https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wwf-planeta-za-pul-stoleti-prisla-o-dve-tretiny-volne-zijicich-zivocichu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

WWF: Planeta za půl století přišla o dvě třetiny volně žijících živočichů

13.10.2022 14:20 | GLAND (Švýcarsko) (ČTK)
Z konkrétních druhů zpráva zmiňuje například ohrožené gorily nížinné, jejichž populace se zmenšila o 69 procent.
Z konkrétních druhů zpráva zmiňuje například ohrožené gorily nížinné, jejichž populace se zmenšila o 69 procent.
Foto | wbeem / Flickr
Počty volně žijících živočichů na planetě se za poslední půlstoletí zmenšily o dvě třetiny a obrovský úbytek bude pokračovat nejen kvůli znečištění, ale i kvůli stále citelnějším dopadům globálních změn klimatu. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy Světového fondu na ochranu přírody (WWF), jejíž autoři v pravidelných intervalech zkoumají vývoj populací více než 5000 druhů obratlovců. Nejcitelněji se počty živočichů snižují v Jižní Americe a Karibiku, od roku 1970 o 94 procent, a ke zvláště ohroženým patří vodní živočichové, jejichž populace se zmenšily o čtyři pětiny.
 
Svou zprávu nazvanou Living Planet Report připravuje WWF každé dva roky, nyní ve spolupráci s odborníky z Londýnské zoologické společnosti (ZSL) zkoumal stav v letech 1970 až 2018. Od roku 2020 se podle WWF tempo, kterým se živočichové ztrácí z přírody, nijak nezměnilo, mizí asi 2,5 procenta zástupců sledovaných druhů ročně.

"Tento vážný úbytek... nám napovídá, že příroda se rozpadá a přírodní svět se vyprazdňuje," uvedl Andrew Terry z Londýnské zoologické společnosti. "Příroda byla a neustále je v nesnázích. Tuhle válku prohráváme," doplnil Mark Wright z britské pobočky WWF. "Tato zpráva je vážným varováním pro celé lidstvo," konstatoval během on-line tiskové konference šéf WWF Marco Lambertini.

Pesimistické závěry vyvodili odborníci zejména z toho, že živočichové z planety mizí nejen kvůli lidské činnosti, znečištění a odlesňování, ale také v důsledku změn klimatu, které se zřejmě budou prohlubovat. Projevuje se to na všech kontinentech - například v Latinské Americe se počty savců, ptáků, ryb, obojživelníků a plazů snížily od roku 1970 o 94 procent, v Africe o 66 procent.

Evropa ztratila za půl století v průměru 18 procent počtu zástupců sledovaných druhů, podle vědců je ale toto relativně nízké číslo způsobeno faktem, že dobu největšího úbytku volně žijících zvířat kontinent zažil předtím, než WWF začal stav sledovat.

Z konkrétních druhů zpráva zmiňuje například ohrožené gorily nížinné, jejichž populace se zmenšila o 69 procent. Delfínovců amazonských v Brazílii jen mezi lety 1994 až 2016 ubylo o 67 procent a citelně mizí třeba i v Evropě kdysi běžný pták skřivan polní, mezi lety 1980 a 2019 se populace zmenšily o 56 procent.

Zástupce německé pobočky WWF Christoph Heinrich agentuře DPA řekl, že vymíráním živočišných a rostlinných druhů může ztratit stabilitu celý přírodní systém. Příroda je podle něj věž, v níž každý druh představuje jeden stavební kámen. "Tu věž teď ničíme pneumatickým kladivem," řekl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

13.10.2022 14:59
Rubikon byl již překročen, zde by pomohla jen výrazná regulace parazita
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2022 17:25 Reaguje na Robert Jirman
Parazita ovšem skutečně důležité věci nezajímají , tady žádná Gréta neřve a ani zástupce skutečně ekologických organizací nevítají státníci, EU ani OSN.
Zachování biodiverzity by totiž představovalo značné náklady, nulový burzovní zisk a žádné placené lobbisty.
Tedy zcela zbytečná věc.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.10.2022 18:10 Reaguje na Robert Jirman
Jak jsem již psal. Jak si představujete regulaci? Je Gaia Opeřený had=Quetzalcoatl žádající lidské oběti?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.10.2022 07:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
ve starém Mexiku žili velké komunity v jasně vymezených městech ne v osadách a vesnicích ale to neznamená, že neskončili stejně jako skončíme my, vyčerpáním zdrojů v té době neskutečně masivním mýcením lesů a změnou klimatu...nedělejme si iluze, že změna klimatu je vynález dnešních dnů...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.10.2022 09:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Myslím, že idea vyčerpání zdrojů je již zpochybněná. Kolaps zřejmě nastal spíše výbuchy sopek. To ale neznamená, že nás výbuchy nemohou zaskočit také.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.10.2022 15:35 Reaguje na Slavomil Vinkler
ono je dobré se podívat proč existuje NASA, samozřejmě, že se počítalo, že zdroje na planetě jednou můžeme vyčerpat a to, že se mění situace na Zemi v různých oblastech, tím jak jí ovlivňujeme se zaobírali různí, tím, kde brát nové zdroje. Naše planeta není nekonečná a má své limity, ale to si mnozí nedokážou ještě přiznat. že jí ovlivňujeme natolik, že už nemusí být pro spousty živých obyvatelná
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.10.2022 07:07 Reaguje na Robert Jirman
celou planetu neznám ale pokud to vidím, tak mi není jasný výraz " volně žijící živočich" v naší rozparcelované krajině nejrůznějšími stavbami zejména liniovými a leckde s ploty
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.10.2022 20:54
Copak skřivánek, to je ještě lichotivé číslo - cca polovina. Ale koroptev a vrabec domácí - kdysi v nespočitatelných hejnech, dnes nízké jednotky procent. Včera jeden po několika letech navštívil krmítko. Nervózně zobal, ale i tak jsem zíral na tuto "raritu" jak puk, vedle mnohem hojnějších v. polních. Ve městě pesticidy nejsou, krmítko maj stále k dispozici, v oteplování problém téměř jistě nebude, tak v čem je problém? O tom třeba někdy jindy...
Odpovědět
va

vaber

14.10.2022 09:27
na severním ostrově na Novém Zelandu je ,kolem hory Mount Taranaki národní park Egmont ,nic se tam nesmí dělat, je ohrazen ,má kruhový tvar a kruh je vidět i z vesmíru, na mapách z pohledu letadla, zajímavý pohled,
je jasný rozdíl, hranice parku, při pohledu z vesmíru, jak člověk změnil krajinu okolo parku,
tam kde je člověk je jen málo mista pro přírodu a bohužel ,člověk je téměř všude
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.10.2022 12:34
Na co si ochranáři stěžují? U nás chtějí počet některých volně žijících druhů snížit na třetinu. Já zapomněl, to nejsou jejich vybrané zájmové druhy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist