https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelen-na-strechach-nemocnic-pomaha-pacientum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeleň na střechách nemocnic pomáhá pacientům

9.7.2018 00:15 (ČTK)
Kontakt s přírodou pomáhá pacientkám, aby léčbu lépe snášely, a zvyšuje její účinnost, a to díky sluchovým, pocitovým a čichovým vjemům. / Ilustrační foto
Kontakt s přírodou pomáhá pacientkám, aby léčbu lépe snášely, a zvyšuje její účinnost, a to díky sluchovým, pocitovým a čichovým vjemům. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Na římské poliklinice Gemelli bylo otevřeno nové Centrum klinické farmakologie věnované ženám. Terapeutická zahrada na střeše nemocnice umožňuje chodit po trávě naboso, cvičit v příjemném prostředí jógu, praktikovat akupunkturu či muzikoterapii, píše italský deník La Repubblica.
 

Je to nový jev, nejen v Itálii, ale také na mezinárodní úrovni. Na poliklinice Gemelli v Římě se spojuje výzkum a péče o pacientky. Centrum klinické farmakologie je totiž v podstatě zasvěceno ženám. Na desátém podlaží nemocniční struktury spojili své síly architekti, designéři a lékaři, aby přetvořili nemocniční prostory za přispění asociace ONLUS, která již společně s poliklinikou realizovala jiná centra. Je zde oddělení a terasa, které byly renovovány a které svým designem navozují prostředí velmi blízké přírodě. To může přispět k příznivému fyzickému a psychickému stavu pacientů při klinických experimentech.

Jde o inovativní centrum, kde se provádějí poprvé v Itálii klinické studie na ženách. Jsou to první experimenty na lidských bytostech a výzkum tedy v této fázi směřuje k tomu, aby byly zajištěny bezpečnost a tolerance nové léčby, zvláště v oblasti onkologické gynekologie. "Jde o léčbu nádorů na vaječnících, experimenty na pacientkách, které nyní nemají jinou možnost léčby a mohou s použitím nového léku využít nové formy terapie," říká Giovanni Scambia, ředitel oddělení pro zdraví ženy a dítěte na poliklinice Gemelli.

Centrum je zaměřené na stoprocentní péči o zdraví žen a na jejich dobrý fyzický a psychický stav. Experti ve spolupráci s psychology a odborníky na krajinu ze Studijního centra ReLab vytvořili visutou terapeutickou zahradu, která je zatím v Itálii jediná. Jde o chráněný prostor navržený pro pacientky, které z něho mohou mít užitek jak po stránce psychické, tak fyzické. Mezinárodní výzkumy ukazují, jak humanizace léčebných prostorů a kontakt s přírodou pozitivně působí i na fyzické zdraví: tlumí bolest, zkracují dobu hospitalizace a zvyšují účinnost léčby.

"Kontakt s přírodou pomáhá pacientkám, aby léčbu lépe snášely, a zvyšuje její účinnost, a to díky sluchovým, pocitovým a čichovým vjemům. Ukazuje to nejlépe, co znamená celostní medicína, nové léky nejen pro léčbu nemoci, ale i péče o člověka," uvádí Scambia. Řetězec smyslových stimulů vyvolává chůze naboso po trávě, po říčních kamenech a po dřevu.

Experti z polikliniky Gemelli ještě vybudují část centra zasvěcenou celostní medicíně, která bude otevřena v nadcházejících měsících: terapeutická zahrada bude rozšířena o další aktivity, které péče o pacienty zahrnuje, jako je jóga, reflexologie, muzikoterapie, akupunktura a konzultace o životním stylu, jako je spánek a výživa. Proti nemoci tak budu lékaři bojovat v rámci celostní koncepce, která znamená léčení osoby v jejím celku, nejen její nemoci.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist