https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zalohovani-pet-lahvi-prinese-obcim-ekonomicke-ztraty.je-to-jedna-z-mala-komodit-kterou-lze-zpenezit-uvedl-predseda-svazku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zálohování PET lahví přinese obcím ekonomické ztráty. Je to jedna z mála komodit, kterou lze zpeněžit, uvedl předseda Svazku obcí pro komunální služby

11.10.2024 10:46 | TŘEBÍČ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zálohovat PET lahve není správný krok. Poškodí dlouho a nákladně budovaný systém na třídění odpadu a přinese obcím ztráty v systému hospodaření s odpady, řekl ČTK místostarosta Třebíče Pavel Janata (KDU-ČSL), který je zároveň předsedou představenstva Svazku obcí pro komunální služby. Svazek sdružuje přes 160 obcí, oficiálně se proti zálohování postavil.
 
"PET lahve jsou jednou z mála komodit, které lze dnes ještě pořád zpeněžit. U ostatního plastu i papíru jsme rádi, když nám to někdo odebere, natož aby za to platil," řekl Janata. Představenstvo svazku podle něj už v září přijalo usnesení, kterým podpořilo negativní postoj Sdružení místních samospráv k zálohování. "A to stanovisko svazku bylo odesláno na ministerstvo životního prostředí. Když to hodně zestručním, nesouhlasíme s tím," řekl Janata.

Vznik zálohového systému má zavést novela zákona o obalech, kterou včera schválila vláda. Cílem je zvýšení míry recyklace a omezení množství odpadu v přírodě. Úprava je součástí dlouhodobé snahy o naplnění cílů Evropské unie v odpadovém hospodářství a cirkulární ekonomice. Unijní směrnice požaduje, aby do roku 2029 bylo zpětně odebráno minimálně 90 procent hmotnosti plastových nápojových lahví. V případě, že Česká republika těchto cílů nedosáhne, bude povinna zavést zálohový systém.

V současné době se Česko pohybuje pod touto hranicí, a to jak u plastových lahví, tak u kovových plechovek. "Za celou republiku se těchto obalů vrátí 70 až 75 procent. Samozřejmě, 90 to není, ale je otázka, jestli to zálohování má šanci 90 procent zajistit," dodal Janata.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

11.10.2024 11:24
V Německu funguje nejméně 9 let. Bez problémů. V obchodech mají automaty, a u pokladen se proplatily účtenky.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.10.2024 11:40 Reaguje na Michal Ukropec
Jde o to, že je to dražší, tedy ve svém důsledku neekologické, tedy to má vyšší spotřebu primárních zdrojů. Paralelní systém k tomu současnému vyžaduje nové vybavení, jeho umístění, údržbu.
I když se to nezdá, náklady má i delší čas, který lidé stráví složitější manipulací s obaly namísto odhozením do popelnice na plasty.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.10.2024 12:33
mě by spíš zajímalo, kolik procent z toho plastového odpadu celkem tvoří Petky...pak by se dalo zjistit, že adorování záloh petek je v zásadě marginální.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.10.2024 14:04
to je opět trapná hra na ekologii.
Co třeba začít sjednocovat obalový materiál potravin a jiných výrobku na jeden druh plastu, aby se mohlo recyklovat co nejvíc eobalových materiálů.
Řešením je snížení produkce odpadu a produkce takového odpadu, který jde levně recyklovat.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.10.2024 14:37 Reaguje na Michal Uhrovič
no jo no, každá firma vyrábějící obaly jsou předsedové zeměkoule a proč by se nad něčím zamýšleli?
Nic je nenutí a politici mají dojem, že odpad se vyrábí v popelnici.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.10.2024 14:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Doba konzumu. Obal prodává a zisk je mantra všeho
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist