https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zamestnanci-spravy-np-ceske-svycarsko-se-pripravuji-na-prevzeti-pozariste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zaměstnanci správy NP České Švýcarsko se připravují na převzetí požářiště

5.8.2022 01:28 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Správa národního parku České Švýcarsko se připravuje na převzetí požářiště. Hasiči v národním parku 12 dní bojují s požárem, který nemá v ČR obdoby. Oheň zasáhl plochu o velikosti okolo 1060 hektarů, včera hasiči zasahovali na ploše asi 443 hektarů. Okamžik, kdy bude park předán správě, se podle jejího mluvčího Tomáše Salova nejspíš blíží. Hasičům se totiž daří plochu zásahu již několik dní v řadě zmenšovat.
 

"Musíme se připravit na tento okamžik, kdy bude potřeba zajistit značné množství věcí. Budeme muset vyloučit vstup veřejnosti přímo do té požární plochy, která bude stále nebezpečná. Budeme muset držet požární hlídky a eventuálně dohašovat ohniska," řekl mluvčí. Požár už spálil místy i půlmetrovou vrstvu organické plochy, takzvané hrabanky. Někde je však za roky popadané jehličí, listy a další materiál netknutý a úplně všude se ho zcela uhasit nepodaří. Vítr může oheň rozdmýchávat, proto budou strážci parku i další personál rezervaci hlídat, aby se plameny nedostaly do dosud nezasažených porostů či k obcím.

Lesníci jsou vybaveni termokamerami, pomáhat s hledáním ohnisek budou i po předání požářiště parku speciální drony. Správa je připravená do terénu vysílat hajné i v noci. "Budou se dívat, jestli se někde oheň nedere k povrchu," doplnil Salov. Jak vysoké budou náklady na tyto práce, není podle něj v tuto chvíli jasné.

Národní park spolupracuje s hasiči po celou dobu zásahu. Lesy ČR poskytly harvestory, které odstraňovaly vzrostlé stromy a pomohly tak vytvořit širší pás podél stezky Česká silnice. To zabránilo rozšíření požáru ze západní do východní části parku. "Současně tam máme další těžaře, kteří se starají o bezpečnost v oblasti obcí," řekl Salov. Dodal, že lesníci také pomáhají zpřístupňovat hasičům oblasti, kde zrovna hoří.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Hu

Hunter

5.8.2022 08:49
Nejdřív je prošacujte a seberte jim sirky.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

5.8.2022 09:38 Reaguje na Hunter
ano, při nástupu do vězení se to běžně dělá
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

5.8.2022 09:50 Reaguje na Hunter
To možná nebude ani třeba, podle zpráv to na Německé straně není pořád úplně v ažůru, sice kopají příkopy, prořezávají, hasí a snaží se moc. Dnes se bude měnit směr větru s příchodem srážek od západu a severozápadu a vzhledem k terénu a hřebenům skal se tam bude točit vítr, jak v bendě. Přesněji podle modelu Windy se bude právě nad Hřenskem od pátku srážet jižní proudění ze severo- západním prouděním. Nechci panikařit a věřím, že velitel zásahu o tomhle ví a nachystá si dostatek pružných záloh kolem požářiště, aby mohl reagovat na nově vzniklou situaci, tedy pro případ rozšíření požáru kterýmkoliv směrem. Pokud model nekecá, budou to mít přes noc na sobotu ještě hodně zajímavý. Plus to, že pokud bude vítr silnější, nedostanou do vzduchu jakoukoliv techniku, včetně dronů. Tuto silnější zálohu by mohli použít i pro případ, že by se požár rozšířil na Německé straně ze stejného důvodu o kterém tu píšu, pořád je to jedno požářiště. A i kdyby vše dopadlo z pátka na sobotu výborně, zálohu obratem použít pro vystřídání, nebo navýšení k rychlejšímu dohašení celého požářiště.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.8.2022 15:09
A co předali národu a hasičům ONI? Přece zničené lesy se zásobou silně
hořlavých souší, které nedokázali ani před požárem uhlídat! Naši předci
budovali po krajině požární rozhledny a hlídali byť náznak požáru, aby ho
zdolali v počátcích. Všude plno keců o dronech a satelitech schopných
najít zápalkovou krabičku, ale požáru takového rozsahu si musejí všimnout až sousedé z Německa? Nyní se to bude hlídat lépe, protože kdo by tam
taky dnes chodil? Možná tak nějaký pyroman kochající se požářištěm a
nebo úchylové navštěvující místa katastrof.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.8.2022 23:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Nad českým švýcarském je zákaz dronu. Nejenom po dobu požáru. Bzuceni by platilo zvířátka.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.8.2022 23:50
Tak supsup, ať se zelení. Nejlepší tam bude posílat školní výlety, a dětičky budou mít v batuzcich semínka kridlatky. To aby viděli, jak krásně roste, co zaseji :))
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist