https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelvy-v-turecku-si-uzivaji-prazdnych-plazi-bez-turistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Želvy v Turecku si užívají prázdných pláží bez turistů

13.11.2020 11:12 | ANKARA (ČTK)
Během léta samice karety obecné kladou vajíčka do písku, mláďata se vylíhnou za 45 až 65 dní. Ani poté ještě nemají vyhráno. Na cestě do moře se orientují podle svitu měsíce a může je proto zmást umělý zdroj světla.
Během léta samice karety obecné kladou vajíčka do písku, mláďata se vylíhnou za 45 až 65 dní. Ani poté ještě nemají vyhráno. Na cestě do moře se orientují podle svitu měsíce a může je proto zmást umělý zdroj světla.
Na pobřeží Egejského moře se letos vylíhlo a dostalo do vody rekordních 199 096 želv, dvakrát více, než je obvyklé. Lidé kvůli opatřením na zpomalení šíření koronaviru v Turecku na pláže nesmí, a tak mají želvy karety obecné na líhnutí klid. S odvoláním na místní ministerstvo životního prostředí o tom informovala agentura Anadolu.
 

V Turecku je 22 lokalit, kde vzácné želvy hnízdí, pět z nich je chráněných a monitorovaných. Na pěti sledovaných plážích bylo letos 4785 hnízd, loni to bylo podle ministerstva jen 2266 hnízd. Výrazně přibylo také želvích mláďat, kterým se podařilo dorazit do moře. V roce 2018 jich bylo 84 000, o rok později 94 000 a letos téměř 200 000.

Během léta samice karety obecné kladou vajíčka do písku, mláďata se vylíhnou za 45 až 65 dní. Ani poté ještě nemají vyhráno. Na cestě do moře se orientují podle svitu měsíce a může je proto zmást umělý zdroj světla. Pokud želvy v oceánu přežijí, připlouvají v dospělosti klást vejce na stejnou pláž, na které se narodily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist