https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/yellowstonsky-park-se-navstevnikum-otevre-po-zaplavach-driv-nez-se-cekalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Yellowstonský park se návštěvníkům otevře po záplavách dřív, než se čekalo

21.6.2022 20:51 | WASHINGTON (ČTK)
Grand Prismatic Spring v Yellowstonském národním parku je největší termální pramen ve Spojených státech a třetí největší na světě, po Frying Pan Lake na Novém Zélandu a Boiling Lake v Dominice.
Grand Prismatic Spring v Yellowstonském národním parku je největší termální pramen ve Spojených státech a třetí největší na světě, po Frying Pan Lake na Novém Zélandu a Boiling Lake v Dominice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Yellowstonský národní park se po záplavách bude v příštích dvou týdnech postupně znovu otvírat návštěvníkům. Oznámila to v pondělí jeho správa. Agentura AP napsala, že je to mnohem dříve, než se původně předpokládalo. Úřady kvůli silným záplavám, které zničily mosty i silnice, minulý týden z parku evakuovaly přes 10 000 návštěvníků.
 

Ředitel Cam Sholly řekl, že zpočátku bude do parku moci vstoupit méně lidí než obvykle. Park chce k rychlé opravě silnic a mostů použít 50 milionů dolarů (1,2 miliardy korun) z federálních peněz určených na správu dálnic. Opravy silnic spojujících park s Montanou mohou trvat několik měsíců.

První návštěvníci budou moci použít ve středu ráno vstupy z jihu a povoleny budou jenom jednodenní výlety. Do dvou týdnů pak chce správa otevřít i přístupy ze severu, i když původně oznámila, že ty zůstanou zřejmě zavřené celé léto. Park tak bude v provozu na 75 až 80 procent.

Nejdelší bude oprava dvou hodně poničených úseků silnic spojující park s Gardinerem a Cooke City v Montaně. V neděli dostali novináři možnost prohlédnout si to, co zbylo ze silnice u Gardineru, kterou voda smetla. Trasou původní silnice nyní teče voda a v kaňonu kolem leží silné kmeny stromů.

Pro ty, kdo budou silnici opravovat, vzniká dočasná cesta, na niž bylo podle Shollyho přivezeno 20.000 tun materiálu. Budou ji moci využívat i společnosti s oprávněním organizovat návštěvy s průvodcem.

Ze záplav se vzpamatovávají i obce v blízkosti parku. Ve Frombergu řeka zaplavila stovku domů a těžce poškodila závlahový systém využívaný tamními zemědělci. Podle starosty je třetina zaplavených domů v takovém stavu, že je nemá smysl opravovat. V Red Lodge je vodou poškozeno na 150 domů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist