https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeman-k-balakovi-neobohatil-se-ani-nevznikla-zadna-skoda-je-bezuhonny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zeman k Balákovi: Neobohatil se ani nevznikla žádná škoda, je bezúhonný

7.4.2022 15:25 (ČTK)
Zákaz vstupu do Lánské obory u Klíčavské přehrady (v obci Běleč).
Zákaz vstupu do Lánské obory u Klíčavské přehrady (v obci Běleč).
Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák odsouzený za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře se v případu neobohatil ani nevznikla žádná "národohospodářská škoda". V rozhovoru pro Mladou frontu DNES (MfD) to řekl prezident Miloš Zeman, který mu udělil milost. Balák byl navíc odsouzený za zvýhodnění jedné stavební firmy tím, že jí podle Zemana umožnil prohlídku Lánské obory.
 

Při vyhlášení milosti prezident uvedl, že pro Balákovo odsouzení zřejmě nebyla rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. "Jde o bezúhonného člověka, s jehož prací jsem velmi spokojen," řekl prezident dnešní MfD.

Poukázal v té souvislosti na to, že jeho předchůdci prominuli trest daleko více lidem - Václav Havel udělil na dva tisíce milostí a Václav Klaus zhruba 400. Zeman dosud dal 21 milostí, z toho 12 v druhém funkčním období. Ještě před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude udělovat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů.

Balák byl 24. března pravomocně odsouzen ke třem letům vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím, které padlo dva dny po vynesení rozsudku, vše prominul. Milost kritizovali vládní i opoziční politici.

Balák ještě čelí obžalobě v souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře. Na dotaz, zda by mu znovu udělil milost, pokud by byl odsouzen i v tomto případě, Zeman řekl, že by se musel s kauzou nejprve seznámit. "Na rozdíl od opravy svahů nad klíčavskou přehradou o tomto případu zatím nejsem informován, takže se k tomu nemohu vyjádřit," řekl.

Ohledně případné milosti hradnímu kancléři a Balákovu nadřízenému Vratislavu Mynářovi v případě dotace na penzion v Osvětimanech Zeman řekl, že by se musel i v této kauze nejprve seznámit. Žádný rozsudek zatím nepadl, dodal. Policie loni Mynáře obvinila z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu kvůli šestimilionové dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech. Mynář odmítá, že by spáchal trestný čin, své stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Zeman v rozhovoru pro MfD také řekl, že na závěr svého desetiletého působení v čele státu nechystá vyhlásit amnestii, jako to učinil jeho předchůdce Václav Klaus. V úřadě skončí začátkem března příštího roku. Už dříve tvrdil, že je zásadním odpůrcem amnestie, protože je na rozdíl od milostí plošná.

Milost je výsadní pravomocí prezidenta. Spolupodpis premiéra či jiného pověřeného člena vlády ústava vyžaduje u amnestie či zastavení trestního stíhání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

7.4.2022 17:15
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kauza-lany-jak-stamiliony-odtekaji-k-lidem-blizkym-mynarovi
Odpovědět
va

vaber

8.4.2022 08:23 Reaguje na Jakub Graňák
ty stamiliony budou vždy k někomu odtékat ,nikdo nebude dělat zadarmo, někdo chce aby odtékaly tam a někdo jinam,
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.4.2022 07:26
Prezident Zeman zchátral nejen na těle , ale i na duchu. Tato milost, včetně zahlazení povinnosti uhradit část škody Balákem , jde proti všemu, co je a bylo spojováno s výkonem funkce prezidenta z pohledu etiky a morálky.
Ten chlap na Hradčanech je dneska drahý i zadarmo.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.4.2022 08:03
No nevím Spravedlnost je vždy slepá.
Zda se obohatil není z odsouzení jasné. Pouze se praví, že nepostupoval dle zákona. Ve skutečnosti LČR podle zákona postupují, ale lesy jsou všude v ádeli. Viz: Lesy ČR odmítly kritiku akademiků a STUŽ, že nevhodně hospodaří.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.4.2022 12:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jak souvisí LČR s Lánama?

Plus se ta kauza vůbec netýkala nějakého způsobu lesního hospodaření, máte to i v článku.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

8.4.2022 12:29 Reaguje na Svatá Prostoto
No přeci jedna lesní správa reálně zlikvidovala lesy dle zákona, druhá opravila lesní oboru a prý to nebylo podle zákona. To nesouvisí?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist