https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zaznam-z-fotopasti-potvrdil-vyskyt-vlka-v-nejmene-navstevovane-casti-chko-brdy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záznam z fotopasti potvrdil výskyt vlka v nejméně navštěvované části CHKO Brdy

7.9.2023 14:15 | JINCE (ČTK)
Vlk zachycený fotopastí v Brdech.
Vlk zachycený fotopastí v Brdech.
Zdroj | AOPK ČR
V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy byl potvrzen výskyt vlka. Doložily to záznamy z fotopastí v centrální části území, které je nejméně navštěvované, informovala dnes ČTK mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šulová.
 

Občasné zprávy podle ní delší dobu naznačovaly, že by vlci mohli mít o toto chráněné území zájem. Pro vlka totiž lesnatá krajina bez významného osídlení a s dostatkem přirozené potravy představuje vhodné a přirozené prostředí k životu.

"Pro lesy v Brdech je přítomnost vlků určitě dobrá zpráva. Živí se totiž především prasaty divokými, srnci či jeleny, kteří doslova spásají mladé stromky a působí tak velké škody lesníkům i zemědělcům. Přemnožená spárkatá zvěř tvoří přes 90 procent vlčího jídelníčku. Přítomnost vlků tedy může v důsledku znamenat i pestřejší a druhově bohatší lesy," uvedl vedoucí Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer.

Teritorium vlka bývá až několik set kilometrů čtverečních velké. Zejména mladí jedinci jsou schopni krajinou urazit i stovky kilometrů při hledání místa, kde by se mohli usadit. Vlci se mnohdy pohybují i v turisticky hojně navštěvovaných oblastech, jako je Šumava, přímá setkání jsou ale spíš vzácností. Při pobytu v přírodě by lidé měli mít své psy na vodítku a neměli by po sobě zanechávat odpadky a zbytky jídla.

Podle Fišera jsou pro krajinu potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak vlci jako vrcholoví predátoři. "Chovatelům hospodářských zvířat doporučujeme, aby svá stáda před velkými šelmami preventivně zabezpečili. Na to stát poskytuje dotace, chovatelé mají také nárok na náhradu škod v případě vlčího útoku," dodal Fišer.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

7.9.2023 14:36
Dobrá zpráva! Turistika a volnočasové aktivity zaručují že zvěř se přes den drží v krytu a panství se pouze v blízkém okolí, nikoliv na loukách a způsobuje tím škody. Podporou a ochranou vlka zajistíme i jejich rušení v noci, a škody okusem budou tudíž mnohem větší. Ekologismu zdar a přírodě zmar!
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

7.9.2023 14:38 Reaguje na Michal Ukropec
děsivej slint
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.9.2023 09:04 Reaguje na Robert Jirman
Bohužel ale pravdivý, ale kdo o tom nic neví, tak takto
reaguje. Nyní už bude srnčí klást srnčata pouze v polích
a velkých travních porostech a zvěř se bude stahovat více
k lidem, kde bude mít od vlků větší klid, Je ale smůla, že
tato plachosti zbavená vlčí populace k těm k lidským sídlům
půjde taky a záhy se jich dočkají i Pražáci. No a na to se ze srdce TĚŠÍM !.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.9.2023 10:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Já se zase těším až tě vlk kousne do zadku a chytíš vzteklinu... :-)
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

10.9.2023 17:19 Reaguje na Petr Eliáš
Bohužel, vzteklina tu byla vymýcena. Ale takhle slušná epidemie Aujezskyho nemoci, to by bylo pro vlka terno
Naštěstí u nás v kraji není spárkatá zvěř přemnožena, takže by tu vlk neměl co žrát. haha
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.9.2023 15:13
Brdy přístupné = nastupující lunapark i s vlky živými.
Odpovědět

Lovatý Čávo

8.9.2023 07:13
Tak hlavně doufám, že jen protahoval a šel do prdele. Tak to cejtí každej, když se mu taková zubatá mrcha stěhuje blízko k baráku. Doufám, že ho odpuzuje smrad z hospody, to by nemusel žřát trempy.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.9.2023 09:02 Reaguje na Lovatý Čávo
To se uvidí. Budou s sebou nosit štangli salámu pro vlka. V zimě to bude stejné pro běžkaře po setmění po 5. hodině, když pojedou lesem. Buď musí mít naostřené hůlky nebo vypít víc piv, naučit se zase hulit a doufat, že tím zubatce odpudí.
Odpovědět

Lovatý Čávo

10.9.2023 14:16 Reaguje na Jarka O.
Tak. A ještě pořádně chodit za letního parna, uhnat si vlka a řvát "já už dalšího vlka nemusím, já už jednoho mám"
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.9.2023 19:27 Reaguje na Lovatý Čávo
Taky. Výhodu při útoku vlků budou mít trempi s přezdívkou Vlk, Kojot, Hyena... Ti můžou na vlky řvát "Vlcí, kamarádí, mě nervěte, já sem taky vlk."
Odpovědět
Sl

Slovan

8.9.2023 09:16
Dobrá zpráva, Brdy jsou pro ně ideální.

P.S. Také jedna dobrá zpráva ze světa. Odlesňování brazilské Amazonie se v Srpnu snížilo o 66% oproti srpnu roku 2022. Za celý rok pak pokles činí úctyhodných 48%! Kde je ten "takyodborník" M. Vinkler a mnozí další, kteří tvrdili, že s tím nic udělat nejde a že Lula nemá šanci?

https://grist.org/climate/amazon-deforestation-continues-to-plummet/
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

8.9.2023 13:31 Reaguje na Slovan
Ticho po pěšině. :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.9.2023 13:39 Reaguje na Petr Eliáš
Ideální by myslím byl Slovanuv dvorek.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.9.2023 13:39 Reaguje na Jarka O.
... pro vlky.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

11.9.2023 07:11 Reaguje na Petr Eliáš
Asi došlo dostupné dřevo
Odpovědět

Roman Šimek

8.9.2023 13:56 Reaguje na Slovan
Považujete za úspěch, že za měsíc červenec bylo v Brazílii vykáceno "jen" 500 km² deštného pralesa ?
Odpovědět
Sl

Slovan

9.9.2023 14:56 Reaguje na Roman Šimek
Jistěže ano. Je to úspěch zejména s ohledem na to, jaké šílenství se tam dělo před rokem, dvěma. Amazonie, to jsou stále miliony km2 prakticky nedotčeného a mnohde i stále neprozkoumaného pralesa, jehož rozloha je pro nás těžko představitelná. A to je třeba zachovat za každou cenu. Důležitý je i poměr zničený/obnovený, protože i v Amazonii se prales na opuštěných půdách sám vrací. Stačí mu dát prostor a čas.
Odpovědět

Roman Šimek

8.9.2023 14:02 Reaguje na Slovan
Z čeho usuzujete, že Brdy jsou pro vlka ideální lokalita? Předpokládal jsem, že v rozlehlých pohraničních horách bude mít lepší podmínky, než v kulturní krajině :-)
Odpovědět
Sl

Slovan

9.9.2023 14:58 Reaguje na Roman Šimek
Protože je moc dobře znám, stejně jako část pohraničních hor na severu Čech. V Brdech je přes 300km2 úplně neobydleného území a s hojností potravy (jeleni, srny, divočáci). Tu neobydlenost nemají, snad kromě části Šumavy (možná Jeseníků?), žádné pohraniční hory. Brdy jdou opravdu místo, kde by minimálně jedna, dvě vlčí smečky měli v pohodě prosperovat. Jsem rád, že se tam usazují a bylo by skvělé tam mít i rysa, který se tam také tu a tam ukáže, ale zatím se natrvalo neusadil.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

10.9.2023 17:22 Reaguje na Roman Šimek
V kulturní krajině plné zájmových chovů má naopak stále nadbytek žrádla. Ideální pak bude pár keříků na sídlišti - těch voříšků k jídlu kolem.. hafo. I Kletečková se svou smečkou se bude bát vyjít ven
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist