https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zplanela-rostlina-boryt-by-z-palavy-mohla-zmizet-za-10-az-15-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zplanělá rostlina boryt by z Pálavy mohla zmizet za 10 až 15 let

25.3.2019 05:30 | MIKULOV (ČTK)
Boryt se v minulosti používal při barvení tkanin, získávalo se z něj modré barvivo, takzvané nepravé indigo. Ilustrační snímek.
Boryt se v minulosti používal při barvení tkanin, získávalo se z něj modré barvivo, takzvané nepravé indigo. Ilustrační snímek.
Zplanělý boryt barvířský by z Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Pálava mohl zmizet za 10 až 15 let. Tato rostlina je rozšířená na 22 hektarech, podle ekologů Pálavě výrazně škodí, protože vytlačuje cennou stepní flóru. Dobrovolníci na jaře boryt každoročně vytrhávají. Zájemci o letošní takzvané borytobraní se už mohou přihlašovat přes web, řekl Jiří Kmet, vedoucí Správy CHKO Pálava, která o rezervaci pečuje.
 

Boryt se v minulosti používal při barvení tkanin, získávalo se z něj modré barvivo, takzvané nepravé indigo. Na Pálavě ale zplaněl a začal se nekontrolovaně šířit. Každoročně tak žlutě kvetoucí koberce vyraší zhruba na 22 hektarech plochy. "Rostlina se dostala na nejcennější místa Národní přírodní rezervace Děvín na jihovýchodní svahy, kde postihla svojí invazí nejcennější stepní trávníky," uvedl Kmet. Rostlina svojí přítomností vytlačuje například pálavský klenot, jakým je kosatec nízký nebo i ozdobné kontinentální trávy kavyly.

Zbavit se jí není jednoduché, je třeba rostlinu po rostlině vytrhat. Ale vzhledem k tomu, že přežívání semen borytu v semenné bance činí osm let, je třeba to zatím opakovat každoročně. Na jaře, před tím, než semena rostliny dozrají, se tak u Děvína scházejí dobrovolníci, kteří kvetoucí rostliny i s kořeny vytrhávají.

"Takzvané borytobraní se poprvé uskutečnilo v roce 2016, kdy 25 dobrovolníků ručně vytrhalo boryt na ploše asi 1,5 hektaru. Od té doby ale přichází více a více dobrovolníků, kteří zvládnou vytrhat větší plochu. Loni to bylo už přes 200 lidí, kteří boryt vytrhali na necelých 15 hektarech," uvedl Kmet. Akce se účastní například studenti nebo dobrovolníci z firem v rámci takzvaných teambuildingových akcí. Letos správa oblasti oslovila třeba i skauty.

Podle Kmeta jsou už vidět výsledky, a to na plochách, na kterých se boryt vytrhával opakovaně. Borytu na nich ubylo. "Semenná banka se na ploše postupně vyčerpává, semen ubývá. Je ale třeba boryt vytrhávat pravidelně," uvedl Kmet.

Letos by se borytobraní mohlo podle něj účastnit tolik dobrovolníků, že by mohli vytrhat celých 22 hektarů. Akce se koná v sobotu 27. dubna nebo o týden později 4. května. Zájemci na ni se mohou přihlásit prostřednictvím formuláře na http://bit.do/borytnapalave.

"Boryt by podle našich odhadů mohl z plochy zmizet za 10 až 15 let. Rostliny ale bude postupně ubývat, jak se semenná banka bude vyčerpávat. Později tak bude třeba i méně dobrovolníků," uvedl Kmet.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

25.3.2019 18:24
Kamarád tam posílá dcerku - studentku, potřebuje aspoň 7 - 10 kosatců na skalku a tohle je perfektní příležitost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist