https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleni-odhalili-u-reky-becvy-sochu-s-bustou-andreje-babise
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelení odhalili u řeky Bečvy sochu s bustou Andreje Babiše

21.9.2021 00:40 | CHORYNĚ (ČTK)
Sochu autora Jana Padyšáka, která zůstane u mostu mezi obcemi Choryně a Lhotka nad Bečvou, pokřtili vodou z Bečvy Magdalena Davis a Michal Berg.
Sochu autora Jana Padyšáka, která zůstane u mostu mezi obcemi Choryně a Lhotka nad Bečvou, pokřtili vodou z Bečvy Magdalena Davis a Michal Berg.
Zdroj | Strana zelených
Představitelé Strany zelených včera u příležitosti roku od ekologické katastrofy na řece Bečvě odhalili na břehu řeky nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku sochu, na které je busta premiéra Andreje Babiše (ANO) a pod ní nápis Ryba smrdí od hlavy. Spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis na brífinku uvedla, že instituce, které mají přírodu chránit, selhaly. "Protože ryba smrdí od hlavy, proto je pro nás symbolem otrávené Bečvy hlava současného premiéra Andreje Babiše," uvedla Davis.
 

"Pro mě asi nejsmutnější zjištění spočívá v tom, že orgány a instituce, které mají přírodu chránit, v tomto případě zcela selhaly a mohu konstatovat, že vnímám jejich jednání jako ochromené. To, že Česká inspekce životního prostředí neodebrala včas vzorky a že z ní postupem času odcházejí schopní lidé, to jsou poměrně závažné situace, které není možné ignorovat," uvedla Davis.

Podle ní již dnes nikdo nevěří, že policejní vyšetřování je nestranné, kritizovala také soudního znalce. "Za to vše je politicky zodpovědná současná vláda a její premiér. Vláda zodpovídá za to, aby orgány, které mají přírodu chránit, byly akceschopné a aby policejní vyšetřovatelé byli nestranní. Je dokonce spoluzodpovědná i za to, že v našem systému jsou soudní znalci, kteří nejsou kompetentní ať po odborné nebo lidské stránce," uvedla Davis, podle které to v lidech ubíjí důvěru, že stát dokáže přírodu chránit. "Proto potřebujeme, aby vláda Andreje Babiše skončila, aby se instituce opět mohly nadechnout a začít pracovat tak, aby chránily přírodu," uvedla Davis.

Vyzdvihla však práci rybářů, hasičů, ochránců přírody a dalších lidí. "Existuje velké množství lidí, kteří se angažovali a není jim příběh Bečvy lhostejný a i díky nim téma stále neusnulo. Dokazuje to velkou sílu občanské společnosti," uvedla Davis. Ocenila také spolupráci politiků napříč politickými stranami.

Sochu autora Jana Padyšáka, která zůstane u mostu mezi obcemi Choryně a Lhotka nad Bečvou, pokřtil vodou z Bečvy spolupředseda Zelených Michal Berg. Dnes zveřejněná závěrečná zpráva sněmovní komise k ekologické katastrofě na řece Bečvě podle něj shrnuje informace, které se v roce od havárie objevily. Poslanci se podle něj například příliš nevěnovali problematice ekologické újmy. "Jsem rád, že se na tomhle tématu daří spolupracovat politiky a političky napříč politickým spektrem. Chtěl bych, aby se to dařilo i na dalších ekologických tématech, aby to nebyla pouze Bečva, která je do jisté míry spojena s Andrejem Babišem, ale aby to bylo i u jiných témat, u kterých to úplně nevidím," řekl dnes ČTK Berg.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

21.9.2021 07:44
Není co dodat... je to prostě tak...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.9.2021 08:13
To jsem zvědavý, jak dlouho tam ta busta vydrží, než ji nějaký koblihář zničí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 09:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nemusí to být koblihář, dnes je možno ji odstranit i z moci úřední.
"Fšecki si vás kúpim" řekl, když vstoupil do politiky a to bylo asi naposled, kdy nelhal.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

21.9.2021 08:33
Bravo! Nás už zachrání jen občanská neposlušnost...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.9.2021 08:55 Reaguje na Pavel Karel
Nás zachrání jedině to, když půjdeme k volbám a nebudeme volit tu partičku kolem Babiše, včetně jeho příprců od Oranžád.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

21.9.2021 09:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Přesně tak. Řešení je tak jednoduché, že nemůže být jednodušší... máme to na zlatém podnose, ale všichni víme čeho jsou voliči v ČR schopni... klidně zvolí svého vlastního vraha, a pak mu ještě před svou popravou zatleskají...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 10:15 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tahle dlouhodobá situace, kdy balancujeme mezi Západem a Východem, se asi letos rozsekne.
Je to velmi jednoduché, ale i tak to asi prohrajeme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 09:19 Reaguje na Pavel Karel
Žádná neposlušnost, za chvíli jsou přece volby!!!
Tam se to může zlomit, pokud nebudeme úplně blbí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.9.2021 09:49 Reaguje na Pavel Hanzl
A bude pro Babiše hůř:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vlada-dostala-kvuli-dotacim-sibenicni-termin-z-bruselu-chybeji-posledni-dva-dny-175066#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=OG9VAYLhCfZ-202109210738&dop_id=175066&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 10:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bohužel, tohle je voda na mlýn demagogům, kteří to využijí k další hyenizaci EU, budou křičet, že nás eurosajuz diskriminuje, že odmítáme diktát z Bruseli atd. atd. totálně blbý národ jim to zase sežere.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 09:24
Jsem rád, že někdo chápe podstatu věci a nevytváří nesmyslné hádky o tom, jak se smísí nebo nesmísí jed v řece nad nebo pod jezem.

Jen by mě zajímalo, jak vypadají rozbory vzorků z rožnovského kanálu, kde koncentarce jedu musela být na 13 km dělky x násobně větší a stopy musely být patrné i měsíce po otravě.
Pokud někdo chce obvinit Energoaqu, bez toho nemusí vůbec chodit k soudu.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

21.9.2021 09:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Energoaqua je jen adoptivní pachatel.... cíl je, aby po soudním sporu byl pachatel neznámý a celé to tak vyšumělo do ztracena... co se ale již nedá vzít zpět je fakt, že se kvůli tlaku na Energoaqu zabil jeden její zaměstanec a panu Havelkovi tím DEZA posrala život a možná i zdraví z toho čemu teď musí čelit...

Nejsou to však ani první ani poslední oběti Andreje Babiše a jeho okřídlených opic... bohužel takto to ve velkém businessu napojeném na politiku chodí...

Mnoho lidem se to ale líbí... takovému člověku říkají úspěšný podnikatel...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 10:09 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Velmi mi to připomíná situaci po roce 1948.
Pan historik Pekař už v roce 1922 napsal: "Český národ si vždycky, když se mohl dostat k blahobytu a všeobecnému znání, vše podělal vlastní vinou".

Jenom nechápu, jak mohl tak dopředu odhadnout situaci v roce 1938, 1948, 1968, 1998 (nástup Zemana k moci), rok 2013 (puč na Nečasovu vládu) i rok 2021, kdy asi prohrajem zbytek demokracie a tím i prosperitu.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

21.9.2021 11:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Možná proto, že se to pořád opakuje a že je toto sebedestruktivní chování zřejmě hluboko v "našem" DNA. Těžko říct... každopádně je to fakt...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 13:08 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Já vidím kořen celého problému a snad největší chybu tehdejší vládní garnitury v tom, že se po plyšákovi silně nepřekopalo školství.

"Sovětský svaz prohrál studenou válku, ale sovětskou propagandu nikdo neporazil a její kontinuální vliv nenarušil. Moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka, resp. literatury (národní obrození). Trvající vliv sovětské propagandy a fakt, že Rusové ovládají moderní dějiny (Orwell:
Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá současnost, ovládá minulost.),tvoří základ pro současné ruské vlivové operace všeho druhu a tedy i hybridní strategie."
Zpráva BIS 25.12.18

Já bych k tomu dodal, že děcka neznají vůbec naše dějiny, především ty nejdůležitější, 20. století.
A ti rozhodují dnes volby, je jich už nejvíc.

Kdo nezná vlastní dějiny, musí dělat stejné chyby stále dokola.
Odpovědět

Jirka Černý

21.9.2021 12:39
Rád bych sdílel optimismus že volby něco změní, ale zatím to tak nevypadá, je to trošku záhada protože počet Babišovo voličů co znám je tak na 1-2%
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.9.2021 14:30
To ty zelený, tím přírodě hodně pomohli.
Odpovědět
os

orb slavík

21.9.2021 17:18 Reaguje na smějící se bestie
Vy jste hlava pane voachmajstr.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist