https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastupitele-schvalili-smlouvu-o-prodeji-pozemku-v-holesovske-zone
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zastupitelé schválili smlouvu o prodeji pozemků v holešovské zóně

25.4.2018 00:15 | ZLÍN (ČTK)
Zastupitelé Zlínského kraje v pondělí schválili smlouvu o budoucí kupní smlouvě mezi Zlínským krajem a společností taneco o prodeji pozemků v holešovské průmyslové zóně (na obrázku). Na pozemcích chce vybudovat ekologický potravinářský závod.
Zastupitelé Zlínského kraje v pondělí schválili smlouvu o budoucí kupní smlouvě mezi Zlínským krajem a společností taneco o prodeji pozemků v holešovské průmyslové zóně (na obrázku). Na pozemcích chce vybudovat ekologický potravinářský závod.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zastupitelé Zlínského kraje v pondělí schválili smlouvu o budoucí kupní smlouvě mezi Zlínským krajem a společností taneco o prodeji pozemků v holešovské průmyslové zóně. Firma by měla za pozemky o rozloze 224.000 metrů čtverečních dát 66,5 milionu korun bez DPH. Chce na nich vybudovat za téměř 2,5 miliardy korun ekologický potravinářský závod a nabídnout 378 pracovních míst.
 

"Pondělním schválením smlouvy o smlouvě budoucí kupní může začít společnost taneco vyřizovat příslušná povolení nezbytná pro zahájení výstavby. Po vyřízení těchto povolení bude předložena ke schvální smlouva kupní," řekl novinářům vedoucí krajského odboru investic Milan Štábl. Kupní cena pozemků byla stanovena znaleckým posudkem.

Firma chce postavit závod na výrobu a zpracování potravin využívající principy akvaponického chovu ryb a pěstování zeleniny. "Jedná se o uzavřený systém s celoročně řízeným klimatem, fungujícím na principu vzájemné recirkulace zdrojů mezi rybami a rostlinami. Veškerá produkce prvovýroby ryb a zeleniny bude v rámci závodu zpracována do finálních potravinových produktů," uvedl již dříve hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Stavba první etapy by měla začít v roce 2020, dokončena by měla být po dvou letech, v následujícím roce by měla začít druhá etapa, která by měla skončit v roce 2025.

Rozvoj zóny dlouhodobě blokuje nesouhlas ekologických aktivistů a občanských sdružení. Odpůrci argumentují tím, že zóna je v ochranném pásmu vodního zdroje. Zapojují se do všech řízení, napadají u soudu kladná rozhodnutí.

Základní infrastruktura zóny, která měla být jedním z největších průmyslových parků v zemi, byla dokončena v roce 2009. Její příprava stála 1,7 miliardy korun. Investoři měli vytvořit asi 12.000 pracovních míst, pracuje zde ale zatím jen několik stovek lidí. Zlínský kraj zónu spravuje prostřednictvím společnosti Industry Servis ZK.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist