https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelezny-tyden-navstivte-regionalni-muzea-a-prineste-s-sebou-vyslouzily-elektroodpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Železný týden: navštivte regionální muzea a přineste s sebou vysloužilý elektroodpad

4.9.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Loni ze stovek donesených spotřebičů kurátoři vybrali ty nejzajímavější do sbírek muzea. Byly mezi nimi například dvě ledničky ze 30. let 20. století.
Loni ze stovek donesených spotřebičů kurátoři vybrali ty nejzajímavější do sbírek muzea. Byly mezi nimi například dvě ledničky ze 30. let 20. století.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Elektrowin
Do muzea můžete jít s tím, že si něco prohlédnete. A nebo tam taky můžete něco odnést. Třeba staré elektrozařízení. Tento měsíc se dvanáct regionálních muzeí zapojí do akce Železný týden.
 

„Železný týden je velkou výzvou, během které je čas na to provětrat sklepy, garáže i půd a vynosit všechny staré a vysloužilé spotřebiče,“ říká Roman Tvrzník za společnost Elektrowin, který akci Železný týden pořádá.

Akce se koná už čtvrtým rokem. V minulých letech se díky lidem podařilo například pro pražské Národní technické muzeum získat i velmi cenné přístroje. Ze stovek donesených spotřebičů kurátoři vybrali ty nejzajímavější do sbírek muzea. Byly mezi nimi například dvě ledničky ze 30. let 20. století.

Jak možné, že se tak staré přístroje zachovaly? Dřív ani zámožnější městské domácnosti nijak neřešily, kam s vysloužilými elektrospotřebiči. Ještě ve 30. letech 20. století byl totiž například nákup ledničky velký luxus a i když taková lednice dosloužila, zůstávala v bytě jako kus nábytku. A někde tak zřejmě přetrvaly až do nedávna.

Zatímco o přístrojích z počátku minulého století existuje vcelku dobrý přehled, konec minulého století je na tom zcela jinak. „Přelom 80. a 90. let už ale tak dobře zdokumentovaný nemáme, alespoň ne v oblasti elektrotechniky, informatiky a akustiky,“ upozorňuje Hynek Stříteský, ředitel Muzea elektrotechniky a médií, které je součástí Národního technického muzea. S nástupem tržní ekonomiky si domácnosti pořizovaly náhle dostupnou elektroniku i jiné spotřebiče z dovozu, zároveň se výrazně zrychlila jejich další obměna. Historickou hodnotu vyřazovaných spotřebičů si tehdy nikdo neuvědomoval.

„Po výběru se mohou přinesené spotřebiče stát součástí muzejních sbírek a v budoucnu tak vydat dalším generacím svědectví o každodenním životě v minulosti i o dějinách techniky a průmyslu,“ vysvětluje Josef Šrámek, kurátor historického oddělení pověřený výběrem předmětů do sbírek.

Liberecká iQLandie zase v souvislosti s letošním Železným týdnem připravila sérii workshopů, kde si návštěvníci za pomoci lektorů rozeberou nejběžnější domácí spotřebiče a zároveň se dovědí, jak a proč fungují.

„První spotřebiče, které se stanou názornou pomůckou při workshopech, jsme shromáždili z vlastních domácností,“ říká Jana Pivoňková z marketingu iQLandie. „Rádi bychom ale využili i ty, které přinesou návštěvníci,“ dodává. v Do jednotlivých muzeí také během září zavítá unikátní pojízdné Recyklatorium, které vybídne návštěvníky k odložení drobného vysloužilého elektrospotřebiče, a to za odměnu. Za odevzdaný spotřebič čeká každého sleva na vstupném a dárek jako odměna za šetrný přístup k životnímu prostředí.

Všechny staré spotřebiče se ovšem do muzeí nevejdou. Díky systému jejich zpětného odběru a recyklace, který v ČR funguje od roku 2005, se ale daří při výrobě nových využít většinu materiálů obsažených ve vyřazených výrobcích.

Vysloužilce z domácností může každý zdarma odevzdat nejen během zářijových „Železných týdnů“ v regionálních muzeích, ale na kterémkoli ze sběrných míst v celé ČR, a to po celý rok.

Termín Místo konání
5.-7.9. Muzeum Vysočiny Jihlava Valašské muzeum v přírodě Rožnov p. Radhoštěm Východočeské muzeum v Pardubicích
12.-14.9. Slezské zemské muzeum Opava Muzeum východních Čech - Hradec Králové Technické muzeum Brno
19.-21.9. iQlandia science center Liberec Muzeum Lega Tábor NTM Praha
26.-28.9. Muzeum Ústí nad Labem Techmania Science Center Plzeň Vlastivědné muzeum Olomouc

reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist