci zájemci poprvé vidět 20. července. Mimo jiné ukáže historické zbraně, při jejichž zhotovení se člověk inspiroval přírodou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist