https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-zmizeni-bilych-zraloku-v-jizni-afriky-zrejme-mohou-kosatky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za zmizení bílých žraloků z Jižní Afriky zřejmě mohou kosatky

21.11.2020 01:08 | JOHANNESBURG (ČTK)
Podle komise expertů jmenovaných jihoafrickou vládou existují důkazy, které prokazují příčinný vztah mezi téměř naprostým úbytkem počtu žraloků a výskytem kosatky dravé v oblasti.
Podle komise expertů jmenovaných jihoafrickou vládou existují důkazy, které prokazují příčinný vztah mezi téměř naprostým úbytkem počtu žraloků a výskytem kosatky dravé v oblasti.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Robert Pittman / NOAA
Za zmizení velkých bílých žraloků v některých částech jihoafrického pobřeží zřejmě mohou kosatky dravé. Tento názor vyjádřila devítičlenná komise odborníků, kteří se výrazným poklesem počtů bílých žraloků zabývali od března, píše agentura AFP. Předchozí domněnky přisuzovaly strmý úbytek žraloků jejich nadměrného lovu ze strany člověka.
 

Podle komise expertů jmenovaných jihoafrickou vládou existují důkazy, které prokazují příčinný vztah mezi téměř naprostým úbytkem počtu žraloků a výskytem kosatky dravé v oblasti. "Pokaždé, kdy se to stalo (výskyt kosatek), tak se počet bílých žraloků výrazně snížil," uvádí zpráva komise s tím, že obdobné případy byly zaznamenány také v Kalifornii. Zpráva také poukazuje na to, že v uplynulých letech byly na jihoafrickém pobřeží nalezeny zbytky žraloků ulovených kosatkami.

"Na všechny otázky ale ještě nemáme odpovědi," dodali odborníci. Ti vládě doporučili pro lepší ochranu žraloků posílit aktivity proti pytlákům a více regulovat turismus zaměřený na lov těchto obratlovců.

Lov žraloků je jednou z historických aktivit v Jižní Africe a cestovní ruch zaměřený na přítomnost žraloků generuje významné příjmy, připomíná agentura AFP. V Jižní Africe je ohroženo 14 procent druhů žraloků. Vláda proto spustila program na jejich ochranu.

Podle ochránců přírody každoročně ve světových mořích a oceánech zahyne zhruba 100 milionů žraloků. To je výrazně více, než by bylo zapotřebí pro zachování současného počtu tohoto druhu obratlovců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

21.11.2020 19:01
Nic nového pod sluncem. Tyto závěry publikoval již v devadesátých letech Xavier Maniguet s tím, že žraloci bílí jsou oblíbenou kořistí určitých skupin kosatek, ale kabinetní vědci-jako zhusta i v jiných případech-to pokládali za fantasmagorii. Zde je názorný příklad toho, že vždy je lépe věřit zkušenému než učenému. Kosatka dravá je vrcholový predátor a zabije naprosto vše, včetně vorvaně. Zároveň je to úžasné, inteligentní stvoření.
Odpovědět
MN

M. Nový

22.11.2020 01:32
Zabít nebo zmrzačit kvůli ploutvím 100 milionů žraloků ročně může jen hovado zvané homo sapiens...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

24.11.2020 19:18 Reaguje na M. Nový
Můžu mít dotaz pane Nový? Můžete mi říci, kde jste přišel na to , že těch 100 milionu žraloků zabije to hovado, co se prý jmenuje Homo sapiens.
V článku se píše , že podle ochránců přírody každoročně ve světových mořích a oceánech zahyne zhruba 100 milionů žraloků. O nějakém Homo sapiens tam není ani slovo. Také o mrzačení jsem se tam nic nedočetl. Naopak ještě přišli na to, že velké bílé likviduje kosatka.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.11.2020 20:17 Reaguje na M. Nový
Jestliže je to každoroční bilance, stíhají se doplňovat. Podle mě je ta cifra nadsazená, a i kdyby ne, podobným tempem se drancují sardinky, sledě, makrely a jiné běžné druhy. Je to jen regulace predátorů menších (komerčních) druhů ryb.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist