https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zbloudilou-velrybu-v-temzi-museli-zachranari-utratit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zbloudilou velrybu v Temži museli záchranáři utratit

11.5.2021 09:58 | LONDÝN (ČTK)
Plejtvák malý je nejmenší ze všech kosticovců, podřádu kytovců. Dosahuje velikosti okolo osmi až devíti metrů.
Plejtvák malý je nejmenší ze všech kosticovců, podřádu kytovců. Dosahuje velikosti okolo osmi až devíti metrů.
Zbloudilé velrybí mládě, které se angličtí záchranáři od nedělního večera snažili z řeky Temže nasměrovat zpět k moři, muselo být utraceno. Zdravotní stav čtyřapůlmetrového plejtváka malého se rychle zhoršoval a nebyla naděje, že se mu v řece protékající Londýnem podaří přežít, napsala agentura Reuters.
 

Ztracené velryby si poprvé v neděli večer všimli lidé ve zdymadle v londýnském obvodu Richmond, na jihozápadě britské metropole. Záchranáři na vyproštění velryby pracovali několik hodin a následně jí pomohli necelé dva kilometry zpátky po proudu k ústí Temže. Kytovec však zamířil opět proti proudu a znovu uvázl.

"Velrybu utratí. Hodně trpí, už zhruba 45 minut," uvedla následně záchranářka Julia Cableová, podle které plejtvákovec dostane vysokou dávku anestetika a kromě vpichu nic neucítí. "Jen se snažíme ulehčit jejímu trápení," dodala. Záchranáři později potvrdili, že velrybu utratili.

Podle Cableové je možné, že je mládě stále závislé na matce, a nemohlo být proto jen tak navráceno zpátky do svého přirozeného prostředí v Severním moři. "Je na tom špatně s živinami. Buď se příliš brzy oddělilo od matky, nebo se něco přihodilo," uvedla záchranářka, podle které velryba neměla v Temži dostatek potravy.

"Toto zvíře pochází ze severu Severního moře - takže je stovky mil od místa, kde by mělo být. Velryba je sto mil od ústí Temže do Severního moře. ... Po matce nejsou žádné stopy," uvedl dříve Martin Garside z londýnské přístavní správy.

Plejtvák malý je nejmenší ze všech kosticovců, podřádu kytovců. Dosahuje velikosti okolo osmi až devíti metrů. Tyto velryby preferují chladnější teploty a živí se různorodou stravou od krillu, tedy malých korýšů, po drobné ryby. Přítomnost jednoho ze zástupců tohoto druhu v Temži je více než neobvyklá a zatím není jasné, proč se toto mládě od svých běžných vod natolik vzdálilo.

"Velryba se mohla ztratit při sledování kořisti, nebo je nemocná či zraněná," uvedl Danny Groves ze sdružení na ochranu velryb a delfínů WDC.

"Stejně tak se mnoho velryb a delfínů dostane do potíží, protože je na moři například zasáhlo plavidlo, poranili se o rybářské sítě, z cesty je svedl podmořský hluk seismických průzkumů při hledání ropy a plynu nebo hlasitý podvodní sonar vojenských cvičení," dodal Groves.

V roce 2006 v Temži uhynul zbloudilý mladý samec vorvaňovce arnaka, který podlehl dehydrataci, protože se tu nedokázal nakrmit. Na dolní tok řeky se v roce 2018 zatoulala i běluha severní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist