https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zdenek-jandejsek-evropa-neni-schopna-zabezpecit-produkci-vajec-bez-kleci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zdeněk Jandejsek: Evropa není schopná zabezpečit produkci vajec bez klecí

27.9.2018 00:32 | PRAHA (ČTK)
Evropa není nyní schopná bez klecových chovů zabezpečit produkci vajec pro své státy, uvedl včera při příležitosti oslav 25 let Agrární komory ČR její prezident Zdeněk Jandejsek. / Ilustrační foto
Evropa není nyní schopná bez klecových chovů zabezpečit produkci vajec pro své státy, uvedl včera při příležitosti oslav 25 let Agrární komory ČR její prezident Zdeněk Jandejsek. / Ilustrační foto
Evropa není nyní schopná bez klecových chovů zabezpečit produkci vajec pro své státy, uvedl včera při příležitosti oslav 25 let Agrární komory ČR její prezident Zdeněk Jandejsek. Chce proto, aby obchodní řetězce odložily svůj slib nakupovat vejce pouze z jiných chovů. Většina řetězců přitom již ohlásila, že chce s nákupem vajec z klecových chovů skončit k roku 2025. V Česku je 87,6 procenta nosnic v klecových chovech, v celé EU podle údajů drůbežářů pak 53,1 procenta nosnic.
 

"Já si osobně myslím, že by se vůbec nemělo přejít na bezklecové technologie. Pokud by to však muselo být, tak bychom chtěli minimálně dalších 25 roků. Pak bychom se o tom asi museli bavit. Ale nemyslím si, že je ten postup dobrý," řekl Jandejsek.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé by se na nové technologie dalo přejít do roku 2040, české stanovisko podle ní podporují i maďarští nebo slovenští drůbežáři. Dlouhá již dříve uvedla, že přechod na chov nosnic bez klecí by v ČR stál čtyři až šest miliard korun.

"Budeme to projednávat v (Evropské) unii a budeme požadovat, aby nebylo možné tím způsobem pokračovat. Aby se za tak krátkou dobu zrušilo, co se nedávno schválilo... Vždyť my obohacené (rozšířené) klece máme teprve pět nebo šest let. Přece po šesti letech nebudeme už uvažovat o tom, že budeme ty technologie rušit, to jsou technologie, které měly sloužit dvacet, třicet let," dodal Jandejsek.

Špatné podmínky ve velkochovu slepic Svinčany.
Špatné podmínky ve velkochovu slepic Svinčany.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | OBRAZ – Obránci zvířat

Podle Dlouhé pak několik velkých firem v ČR pořídilo nové obohacené klece až v roce 2015. "Některé firmy mají kolem 30 procent voliér a polovinu 'dvojkových' vajec posílají na zpracování do Německa, protože ten odbyt tady prostě není," dodala předsedkyně.

Na skořápce každého vejce musí být kódované informace o chovu, výjimka je u podniků do 50 nosnic. První číslo na vejci označuje, o jaký typ chovu drůbeže jde, dále je na něm označení země původu a registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.

Veterináři při letní mimořádné kontrole pohody zvířat u nosnic zjistili přitom pouze tři pochybení ve dvou hospodářstvích ze 47 kontrolovaných. Jinak chovy odpovídaly legislativě.

Mimořádnou kontrolu veterináři provedli poté, co se v médiích objevily záběry ze čtyř českých klecových chovů, ve kterých byly slepice odrané z peří, namačkané v malých klecích a byly tam i kusy, které podmínky chovu nepřežily. Většina obchodních řetězců poté ohlásila, že většinou nejpozději do roku 2025 přestanou prodávat vejce z klecových chovů.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

28.9.2018 14:34
Při tom je to tak jednoduché. Já kupuju vajička od slepiček ze zahrady, vždycky v neděli se pro ně zastavím u jedné paní kousek za Prahou. Jen holt jsou dražší :-) Bohužel dokud bude pro lidi kriticky důležité jestli vajíčko stoji 3,70 nebo 5 korun, budou se slípky trápit v klecích.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist