https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zabery-z-fotopasti-rysice-draza-prenasi-nedavno-narozene-kote-do-noveho-ukrytu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záběry z fotopastí: Rysice Draža přenáší nedávno narozené kotě do nového úkrytu

1.8.2018 13:39 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nedávno narozené kotě a rysice Draža.
Nedávno narozené kotě a rysice Draža.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Šelmy.cz
Výjimečné záběry zachytila fotopast ochránců přírody v Beskydech. Zasloužilá matka rysice Draža na nich přenáší v tlamě své nedávno narozené mládě. Podle ochránců přírody z Hnutí DUHA se dospělého věku dožije jen malá část rysích koťat.
 

Na prvním záběru je rysice Elisa z Pošumaví, která vyráží s pár týdnů starými mláďaty na první vycházky. Podle Miroslava Kutala, který se ochraně rysů věnuje pro Hnutí DUHA a zkoumá je i coby pracovník Mendelovy univerzity v Brně, je pozoruhodný hlavně druhý záběr. Na něm je rysice Draža, která přenáší čerstvě narozené mládě. "Dražu sledujeme už od roku 2010, kdy jsme ji nafotili v masivu Lysé hory jako mládě. Z dlouhodobého fotomonitoringu tak víme, že osmiletá rysice se minimálně šestým rokem stala matkou," říká Kutal.

Osud rysích koťat je podle něho velmi křehký. Polovina mláďat nepřežije první rok života a další těžké období nastane při osamostatňování ve věku jednoho roku. Dospělosti se dožije jen malá část narozeného potomstva. "Draža na snímku přenáší mládě, které je zatím neschopné vlastní chůze," říká Kutal. Záběry byly pořízeny 10. června, maximálně několik týdnů po porodu. "Rysice zřejmě přenášela svého potomka do nového úkrytu."

Ojedinělé záběry vznikly díky intenzivní práci Rysích a Vlčích hlídek, které i teď v létě umísťují a kontrolují fotopasti v terénu. Letos tak dobrovolníci například potvrdili přítomnost vlků v Lužických horách, zdokumentovali nová vlčata na Broumovsku a nalezli několik nelegálních masitých újedí v lokalitách s potvrzeným výskytem vlků.

Členem Rysích a Vlčích hlídek se může stát kdokoliv, kdo projde patřičným proškolením. Přihlašování na devět celovíkendových seminářů zaměřených právě na téma ochrana a monitoring rysů, vlků a medvědů v české krajině se právě otevřelo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist