https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-festival-ptactva-ornitologove-zvou-na-vikend-do-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná Festival ptactva, ornitologové zvou na víkend do přírody

29.9.2017 16:40 | PRAHA (ČTK)
Vycházky do přírody spojené s pozorováním ptáků pořádají v nadcházejících dnech a týdnech pracovníci České ornitologické společnosti. Ilustrační foto.
Vycházky do přírody spojené s pozorováním ptáků pořádají v nadcházejících dnech a týdnech pracovníci České ornitologické společnosti. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MOS
Vycházky do přírody spojené s pozorováním ptáků pořádají v nadcházejících dnech a týdnech pracovníci České ornitologické společnosti. Na víkend 30. září a 1. října připadá totiž Festival ptactva 2017 a ornitologové budou spolu s dobrovolníky zaznamenávat, jaké ptáky a kde se jim podaří spatřit. Pro zájemce napříč Českem je připraveno zhruba 50 akcí včetně odchytu a kroužkování ptáků nebo her pro děti.
 

Vycházky se konají ve všech krajích, v některých začaly už minulý víkend. Zpravidla začínají v časných ranních hodinách. Například u Žehuňského rybníka u Poděbrad začíná pozorování v sobotu v 7:30 a lidé, kteří dorazí, se stanou svědky vypouštění uzdravených ptáků ze záchranné stanice v Huslíku u Poděbrad. V neděli zvou jihočeští ornitologové k rybníku Starý ve Tchořovicích u Blatné, kde zájemci nejspíš uvidí volavky popelavé i bílé, kormorány, racky, různé kachny a bahňáky, orly mořské a možná i orlovce. Kdo dorazí před 7:00, zhlédne i odchyt a kroužkování bahňáků.

Koordinátorka festivalu Gabriela Dobruská uvedla, že seznam všech akcí najdou zájemci na webových stránkách České ornitologické společnosti. Festival plní kromě zábavy a vzdělání i důležitou roli pro monitorování ptáků. "Ornitologové budou v průběhu vycházek zaznamenávat počty pozorovaných druhů a jedinců ptáků, nejčastěji pozorované druhy, vzácné druhy a další zajímavosti. Tyto údaje organizátoři ještě během víkendu zpracují, vyhodnotí a pošlou evropskému koordinátorovi, který následující den předá zpracované výsledky z celé Evropy sdělovacím prostředkům," uvedla Dobruská.

Loni účastníci vycházek pozorovali 54.876 ptáků, zastupujících 126 druhů. Mezi nejzajímavější patřil kolpík bílý, jespák křivozobý, sýkořice vousatá, polák malý, kulík zlatý, linduška rudokrká a strnad luční. Na Vrbenských rybnících u Českých Budějovic byly k vidění límcované husy velké. Krční límce s kódem umožňují sledování hus bez odchytu. Někdy je doplňují vysílače, díky kterým lze zjistit podrobnosti o migraci těchto velkých ptáků. Na zimu přelétají do jižní Evropy, jedním z jejich zimovišť byl v uplynulých letech Benátský záliv.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist