https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacina-tyden-na-podporu-alternativ-automobilove-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začíná týden na podporu alternativ automobilové dopravy

17.9.2018 00:12 | PRAHA (ČTK)
V několika desítkách měst v České republice včera začala posedmnácté celoevropská kampaň Evropský týden mobility. / Ilustrační foto
V několika desítkách měst v České republice včera začala posedmnácté celoevropská kampaň Evropský týden mobility. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
V několika desítkách měst v České republice včera začala posedmnácté celoevropská kampaň Evropský týden mobility. Cílem je podpořit alternativy automobilové dopravy, jež jsou přijatelnější pro bezpečnost, zdraví i životní prostředí. Kampaň bude zakončena v sobotu 22. září Evropským dnem bez aut.
 

"Jedná se o skvělou příležitost vyzkoušet nová dopravní opatření a inovativní řešení pro snížení emisí z používání automobilů a dopravy, testovat nové technologie a získat potřebnou zpětnou vazbu od veřejnosti," uvedl na webu ministerstva životního prostředí národní koordinátor Evropského týdne mobility Lukáš Flídr.

Tématem pro letošní rok se stala tzv. multimodalita, tedy kombinování různých dopravních prostředků pro přepravu cestujících i zboží. Podle Flídra maximalizuje přínosy různých druhů dopravy z hlediska nákladů, rychlosti či pohodlí, zároveň přispívá ke snížení znečištění životního prostředí a přetížení dopravy či zlepšení kvality života a zdraví.

Na webu www.mobilityweek.eu bylo k pátečnímu odpoledni zaregistrováno 29 českých měst, které připravily program na jednotlivé dny nebo na celý týden. V Ostravě se například v pátek 21. září uskuteční osvětová akce s cvičením a jízdou na koloběžkách, v Chrudimi připravil už včera Klub českých turistů třicetikilometrový cyklistický výlet.

Součástí akce je kampaň Do práce na kole, do které se mohou přihlásit jednotlivci i firmy a jejíž hlavní část se každoročně koná v květnu. Evropský týden mobility vyvrcholí v sobotu 22. září Dnem bez aut, například v Praze 8 nebudou jezdit po Křižíkově ulici od Florence až po Karlínské náměstí.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist