https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-v-norimberku-vypustila-do-ceske-prirody-dalsich-19-ohrozenych-syslu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo v Norimberku vypustila do české přírody dalších 19 ohrožených syslů

17.7.2020 13:31 | PRAHA/NORIMBERK (ČTK)
Syslové mají rádi terén s nízkou trávou, takže jsou pro ně ideálním místem k životu travnatá letiště či golfová hřiště. Na nich tito příbuzní veverek dobře vidí a jsou schopni včas zareagovat na nepřítele.
Syslové mají rádi terén s nízkou trávou, takže jsou pro ně ideálním místem k životu travnatá letiště či golfová hřiště. Na nich tito příbuzní veverek dobře vidí a jsou schopni včas zareagovat na nepřítele.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Experti z norimberské zoologické zahrady vypustili ve středu v Českém středohoří dalších 19 syslů obecných, které odchovali ve snaze o záchranu tohoto kriticky ohroženého druhu. Informovala o tom agentura DPA. Podle ní vypustila norimberská zoo od roku 2017 do české přírody už dříve asi 50 syslů.
 

Jedenáct samečků a osm samiček sysla obecného se narodilo letos v Norimberku a nyní bylo vypuštěno do české volné přírody. Syslové mají rádi terén s nízkou trávou, takže jsou pro ně ideálním místem k životu travnatá letiště či golfová hřiště. Na nich tito příbuzní veverek dobře vidí a jsou schopni včas zareagovat na nepřítele.

Kolonie syslů byly kdysi na území Čech a Moravy velmi početné. V polovině 50. let minulého století ale začali zemědělci tyto hlodavce považovat za škůdce a začali je hubit. Syslům uškodilo i scelování polí do velkých lánů, úbytek ploch s nízkým travním porostem či používání chemických prostředků.

V ČR se kolonie syslů snaží rozšířit Agentura ochrany přírody a krajiny ČR v rámci záchranného programu, díky němuž se podařilo počet syslů v Česku výrazně zvýšit. Podle odhadu jich žije nyní v ČR na 6500.

Loni si vypouštění syslů do přírody vyzkoušeli i premiér Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec, kteří sysly spolu s odborníky vypustili do volné přírody na letišti Raná na Lounsku. To je travnaté a využívá se především k plachtění.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KS

Krejcar Stanislav

17.7.2020 14:31
Kolik německá zoo vypustila ohrožených nadbytečných zvířat ve svém Německu ??? Je srandovní, že ČR je záchranou nejen pro západní vraky vozidel ale i nadpočetné koně a sysly. České zoo úspěšně odchovávaly Koně Převalského, ale ten jako nepuvodní v českomoravské krajině být chován nemohl. Britští koně a němečtí sysly ale ano, to je profesní politika jako vyšitá.
Odpovědět
RS

Roman Sofín

17.7.2020 17:04 Reaguje na Krejcar Stanislav
Váš komentář je opravdu totální hovadina. Exmoorský pony je dnes asi nejbližší příbuzný divokého koně, který se v minulosti vyskytoval v celé Evropě než byl lidmi vyhuben. Pokud rozlišujete německého a českého sysla tak co na to říct. V Evropě existuje jen jeden druh sysla a to sysel obecný. Domovina koně převalského je Mongolsko kam se ho do přírody české zoologické zahrady pokoušejí opět vrátit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist