https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajem-o-plastovy-odpad-se-po-zakazu-dovozu-do-ciny-zvysuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájem o plastový odpad se po zákazu dovozu do Číny zvyšuje

28.11.2018 00:25 | PLZEŇ (ČTK)
Zájem o separovaný plastový odpad, který lze recyklovat, se po zákazu dovozu do Číny začíná pozvolna zvyšovat. / Ilustrační foto
Zájem o separovaný plastový odpad, který lze recyklovat, se po zákazu dovozu do Číny začíná pozvolna zvyšovat. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zájem o separovaný plastový odpad, který lze recyklovat, se po zákazu dovozu do Číny začíná pozvolna zvyšovat. Objevují se zpracovatelské kapacity v jiných zemích. Řekl to prokurista městské odpadové firmy Čistá Plzeň Petr Baloun. Podnik separovaný odpad sváží a následně hledá odběratele, kteří by ho za poplatek zpracovali. Odběratelé samozřejmě zdražili na téměř dvojnásobek, ale uvidí se, co cena udělá do budoucna, řekl Baloun.
 

Čína začátkem letošního roku v rámci kampaně proti zahraničnímu odpadu a znečišťování prostředí zakázala dovoz většiny plastového odpadu. Do Číny přitom loni putovalo zhruba 56 procent veškerého světového obchodu s recyklovatelnými plasty. Kromě zhoršujícího se životního prostředí v Číně byl důvodem zákazu dovozu rapidní růst produkce odpadu přímo v Číně.

"Není to zatím žádný šlágr, ale není to tragédie. Petky (PET lahve) jdou pořád," uvedl Baloun. Podle informací mají zájem o PET lahve na další zpracování, například na textil, Tchaj-wan nebo Thajsko.

Za zpracování plastu dnes firma Čistá Plzeň platí kolem 1400 korun za tunu, uvedl Baloun. Přitom ještě před půlrokem to byla zhruba polovina.

Čistá Plzeň platí odběratelům aktuálně 520 Kč/t, tato cena se delší dobu drží. Za papír naopak dostává 550 korun za tunu, přičemž do konce srpna to bylo 1000 korun. Baloun předpokládá, že cena poroste. "Možná, že se podaří docílit lepší ceny od příštího roku. Jednáme," uvedl.

"Když se to vše posčítá, tak za likvidaci separovaného odpadu samozřejmě doplácíme," dodal Baloun. Pokud jde o hmotnost odpadu, lidé vyhazují do barevných kontejnerů nejvíce papír a bioodpad, následuje sklo a poslední je plast. Odpadový papír míří k dalšímu zpracování do papíren, sklo do skláren. Bioodpad jde na kompostárny a odtud na trávníky, sady a zahrady.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

28.11.2018 18:20
Neni to na palici, tridit odpad a za jeho zpracovani (kdovi na co) jeste platit? Co energeticke vyuziti netrideneho odpadu?
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

14.12.2018 18:07 Reaguje na Jiří Svoboda
Teplo ze spaloven se využívá, ale problém je, že kouř obsahuje mnoho toxických látek, které nejde dostatečně účinně zachytit na filtrech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist