https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zamer-utratit-udajne-nemocnou-alpaku-vyvolal-v-britanii-protesty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záměr utratit údajně nemocnou alpaku vyvolal v Británii protesty

10.8.2021 01:06 | LONDÝN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Záměr utratit údajně nemocnou lamu alpaku vyvolal v Británii protesty ochránců zvířat. Ti se nyní dožadují zrušení příslušného nařízení vlády. Spor, v němž se angažuje i 80letý otec premiéra Borise Johnsona, se týká osmiletého Geronima, u něhož testy - podle ochránců zvířat značně nespolehlivé - odhalily nakažlivou bovinní tuberkulózu.
 

Přímo na premiéra Johnsona a jeho ženu Carrie se s prosbou o záchranu zvířete obrátila jeho majitelka Helen Macdonaldová. Požadavek podpořily i některé celebrity a fanoušci Geronima na dnešek svolali protestní pochod k premiérovu sídlu v londýnské Downing Street. Petici požadující milost pro alpaku odsouzenou na smrt podepsalo téměř 100 000 lidí.

Rozhodnutí ministrů připravit Geronima o život označil otec ministerského předsedy Stanley za "justiční popravu". Je přesvědčen, že zvíře by mohlo dál nerušeně žít v anglickém hrabství Gloucestershire. "Doufám a věřím, že jeho popravě se lze vyhnout, i v této pozdní fázi," řekl Johnson starší bulvárnímu deníku The Sun. Vyjádřil naději, že Macdonaldová zabrání lidem z ministerstva životního prostředí a zemědělství ve "vyřízení jejich absurdní vražedné záležitosti".

Veterinární sestra Macdonaldová řekla, že alpaka měla při převozu z Nového Zélandu negativní test a že utratila tisíce liber za neúspěšnou soudní bitvu o záchranu zvířete. Ministr zemědělství George Eustice poznamenal, že osud Geronima je smutný, ale pravidla jsou jasná a zvířata s pozitivním testem na bovinní tuberkulózu musí být utracena.

"Ministerstvo životního prostředí ví roky, že kožní testy na tuberkulózu u alpak mohou vést k falešně pozitivním výsledkům," řekl Dominic Dyer z organizace na ochranu zvířat Born Free Foundation. Místo toho, aby byl Geronimovi proveden přesnější krevní test, nařídil šéf resortu George Eustice utracení zvířete, postěžoval si Dyer. Vláda trvá na svém postoji, že Geronimo musí zemřít, protože onemocnění potvrdily dva testy. Za její rozhodnutí se minulý týden postavil i soud. Vládě dal 30 dní na to, aby uspání alpaky zařídila.

Bovinní tuberkulózy se britští farmáři velmi obávají, infekce navíc může přeskočit i na člověka. "Každý týden musí být jenom v Anglii ze stád odstraněno 500 kusů hovězího dobytka, aby se šíření zastavilo," zdůraznil Eustice v deníku Mail on Sunday.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist