https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-chteji-po-vlade-drivejsi-otevreni-venkovnich-arealu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo chtějí po vládě dřívější otevření venkovních areálů

21.4.2020 00:23 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Venkovní prohlídky v zoo by podle vládou přijatého uvolnění omezení měly opět začít 25. května, celé zoo by měly být přístupné od 8. června. / Ilustrační foto
Venkovní prohlídky v zoo by podle vládou přijatého uvolnění omezení měly opět začít 25. května, celé zoo by měly být přístupné od 8. června. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Zoo Dvůr Králové
Zoologické zahrady chtějí po vládě otevření venkovních areálů dříve než na konci května. Za březen a duben přišly na tržbách v součtu zhruba o 100 milionů korun a trvání uzavření jim může způsobit rozsáhlé ekonomické, sociální a ochranářské škody. Vyplývá to ze společné tiskové zprávy jedenácti českých zoologických zahrad, kterou včera zaslaly zoo v Děčíně a ve Dvoře Králové nad Labem.
 

Venkovní prohlídky v zoo by podle vládou přijatého uvolnění omezení měly opět začít 25. května. Celé zoo by měly být přístupné od 8. června. Zoo jsou uzavřené od poloviny března.

Ředitelé zoologických zahrad požádali dopisem vládu o přehodnocení nařízení. Zřizovatel každé zoo by si podle nich měl sám rozhodnout o otevření areálu za splnění příslušných bezpečnostních opatření. Signatáři dopisu jsou například zoo v Děčíně, Dvoře Králové nad Labem, Liberci, Ostravě, Olomouci, Brně.

Otevření areálů až na konci května zahrady označily za nešťastné. Poukázaly na to, že finanční soběstačnost zoologických zahrad činí přibližně 50 až 80 procent. "Přitom náklady na provoz lze jen minimálně redukovat. Zaměstnanci se musí o zvířata starat a udržet chovy často kriticky ohrožených druhů," uvádí stanovisko ředitelů zahrad.

Poukázali na to, že zoo jsou většinou příspěvkové organizace měst či krajů a nemohou tedy čerpat státní finanční pomoc na pokrytí ztrát za ušlé příjmy i mzdy zaměstnanců.

ZOO Dvůr Králové uvedla, že kvůli uzavření čeká za březen a duben výpadek v tržbách kolem deseti milionů korun a za květen dalších více než deset milionů korun. Zahrada kvůli tomu začala šetřit. "Odložili jsme veškeré neurgentní opravy nebo plánované navýšení platů zaměstnanců," řekl ředitel zoo Přemysl Rabas. Zoo například odložila výměnu průhledné střechy v pavilonu Madagaskar a tropický les v ceně milionů korun.

Na zoologické zahrady lze podle jejich představitelů nahlížet stejně jako na každý jiný veřejně přístupný park, kde je pohyb lidí bez omezení. Zoo podle nich mohou počty návštěvníků snadno regulovat a zajistit kontrolu nad tím, aby se návštěvníci u expozic či na dětských hřištích neshlukovali.

"Samozřejmostí by bylo dočasné uzavření vnitřních pavilonů a zamezení přímého kontaktu návštěvníků s chovateli a zaměstnanci pečujícími o chovaná zvířata," uvádí tisková zpráva. Občerstvení v areálech zoo se podle ředitelů dá zajistit prostřednictvím automatů nebo výdejními okénky.

Zoologické zahrady poukázaly na to, že například v Německu podle jejich zjištění otevírají již 3. května zoo v Lipsku, Kolíně nad Rýnem nebo v Drážďanech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

21.4.2020 21:24
S rozvolňováním karantény bych byl velmi opatrný, aby z toho nebyly finanční ztráty mnohem větší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist