https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/javor-stribrny-zachovame-uvedl-starosta-prahy-1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Javor stříbrný zachováme, uvedl starosta Prahy 1

21.4.2021 20:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Javor je podle odhadů z ortofotomap starý téměř sto let. Byl zřejmě zasazen spolu se vznikem parku v roce 1925.
Javor je podle odhadů z ortofotomap starý téměř sto let. Byl zřejmě zasazen spolu se vznikem parku v roce 1925.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Googlemaps
Starosta Prahy 1 Petr Hejma souhlasil se zachováním javoru stříbrného v prostoru Anenského trojúhelníku v Praze 1. Po protestech občanů, kteří se postavili proti kácení javoru, a po několika jednáních s hlavním městem Prahou se radnice první městské části rozhodla nechat strom dožít v místě, kde roste. Projekt revitalizace prostranství u Karlových lázní, otevření historického čapadla a vybudování lávky na Vltavě má být realizován postupně, s respektem ke starému, ale vitálnímu stromu.
 

"Po diskusi s občany a odborníky jsme dnes rozhodli, že upravíme projekt revitalizace Anenského trojúhelníku. Javor, který bránil obnovení historického podchodu pod nábřežím a měl být nahrazen novým vzrostlým stromem, zůstane na místě a bude ošetřen a zabezpečen. Přibude k němu navíc ještě zhruba 13 metrů vysoký platan javorolistý," napsal Hejma na svůj profil na sociální síti.

Spor o javor spočíval především v projektu zpřístupnění průchodu nábřežní zdí, tzv. čapadla. Průchod nyní zakrývá zemina a v ní rostoucí javor. Praha 1 začala zeminu odstraňovat a připravovala kácení stromu. S tím však nesouhlasili občané a opozice z Prahy 1 i magistrátu. Proti kácení javoru vznikla petice, kterou podepsalo přes 5750 lidí.

"Jsem rád, že se při konstruktivním dialogu s vedením hlavního města, zejména pak s primátorem Zdeňkem Hřibem a jeho náměstky Petrem Hlaváčkem a Petrem Hlubučkem, podařilo najít shodu na postupné realizaci projektu, o který bychom Pražany neradi připravili," uvedl Petr Hejma.

"Nyní bude historické čapadlo zčásti odkryto a zpřístupněno směrem od Vltavy. Návštěvníci se se k němu budou moci dostat skrze nové procházkové molo, které povede od čapadla Hollar. Budeme také prosazovat, aby bylo molo provizorně zpřístupněno i ze schodů z nábřeží stejně tak, jako je tomu naproti Hollaru. Celé čapadlo u Anenského trojúhelníku pak zpřístupníme až po ztrátě vitality javoru," naznačil Hejma další postup úprav Smetanova nábřeží.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

21.4.2021 21:11
Dobrá věc se podařila. Díky iniciativě občanů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist