https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zed-v-centru-prahy-se-prizpusobila-stromu-aby-nemusel-byt-pokacen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeď v centru Prahy přizpůsobili stromu, aby nemusel být pokácen

20.8.2021 12:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jilm horský dotváří pohled Růžovou ulicí směrem od hlavního nádraží do Jindřišské ulice.
Jilm horský dotváří pohled Růžovou ulicí směrem od hlavního nádraží do Jindřišské ulice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Googlemaps.com
Kořeny mohutného jilmu v centru Prahy narušily chodník a zeď v Růžové ulici. Zeď se dostala do havarijního stavu, který by mohl ohrozit chodce. Jilmu tak hrozilo pokácení. Hlavní město se ale rozhodlo strom v ulici vedoucí k hlavnímu nádraží zachovat, a přizpůsobit raději zeď přítomnosti stromu.
 

„Dostatek zeleně v metropoli se snaží hlavní město zajistit nejen výsadbou nových stromů, ale také ochranou těch stávajících. Záchrany se tak dočkal i více než 140 let starý jilm horský v Růžové ulici, kterému hrozilo pokácení, neboť jeho kořenový systém výrazně prorůstal do základů sousední zdi. A existovalo reálné nebezpečí, že zeď spadne na chodník, kudy prochází pěší,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast správy majetku Jan Chabr.

Hlavní město nejprve přistoupilo ke zbourání narušené zdi, přičemž bylo nutné ručně odstranit její základy a citlivě ořezat prorůstající kořeny. Všechny o průměru nad tři centimetry byly zachovány a ostatní kořenící prostory byly dočasně zajištěny proti vysychání mulčovací kůrou.

Při zjištění skutečného stavu kořenů bylo oproti původnímu plánu zároveň rozhodnuto o změně konstrukčního řešení výstavby nové zdi. Všechny kosterní nosné kořeny tak nebudou v kontaktu s konstrukcí zdi a díky tomu už nehrozí opakované narušení její statiky. Zároveň kořeny nebudou zdí utlačovány a poškozovány.

Základ zdi je opatřen speciální bariérou, která zamezí právě vrůstání nových kořenů do jejího tělesa.
Základ zdi je opatřen speciální bariérou, která zamezí právě vrůstání nových kořenů do jejího tělesa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MHMP

Základ zdi je opatřen speciální bariérou, která zamezí právě vrůstání nových kořenů do jejího tělesa. Ostatní kořenící prostor kolem výkopů bude z důvodů dodržení technologických norem vyplněn zeminou s přídavkem zásobních hnojiv, která zajistí pro dorůstající kořeny dostatečné zásobení živinami po dobu několika let. V neposlední řadě bude zemina kolem základu řádně hutněna.

Za daných možností tak hlavní město prosadilo maximum pro zajištění bezpečnosti při procházení kolem zdi i pro další zdárný rozvoj stromu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist