https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajem-o-lecive-rostliny-narusta-odrazi-se-to-na-nedostatku-semen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájem o léčivé rostliny narůstá, odráží se to na nedostatku semen

25.3.2021 12:06 | BRNO (ČTK)
Asi 30 druhů lze pěstovat v podmínkách České republiky, zájem je například o třapatku nachovou, mátu peprnou, heřmánek, tymián, šalvěj, majoránku, lékořici, mateřídoušku či levanduli.
Asi 30 druhů lze pěstovat v podmínkách České republiky, zájem je například o třapatku nachovou, mátu peprnou, heřmánek, tymián, šalvěj, majoránku, lékořici, mateřídoušku či levanduli.
Foto | Kamil Chrystman / Flickr.com
Dlouhodobý trend zvýšeného zájmu o léčivé rostliny a z nich vytvořené bylinné čajové směsi posílila koronavirová pandemie. U některých druhů se to odráží na rozloze osázených ploch a v současné době i na nedostatku semen. Zájem o osivo byl letos nejméně třikrát větší ve srovnání s minulými roky. Bylinami se budou ve větší míře osazovat terasy, balkony i okenní parapety, uvedla Helena Pluháčková z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.
 

Skupinu léčivých, aromatických a kořenových rostlin lze rozdělit na několik podskupin podle plochy. S rozlohou nad 1000 hektarů se v České republice pěstují pouze kmín kořenný a ostropestřec mariánský. Na stovkách hektarů pak jitrocel kopinatý a pískavice řecké seno. Na plochách kolem deseti hektarů dominují máta, měsíček, leuzea saflorová, sléz či kopr. "Rostoucí plochu v průběhu posledních pěti let vykazují jitrocel kopinatý, leuzea saflorová a pískavice," poznamenala Pluháčková.

Vyjma kmínu a ostropestřce se v roce 2016 léčivé rostliny pěstovaly na ploše asi 280 hektarů, o tři roky později na 630 hektarech. Loni se plocha kvůli suchu zmenšila na 540 hektarů. Používá se zhruba 300 druhů, z nichž 70 lze nasbírat ve volné přírodě a populární je například medvědí česnek nebo květy černého bezu. Asi 30 druhů lze pěstovat v podmínkách České republiky, zájem je například o třapatku nachovou, mátu peprnou, heřmánek, tymián, šalvěj, majoránku, lékořici, mateřídoušku či levanduli.

Podle Pluháčkové využití léčivých bylin obsahuje poznání od botaniky až po chemii a je třeba si uvědomit jejich komplexní účinky. "Nemůžeme očekávat, že jeden šálek čaje připravený například z šalvěje odstraní bolest v krku. Není také dobré upnout se na jeden druh, k čemuž někdy vede i reklama ve sdělovacích prostředcích," dodala.

Plochy pěstovaných léčivých, aromatických a kořenových rostlin v ČR v hektarech


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist