https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-praha-chova-191-druhu-ktere-jsou-na-seznamu-ohrozenych-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Praha chová 191 druhů, které jsou na seznamu ohrožených druhů

16.3.2018 06:23 | PRAHA (ČTK)
Mezi kriticky ohrožené druhy, kterých Zoo Praha chová 32, patří například velemlok čínský (na obrázku), gaviál indický nebo bažant Edwardsův. Pražská zoo dále chová kriticky ohrožené ptáky, mezi nimi majnu Rothschildovu, sojkovce modrotemenného nebo krasku krátkoocasou jávskou. Dále je také ohrožený madagaskarský křeček nebo kůň Převalského.
Mezi kriticky ohrožené druhy, kterých Zoo Praha chová 32, patří například velemlok čínský (na obrázku), gaviál indický nebo bažant Edwardsův. Pražská zoo dále chová kriticky ohrožené ptáky, mezi nimi majnu Rothschildovu, sojkovce modrotemenného nebo krasku krátkoocasou jávskou. Dále je také ohrožený madagaskarský křeček nebo kůň Převalského.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Štěpán Kotrba / Zoo Praha
Pražská zoologická zahrada chová 191 druhů zvířat, které jsou na Červeném seznamu ohrožených druhů zařazeni v kategoriích téměř ohrožený až kriticky ohrožený. Mezi kriticky ohrožené druhy, kterých Zoo Praha chová 32, patří například velemlok čínský, gaviál indický nebo bažant Edwardsův. Novináře se vzácnými druhy zvířat seznámilo vedení zoologické zahrady.
 

Pražská zoo chová několik druhů, které ve volné přírodě ohrožují zásahy lidí do krajiny. Ubývání totiž vhodných biotopů pro život zvířat i zdrojů potravy. Obětí zemědělství a těžby dřeva je ohrožený tapír čabrakový, gibon stříbrný nebo kriticky ohrožený primát chápán středoamerický mexický. Krokodýla gaviála indického zase ohrožují stavby na vodních tocích a těžba písku. Pro něj, velemloka čínského a želvu černavou představuje ohrožení také lov pro maso a přisuzování léčebných účinků.

Znečištěním velkých řek trpí kriticky ohrožené sladkovodní želvy batagur tuntong, které v Evropě chová pouze pražská zoo. Malou skupinu pěti želv, která byla do Česka propašovaná, se snaží v zoo rozmnožit, loni však ve vejcích byla mrtvá mláďata. Nelegální obchod dostal do stavu ohrožení také orlícii bornejskou, která patří mezi největší sladkovodní želvy, a velkého a barevně výrazného jedovatého hada chřestýšovce mangšanského a papouška amazoňana jamajského, který patří kvůli nelegálnímu obchodu a kácení nížinných lesů mezi zranitelné druhy.

V trojské zoo je možné vidět i hada hoznýšovce kubánského, který je v přírodě ohrožen v místě výskytu nepůvodními druhy zvířat, kriticky ohroženého klokánka králíkovitého, kterého v Austrálii ohrožují zdivočelé kočky domácí, ohroženého supa mrchožravého, který je nezákonně tráven, nebo kriticky ohroženého bažanta Edwardsova, který je považován za v přírodě pravdepodobně vyhynulého.

Pražská zoo dále chová kriticky ohrožené ptáky, mezi nimi majnu Rothschildovu, sojkovce modrotemenného nebo krasku krátkoocasou jávskou. Ohroženými druhy, které jsou k vidění v trojské zoo, je například madagaskarský křeček velký, jehož populaci ohrožuje pomalé rozmnožování, nebo kůň Převalského. Ten byl po desetiletí považován za v přírodě vyhynulého, díky návratu do přírody ze zoologických zahrad, na kterém se významně podílí pražská zoo, byl přeřazen mezi ohrožené druhy.

Pražská zoo je zapojená do záchovných programů Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií, v rámci kterých zahrady spolupracují při chovu ohrožených druhů zvířat. Cílem je udržovat populaci druhů životaschopnou pro případ, že by v přírodě vyhynuly. Chov řídí komise odborníků v čele s koordinátorem ze zoo, která dosáhla v odchovu úspěchů. Odborníci například vydávají doporučení k přesunům zvířat mezi zahradami nebo hlídají, aby se nekřížili příbuzní jedinci. Pražská zoo chová 63 druhů, které jsou zapojené v tomto programu, a koordinuje chov supa mrchožravého, hroznýšovce kubánského a bažanta Edwardsova.

Chov ohrožených druhů se sleduje pomocí plemenných knih. V pražské zoo je takto sledovaných 66 druhů zvířat, u 13 z nich knihu vede trojská zoo, například knihu gaviála indického, želvy černavé nebo satyra Cabotova. V mezinárodních plemenných knihách je 48 druhů žijících v trojské zoo, která spravuje knihy chovu koně Převalského a leguána kubánského.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist