https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-pracovni-skupiny-pro-uloziste-odchazi-zastupci-lokality-hradek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z pracovní skupiny pro úložiště odchází zástupci lokality Hrádek

1.6.2016 17:30 | JIHLAVA (ČTK)
Obce a spolky v lokalitě Hrádek na Vysočině odvolaly všechny tři své zástupce z Pracovní skupiny pro dialog o hlubinném úložišti. V otevřeném dopise ministru průmyslu Janu Mládkovi odeslaném v úterý tvrdí, že skupina je zneužívána Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) k vytvoření zdání dialogu. ČTK to dnes prostřednictvím tiskové zprávy sdělila starostka Hojkova na Jihlavsku Milada Duchanová. Ze skupiny už předtím stáhli zástupce obce v lokalitě Březový potok na Klatovsku.
 

Ředitel správy úložišť Jiří Slovák ČTK řekl, že skupina pomáhá zlepšit postavení obcí při rozhodování o úložišti.

Pracovní skupina vznikla v roce 2010 za podpory ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva životního prostředí a jejími členy jsou převážně zástupci obcí a spolků z lokalit, v nichž se zvažuje vybudování úložiště. Těchto lokalit je v Česku sedm. Ve skupině působí i zástupci státních úřadů a odborníci.

Na opuštění pracovní skupiny se v lokalitě Hrádek dohodlo pět z šesti dotčených obcí, vyjma Dolní Cerekve. Jde o Hojkov a obce Cejle, Milíčov, Nový Rychnov a Rohoznou, a také spolky 2. alternativa, Bezjaderná vysočina a Čistá Rohozná. Správě úložišť mimo jiné také vyčítají, že se skupinou nesdílí podstatné informace. Správa prý také ignorovala názory geologa, ohlasy z obcí vázaných místními referendy a neplnila pro ni závazná rozhodnutí pracovní skupiny.

Slovák k tomu řekl, že skupina připravila návrh zákona, který dokončilo ministerstvo průmyslu. Podle Slováka tento návrh významně mění postup rozhodování při výběru lokality pro úložiště. Rozhodovat by měla vláda, která si vždy vyžádá stanoviska dotčených obcí, nikoli SÚRAO. "To považuji za ten největší pokrok, kterého se dosáhlo ve prospěch obcí," uvedl.

Starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa s vystoupením zástupců lokality Hrádek ze skupiny nesouhlasí. "Pracovní skupina je naším jediným kontaktem na orgán vlády, potažmo ministerstvo průmyslu," řekl. Lokalita Hrádek se rozkládá na přelomu Jihlavska a Pelhřimovska.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist