https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-mangovych-pecek-lze-vyrabet-brikety-radi-brnensti-odbornici-v-kambodzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z mangových pecek lze vyrábět brikety, radí brněnští odborníci v Kambodži

14.11.2023 10:38 | BRNO (ČTK)
Materiál má dobré vlastnosti, jako je mechanická odolnost, vysoká výhřevnost, nízké emise oxidů dusíku a uhlíku a nízký obsah popele. Brikety lze spalovat v kamnech i kotlích na dřevo.
Materiál má dobré vlastnosti, jako je mechanická odolnost, vysoká výhřevnost, nízké emise oxidů dusíku a uhlíku a nízký obsah popele. Brikety lze spalovat v kamnech i kotlích na dřevo.
Odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně pomáhají využívat odpad ze zpracování ovoce, a zároveň tak snižovat spotřebu palivového dříví v Kambodži. Z mangových pecek vyrábějí palivové brikety pro využití v domácnostech i zpracovatelských podnicích. Vzniká tak méně odpadu, navíc má projekt pozitivní vliv na ochranu lesních porostů, které trpí nadměrnou těžbou dřeva, uvedla v tiskové zprávě mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.
 

Mango je v Kambodži jeden z nejdůležitějších zemědělských produktů. "Dříve byla jeho velká většina vyvážena v čerstvém stavu do zahraničí, ale také se ho velké množství při sezonní nadprodukci zkazilo. Nyní stále více zpracovatelů vyrábí sušené mango, které se nekazí a dá se prodat i mimo sezonu. Tím ale začal vznikat nový problém, kdy se při zpracování ovoce ve větším množství hromadí odpad, hlavně mangové pecky," řekl Petr Němec z lesnické a dřevařské fakulty.

Brněnští vědci vyrobili ve spolupráci s laboratoří biopaliv pražské fakulty tropického zemědělství brikety z mangových pecek, které dále analyzovali. Materiál má dobré vlastnosti, jako je mechanická odolnost, vysoká výhřevnost, nízké emise oxidů dusíku a uhlíku a nízký obsah popele. Brikety lze spalovat v kamnech i kotlích na dřevo.

"Na místě spolupracujeme s firmou Kirirom Food Production, která vyrábí sušené mango. V hlavní sezoně zpracuje 200 tun manga denně, z čehož denně putuje asi 60 tun pecek na smetiště. Zde pecky hnijí a znečišťují podzemní vodu, případně jsou pomalu nedokonale spalovány, což silně znečišťuje okolní ovzduší," popsal Němec. Jako paradox označil to, že firma zároveň využívá k vytápění sušíren palivové dříví, čímž trpí okolní lesní porosty.

"Podle našich výpočtů může podnik ze svých pecek denně vyrobit cca 12 tun kvalitního paliva, čímž nahradí více než 40 procent své spotřeby dřeva. Jádra oddělená od pecky lze navíc zpeněžit jako zdroj mangového másla využitelného v potravinářství i kosmetice. Výlisky z jader po oddělení oleje poslouží jako složka do krmných směsí pro dobytek," doplnil Němec. Odborníci z Česka také pomohli místním s výběrem mechanizace pro zpracování pecek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

14.11.2023 13:04
Louskárna, lisovna oleje, briketárna,... to chce velké investice a dřevo z lesa je určitě levnější a zaměstná více lidí.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.11.2023 13:23
Z pecek brikety? Usušit a nasypat do kotle by nestačilo? Když ty pecky rozemelou, smíchají s jiným homogenizovaným materiálem, spojí to nějakým pojidlem, aby brikety držely pohromadě a nakonec vylisují brikety, vloží do toho tolik energie, že spálením ji z těch vyrobených briket tolik zpátky ani nezískají. Vylisovat olej a pokrutiny kompostovat a kompost použít na hnojení mangové plantáže mi dává větší smysl.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.11.2023 16:07 Reaguje na Marcela Jezberová
To by bylo moc jednoduché a bez dotací.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.11.2023 17:45
Pro vědce v laboratoři není problém vyrábět z pecek brikety stejně jako
kdysi alchymistům dělat ze zlatých mincí zlato. On je někdo vždy živil
a tak nemusejí počítat náklady a efektivitu své práce. Ono to je stejné,
jako třeba svážet s celého kraje slámu do teplárny a pak nadávat, že půdě
chybí organika. Co někde vyroste, tak má být efektivně zužitkováno a ne
se to pokoušet nákladně využít jinde. Já třeba listí a slupky z ořechů
nechávám jako mulč pod stromem stejně, jak to kdysi
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.11.2023 17:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Doplní předčasně odkliknutý příspěvek.:
...bylo v přírodě. Byl to koloběh živin a ochrana stromu před konkurencí jiných stromů a trávy, kterým se v tom mulči nedaří.
Takže mango pohnojí umělými hnojivy a slupky spálí? To je stejné
když vědci poradili energozemědělcům obilí hnojit umělými hnojivy,
slámu svážet kilometry daleko a pálit v teplárně. No a totéž s kukuřicí do bioplynek. No a ta hnojiva vyrábět z ropy těžené někde
v tramtárii pomocí značně energeticky náročné technologie. Co tak
tu biomasu nechat půdě a rovnou pálit místo ni tu ropu?
Odpovědět
LB

Lukas B.

15.11.2023 10:58 Reaguje na Břetislav Machaček
to by bylo ale úplně špatně! (neodpovídalo by to rituálu zeleného náboženství)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist