https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastavme-naduzivani-antibiotik-v-zemedelstvi-zadaji-americke-supermatky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zastavme nadužívání antibiotik v zemědělství, žádají americké Supermatky

18.5.2012 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Osmdesát procent všech antibiotik spotřebovaných v USA, je podáno zemědělským zvířatům.
Osmdesát procent všech antibiotik spotřebovaných v USA, je podáno zemědělským zvířatům.
Foto | afagen / Flickr
Everly Macariové se před lety zhroutil svět. Její právě dvouletý syn zemřel na infekční onemocnění. Nešlo o žádnou vleklou nemoc, vše se odehrálo během hodin. Nezabrala ani širokospektrální antibiotika. Dnes je Macariová členkou sdružení, které v USA tlačí na vládu, aby zákonem omezila užívání antibiotik jak v léčbě lidí, tak hlavně ve velkochovech hospodářských zvířat. Podle ní je právě ohromné nadužívání antibiotik důvodem, proč její syn zemřel. Bakterie, které napadly jejího syna, se totiž staly vůči antibiotikům odolnými, popisuje v reportáži server HufftingtonPost.
 

„Doktoři předepisují lidem antibiotika zbytečně,“ říká Everly Macariová, která po smrti svého syna založila MRSA Research Center, ústav, který se zaměřil na výzkum infekce methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Podle ní je ale opravdovou výzvou přimět farmáře, aby přestali svým zvířatům podávat antibiotika.

Kvůli tomu spolu s dalšími 30 rodiči, pediatry a ekologickými zemědělci založila organizaci Supermoms Against Superbugs (Supermámy proti superbakteriím). A žádá federální vládu, aby držela používání antibiotik v zemědělství na uzdě. Doufá, že to pomůže zachránit účinnost antibiotik a ochránit tak zdraví dětí.

Osmdesát procent všech antibiotik spotřebovaných v USA je totiž podáno zemědělským zvířatům. Vyplývá to z odhadů amerického Úřadu pro potraviny a léčiva. Velká většina z nich slouží jako podpůrný prostředek pro rychlejší růst zvířat nebo jako prevence nemocí.

Jak ale experti varují, čím více se antibiotika používají, tím více mikroorganismů se na ně stává rezistentní. A tím více lidí je vystaveno zbytkům léků, které zůstávají v jídle a vodě.

V nadužívání antibiotik selháváme coby společnost. A platíme za to, říká Cecila Di Pentimaová.
V nadužívání antibiotik selháváme coby společnost. A platíme za to, říká Cecila Di Pentimaová.

Bakterie svůj boj s antibiotiky vedou dobře. Jsou schopné si vzájemně předávat tajemství odolnosti vůči antibiotikům. Konkrétní rezistentní mikrob ještě nemusí být schopen způsobit člověku nemoc, jeho DNA se ale může snadno dostat do jiných, pro člověk zhoubných mikrobů.

K organizaci Supermoms agains Superbugs se přidala i lékařka Cecila Di Pentimaová, pracující na Vanderbilt University coby pediatrička specializující se na infekční choroby. „V nadužívání antibiotik selháváme coby společnost. A platíme za to,“ říká.

„Máme tu velmi nemocné děti,“ říká Di Pentimaová. „Dokonce i velmi zdravé děti, které nikdy nebyly v nemocnici, mohou přijít s infekcí, která je rezistentní skoro na všechna známá antibiotika.“ Pak nezbývá, než nasadit vyšší dávky léků, škodlivější léky, nebo obojí. Důsledkem takové léčby je pak často selhání ledvin. A někdy, jako v případě syna Everly Macariové, nemá účinek žádná léčba.

V únoru tohoto roku zakázal Úřad pro potraviny a léčiva některá využití antibiotika cephalosporins u skotu, prasat, kuřat a krůt. Dočkal se za to pochvaly od aktivistů. Ti ale zároveň zmínili, že to v zápase s rezistentními antibiotiky rozhodně nestačí.

„Jdeme žádat kohokoliv, koho z kongresmanů potkáme, aby podpořil legislativu, která zredukuje nadužívání antibiotik ve velkochovech. Ty se totiž na vzniku rezistentních bakterií podílejí nejvíce,“ říká Everly Macariová. „Pokud s tím nic neuděláme, pak bude umírat víc dětí. To je prostě fakt.“

Obyčejný člověk podle ní může přispět tím, že bude kupovat maso a vajíčka, která pocházejí z farem, která antibiotika nepoužívají plošně. „Poptávka spotřebitelů je to, co vede ke změně,“ říká.


reklama

 
Další informace |
Podle článku Supermoms Against Superbugs Targets Antibiotic Use On Farms As Factor In Drug-Resistant Infections vydaného 15. 5. 2012 na serveru Hufftington Post.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist