https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelena-strecha-na-skole-v-plzni-pomuze-zlepsit-mikroklima-okoli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelená střecha na škole v Plzni pomůže zlepšit mikroklima okolí

17.4.2018 08:20 | PLZEŇ (ČTK)
Zeleň by měla pokrýt celkem plochu 2100 metrů čtverečních. Na střeše by se měly objevit různé druhy rozchodníků, byliny a traviny i trvalky. Žáci na ně i uvidí, i když statik vyloučil jejich pohyb přímo na střeše. / Ilustrační foto Plzně
Zeleň by měla pokrýt celkem plochu 2100 metrů čtverečních. Na střeše by se měly objevit různé druhy rozchodníků, byliny a traviny i trvalky. Žáci na ně i uvidí, i když statik vyloučil jejich pohyb přímo na střeše. / Ilustrační foto Plzně
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | spamiky / Pixabay
Pět z osmi pavilonů základní školy v Kralovické ulici, která stojí uprostřed paneláků jednoho z největších plzeňských sídlišť, zaroste různými druhy zeleně. Střecha bude zadržovat srážky, které by jinak stékaly bez užitku do kanalizace, a zeleň tak pomůže ochlazovat v parném létě objekty a zlepšovat mikroklima vnitrobloku sídliště, řekl dnes ČTK primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).
 

Městské drony nafotily v září 2016 termosnímky objektů. V létě přesahuje teplota střechy 70 stupňů Celsia. Ozeleněním se teplotní extrémy sníží, zachycená dešťová voda odpařováním zlepší klima a sníží teplotu i v okolí. Zelené střechy patří do souboru chytrých projektů Smart City Plzeň, jimiž chce město zpříjemňovat a usnadňovat život občanům i návštěvníkům. Zatím se projekt připravuje, s realizací by se mohlo začít příští rok. Příprava projektu bude stát přes 350.000 korun, do konce letošího roku bude město znát i předpokládanou cenu za realizaci zelené střechy.

Zeleň by měla pokrýt celkem plochu 2100 metrů čtverečních. Na střeše by se měly objevit různé druhy rozchodníků, byliny a traviny i trvalky. Žáci na ně i uvidí, i když statik vyloučil jejich pohyb přímo na střeše. "Podařilo se najít technické řešení, jež žákům část střechy zpřístupní formou pochozí lávky kotvené do nosných prvků objektu," uvedl primátorův technický náměstek Pavel Šindelář (ODS). V dosahu lávky budou měřicí přístroje pro potřeby školy i pro vyhodnocování přínosu projektu.

Zadržováním dešťových vod v Plzni a způsobem jejich využití se bude zabývat připravovaná koncepce, jejíž součástí bude i návrh objektů se střechami vhodnými k ozelenění. V Plzni má ploché střechy 90 budov základních, mateřských a uměleckých škol a jídelen. Využití dešťových vod na zelených střechách městských budov je jedním k kroků ke snižování negativních dopadů klimatických změn.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist