https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zima-je-mirna-v-podyji-zimuji-kachny-koprivky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zima je mírná, v Podyjí zimují kachny kopřivky

8.2.2016 15:58 | ZNOJMO (ČTK)
Kopřivka je o něco menší než kachna divoká. V Česku je možné ji ve větším počtu vidět především v létě
Kopřivka je o něco menší než kachna divoká. V Česku je možné ji ve větším počtu vidět především v létě
Ornitologové při sčítání ptáků v Národním parku Podyjí na Znojemsku zjistili, že v něm překvapivě zimuje i kachna druhu kopřivka obecná. Podle nich je to dokladem toho, že současná zima je mírná, protože tito ptáci ze střední a severní Evropy hledají v zimě útočiště na jejím jihu. Naposledy v zimě přebývaly tyto kachny v Podyjí před devíti lety, sdělil ornitolog Správy Národního parku Podyjí Martin Valášek.
 

"Je pravděpodobné, že mírná zima nedává tomuto ptáku dostatečnou motivaci k dalšímu tahu na jih," uvedl. Ze sčítání ornitologů vyplývá, že v Podyjí přibylo také orlů mořských a zástupců cizokrajného druhu kachnička mandarinská.

Kopřivka je o něco menší než kachna divoká. V Česku je možné ji ve větším počtu vidět především v létě. Přes zimu zůstává ve střední Evropě jen ojediněle. Hnízdí v ní 1800 až 3200 párů, ale na zimu v ní zůstává pouze 50 až sto jedinců.

"Vyhledává především větší vodní plochy, vlhké pastviny nebo močály s hustým vegetačním porostem. Ochránci přírody ji v Červeném seznamu (ohrožených druhů) označili jako zranitelný druh," uvedl Valášek.

Nebe nad parkem nyní střeží i pět orlů mořských. Dosud byli vidět zřídka. "Mladí orli tam mají snadno dostupnou potravu," doplnil Valášek. V parku se zvyšuje i počet ptáků exotického druhu kachnička mandarinská, jejímž původním domovem je Asie.

Může jít o jedince uniklé z chovu, nebo o ptáky, kteří se postupně rozšiřují z již existujících hnízdišť zdivočelých populací, které kdysi vznikly v Evropě. V lokalitě Devíti mlýnů ji ornitologové viděli poprvé zahnízdit v roce 2013. Počet zimujících jedinců vzrůstá. Letos jich tam zimovalo osm.

Zimující ptáky mohou zájemci nejlépe pozorovat u Vranova nad Dyjí. Při lednovém sčítání ptáků ornitologové pozorovali v parku 13 druhů opeřenců v celkovém počtu dva tisíce ptáků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vladimír Klepáč
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist