https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-odpadu-lze-v-cr-ziskat-kolem-185-milionu-m3-biometanu-rocne-mini-vyrobce-prumyslovych-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z odpadu lze v ČR získat kolem 185 milionů m3 biometanu ročně, míní výrobce průmyslových plynů

29.12.2020 02:20 | PRAHA (ČTK)
Vyseparovaný bioodpad lze zpracovat v bioplynových stanicích a z jedné jeho tuny vyrobit okolo 125 metrů krychlových bioplynu, uvedla společnost. Biometan je podle ní použitelný místo zemního plynu a počítá se s ním hlavně pro pohon automobilů.
Vyseparovaný bioodpad lze zpracovat v bioplynových stanicích a z jedné jeho tuny vyrobit okolo 125 metrů krychlových bioplynu, uvedla společnost. Biometan je podle ní použitelný místo zemního plynu a počítá se s ním hlavně pro pohon automobilů.
Z odpadu lze v Česku získat kolem 185 milionů metrů krychlových biometanu ročně. ČTK to sdělilo české zastoupení firmy Air Products, která je přední světovou společností zabývající se výrobou průmyslových plynů. Podle firmy z 5,8 milionu tun směsného komunálního odpadu, který byl loni v Česku vyprodukován, tvoří až 40 procent biologicky rozložitelný odpad (BRKO). Vyseparovaný bioodpad lze zpracovat v bioplynových stanicích a z jedné jeho tuny vyrobit okolo 125 metrů krychlových bioplynu, uvedla společnost.
 

"Zpracování všech biologicky rozložitelných komunálních odpadů by o čtvrtinu snížilo emise metanu, vznikajícího v důsledku lidské činnosti. Lidé vytvoří téměř 60 procent všeho metanu, který se dostává do atmosféry a je daleko horším skleníkovým plynem, než je oxid uhličitý," řekl vedoucí oddělení biometanových technologií společnosti Air Products Petr Pekárek.

Firma uvedla, že Česko v produkci biometanu zaostává za Evropou, kde se ho loni vyrobily zhruba dvě miliardy metrů krychlových. "V Česku to bylo jen asi 1,3 milionu metrů krychlových. Přitom máme na 570 bioplynových stanic, které by mohly reálně produkovat okolo 750 milionů krychlových metrů biometanu ročně, což by nahradilo zhruba devět procent celorepublikové spotřeby zemního plynu," sdělila společnost.

Biometan je podle ní použitelný místo zemního plynu a počítá se s ním hlavně pro pohon automobilů. "Bioplynové stanice po deseti až 20 letech provozu ztrácejí nárok na provozní podporu výroby bioplynu a stanou se prodělečné. Pokud nebudou stimulovány k výrobě biometanu, do 15 let prakticky všechny skončí," řekl Pekárek. Pomoci rozvoji by podle společnosti mohly peníze z Modernizačního fond a Plánu obnovy.

Na to, že se bude do plynárenské soustavy v ČR čím dál více dodávat biometan, upozorňuje také Český plynárenský svaz (ČPS). V polovině října uvedl, že nejvhodnější metoda, jak tak činit, by měla být známá do dvou let. Sdělil, že do roku 2030 by mělo být do plynárenských sítí v Česku ročně dodáváno až 500 milionů metrů krychlových biometanu, tedy přibližně šest procent současné spotřeby zemního plynu. Z toho asi 40 procent by mělo pocházet z odpadních surovin, jako jsou čistírenské kaly a nejrůznější bioodpady.

Svaz upozornil, že zapojení biometanu mezi zdroje energetického mixu je pro Česko nutností pro splnění národního cíle podílu obnovitelné energie v dopravě, který je EU stanoven na 14 procent. Vše, co funguje na zemní plyn, bude fungovat i na biometan bez nutnosti jakýchkoli úprav technologie a dalších investic, dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.12.2020 04:57
Svaz lže až se mu od huby práší. "Vše, co funguje na zemní plyn, bude fungovat i na biometan bez nutnosti jakýchkoli úprav technologie a dalších investic" je tvrzení zcela nepravdivé.
Postačí se podívat na chemické složení bioplynu a ZP , popřípadě se poptejte dodavatelů kogenerací jaký je v tom rozdíl.
Filtrační jednotka na úpravu bioplynu na ZP není zrovna nejlevnější záležitost, řádově (miliony Kč).

Článek není nic jiného než oslavné řičení nad plánovaným přídělem finančních zdrojů z nesmyslu nazývaného EGD (european green deal) a špatně skrývanou snahou lobbistů urvat si z koláče co největší díl.

Každý normální člověk ví, že nejlepší cestou k omezování odpadů je předcházení jejich vzniku o čemž se však nedozvíte vůbec nic. Ono je lepší vymýšlet drahá a technicky složitá řešení na kterých se lze výrazně obohatit ze společně vybraných daní v rámci EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2020 08:51
Tohle řešení má logiku, jenže u nás se preferuje výroba z energetických plodin pěstovaných na polích. Což je zcela nejhorší varianta, ve skutečnosti to produkuje víc emisí fosilního paliva, než se ušetří.
PROČ? Je to byznys soudruha nejvyššího, prostě na blití.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.12.2020 09:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to byznys EU, která nám to vnutila. Soudruh nejvyšší jen včas naskočil do rozjíždějícího se vlaku. Kdyby to neudělal on, udělali by to, v důsledku nesmyslů, které nám EU vnutila, jiní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2020 15:02 Reaguje na Jan Šimůnek
Zase jen účelová lež. EU to nám skutečně natlačila ještě za Kalouska, jenže jimdošlo, že je to úplná blbost a doporučily svým zemím, aby to zrušili. Jenže zrovna přišel bába do vlády a jako první počin zkorumpoval socany (což nikdy není problém) a prosadil si daleko větší dotace až do roku 20.
"Vláda v roce 2014 schválila nový program podpory biopaliv, který má trvat do roku 2020. Na tento program poté navázala kontroverzní novela zákona o spotřebních daních, která zavedla program další daňové podpory biopaliv."
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.1.2021 15:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Nedoporučila to zrušit, ale nahradit blbostmi ještě blbějšími a škodlivějšími.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.12.2020 09:08
Pro přírodu a životní prostředí je nejlepší organický odpad kompostovat. Pro ekologii a ty, co na ní vydělávají, je nejvýhodnější jeho zpracování na metan.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.12.2020 09:08
Nic proti energetickému zpracování komunálního odpadu, naopak, ale s tím pohonem automobilů bych si to tak nemaloval. S ohledem na prosazování e-mobility v podstatě hlava nehlava se plyn v sektoru automotive obecně dostává na vedlejší kolej a nelze očekávat, že se to změní.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.12.2020 10:39
Pokud jde o netříděný odpad, tak nechápu při jeho likvidaci mezičlánek
při vytváření bioplynu. Zbytek se stejně bude muset v budoucnu spálit
a tak nechápu proč ne hned. Využít ho tak rovnou na výrobu elektřiny
a tepla bez nějakých bioplynových nádrží, jímáním, čištěním a spalováním
bioplynu. Mám dojem, že se jedná o komerční článek tvářící se jako
východisko z dané situace. Nač něco dělat jednoduše a levně, když to jde
dělat dráž a oklikou dosáhnout stejného efektu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.12.2020 10:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Jinak čistý organický odpad kompostovat a vylepšit jeho pomocí
stav půdy, která trpí absencí humusu.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

29.12.2020 10:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Nemám rád teorii spiknutí, ale skutečnost, že zde vzniká umělé zaměstnávání lidí je holý fakt.

Tady se jedno vysvětlení nabízí - Green Deal. Tato velká hromada peněz motivuje přerozdělovače k pokusům urvat z tohoto balíku peníze a nabídnout je soukmenovcům. A to i na technologie, které se časem ukáží jako ekonomický i ekologický nesmysl.
Odpovědět

Viktor Šedivý

29.12.2020 12:49
Résumé:
Parazit se chce lépe přisát.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist