https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zapalenim-milire-zacaly-dny-remesel-v-ceskem-svycarsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zapálením milíře začaly Dny lesních řemesel v Českém Švýcarsku

24.8.2020 14:05 | JETŘICHOVICE (ČTK)
Nejbohatší program čeká návštěvníky od čtvrtka 27. do neděle 30. srpna.
Nejbohatší program čeká návštěvníky od čtvrtka 27. do neděle 30. srpna.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do 14. století se mohou vrátit lidé, kteří navštíví akci Dny řemesel nedaleko Jetřichovic na Děčínsku v Národním parku České Švýcarsko. Kromě hořícího milíře pro výrobu dřevěného uhlí, který dnes slavnostně zapálil jedenáctiletý uhlíř Mikeš, mohou turisté objevovat i dávno zaniklá řemesla jako zpracování smoly a výrobu potaše či výrobu dehtu. O posledním prázdninovém víkendu uvidí také kovařinu či řezbářství.
 

"Dnešním dnem jsme zapálili milíř a zahájili Dny řemesel, které jsou trošičku slavnostnější, protože Národní park slaví 20 let od svého zřízení," uvedla Natalie Belisová, referentka Národního parku pro vztahy s veřejností. Nejbohatší program čeká návštěvníky od čtvrtka 27. do neděle 30. srpna. "Nejvíc řemesel a aktivit i pro děti tady najdou právě o posledním víkendu, v sobotu a v neděli, kdy sem přijede ještě pojízdná sklářská pec, takže si lidé budou moci vyzkoušet foukat sklo," doplnila Belisová.

Největší atrakcí je podle ní právě dnes zapálený milíř, bude hořet do neděle. "Zpočátku se postaví takový kanál, který nazýváme králem, který vytvoří komín uprostřed milíře a okolo komína se sestaví z metrových kusů (dřeva) taková polokoule, která se následně pokryje hlínou," popsal svou práci uhlíř Jiří Alexandr Kadera. Mezi jednotlivými prkny musí být minimum místa kvůli správnému procesu zuhelňování.

Nejkrušnější část uhlířova řemesla je první noc na milíři. "K milíři musíte neustále vstávat, minimálně jednou za hodinu, jednou za dvě hodiny. Důvodem je, že ten příkrov, hlína, je nestabilní a pokud milíř někde odhoří rychleji, tak by mohl chytit plamenem na plášti, tomu musíme zabránit," uvedl Kadera a dodal, že by plamen zničil celý proces výroby dřevěného uhlí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist