https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajem-o-trideni-bioodpadu-ve-mestech-v-usteckem-kraji-roste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájem o třídění bioodpadu ve městech v Ústeckém kraji roste

6.8.2016 12:23 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Řada měst na severu Čech nabízí obyvatelům možnost třídit bioodpad. Radnice kupují nové nádoby a dávají je do míst, odkud přichází nejvíce žádostí. Vyšší náklady za svoz veškerého odpadu města do poplatku za vyvážení popelnic nepromítají, zjistila ČTK.
 

Ústí letos vyčlenilo 100 000 korun na rozmístěním padesáti nádob na biologicky rozložitelný komunální odpad v části Severní Terasa. "Nádoby o velikosti 240 litrů budou umístěny na stanovištích tříděného odpadu na sídlišti Severní Terasa, kde obyvatelé odpady třídí nejaktivněji. Tato lokalita byla vybrána s ohledem na největší zájem místních obyvatel o třídění biologického odpadu," uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová.

Svážet se bude bioodpad ze sídliště jednou týdně, a to zatím do konce letošního roku. "První ohlasy jsou pozitivní. Občané si na obvodě žádají i o seznam stanovišť, aby se mohli aktivně zapojit," dodala Macová.

V Děčíně se rozhodli nádoby dát do míst, která jsou nejdále od sběrného dvora. Každý obyvatel města vyprodukoval loni průměrně 312 kilogramů odpadu, dvě třetiny z toho připadají na směsný odpad.

V nádobách na směsný odpad je řada věcí, které lze dále roztřídit a následně opětovně využít. Z bioodpadu lze získat kompost nebo jiné cenné substráty pro zemědělství, zahrádkářství či rekultivace. "V současné době svážíme 1425 nádob na bioodpad. Letos tento počet navýšíme o 594. Další rozšíření nádob na bioodpad plánujeme v roce 2017. Celé město by pak mělo být pokryto v roce 2025," uvedla primátorka města Marie Blažková. Zvýšení počtu hnědých popelnic vyjde radnici na 805.000 korun.

Do částky za svoz odpadu se nákup popelnic na bioodpad nepromítá v Děčíně ani v Teplicích, kde mají obyvatelé tuto službu už řadu let zdarma. "První nádoby byly přistaveny v roce 2005 v lokalitách Šanov I. a Na Valech. K dnešnímu dni je v Teplicích přistaveno celkem 2470 nádob na bioodpad. Pokryta nejsou pouze sídliště, z provedeného průzkumu vyplynulo, že nájemníci o třídění bioodpadu neměli zájem," řekla ČTK vedoucí oddělení životního prostředí teplického magistrátu Dagmar Teuschelová.

V Litoměřicích bylo ke konci června 1051 stanovišť s nádobami na bioodpad. "V současné době dodáváme nádoby na bioodpad dle zájmu jednotlivých občanů po celém území města. Zájem o nádoby na bioodpad a tedy i o třídění bioodpadu neustále roste. V průměru je měsíčně zaevidováno 15 nových žádostí. V roce 2015 bylo vydáno 117 nádob a od začátku tohoto roku získalo nádobu dalších 64 nových zájemců," řekla ČTK mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová.

V Mostě mají lidé dispozici pouze sezonně pytle na bioodpad. "Klasické hnědé popelnice na bioodpad v Mostě zatím nemáme, ale chystáme je," uvedla mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist