https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zraloci-v-kyselych-mori-prijdou-o-schopnost-citit-korist
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Žraloci v kyselých moří přijdou o schopnost cítit kořist

12.9.2014 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hladkoun psí je druh žraloka, žijící ve vodách Atlanského oceánu u pobřeží Severní a Jižní Ameriky.
Hladkoun psí je druh žraloka, žijící ve vodách Atlanského oceánu u pobřeží Severní a Jižní Ameriky.
Pokračující okyselování oceánů bude mít řadu negativních dopadů. Jeden zcela konkrétní se týká žraloků a jejich schopnosti cítit potravu. V kyselých vodách ztrácejí tito predátoři svou schopnost vycítit kořist.
 

Mořská voda, které se kvůli absorpci vzdušného CO2 snižuje pH, působí na nervový systém mnoha mořských živočichů, konkrétně negativně ovlivňuje čichové receptory a přenos jejich signálů do mozku. Vědci z Georgia Institute of Technology v americké Atlantě zkoumali, jaký vliv má zvyšující se kyselost moří na život žraloka hladkouna psího. Ukázalo se, že žraloci ztrácí svou schopnost cítit potravu.

Hladkoun psí je druh žraloka žijící ve vodách Atlantského oceánu u pobřeží Severní a Jižní Ameriky. Vědci pro jeho zástupce nasimulovali ve speciálním akváriu stav moře, jaký se podle prognóz očekává kolem roku 2100. A podle pozorování je zřejmé, že žraloci budou mít problém: svou kořist totiž neucítí.

„Schopnost žraloků najít a ulovit kořist byla významně omezena,“ říká Danielle Dixsonová z Georgia Institute of Technology. Žraloci mohou svou potravu najít i díky jiným smyslům, ale čich je pro ně velmi důležitý. Kyselost moří také ovlivňuje jejich celkový zájem o jídlo.

Žralok hladkoun psí během experimentu v akváriu. Na snímku jsou vidět návnady, jejichž pach byl po akváriu unášen proudem vody.
Žralok hladkoun psí během experimentu v akváriu. Na snímku jsou vidět návnady, jejichž pach byl po akváriu unášen proudem vody.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Danielle Dixsonová / Georgia Institute of Technology

Experiment se žraloky probíhal tak, že bazén byl nejprve napuštěn obyčejnou mořskou vodou a vědci jen pozorovali, kterou část bazénu si žralok oblíbil. Následně strávili žraloci pět dnů ve vodě odpovídající dnešnímu stavu moře, stavu moře kolem roku 2050 a kolem roku 2100. Žraloci po tuto dobu nedostávali žádnou potravu, aby byli motivováni najít si svůj úlovek. Vědci následně sledovali, jak žraloci reagovali na předloženou návnadu.

Žraloci, kteří byli ve vodě s kyselostí, jako je dnes a jaká se předpokládá v roce 2050, strávili víc jak 60 procent svého času ve vodním proudu, který nesl pach potravy. Žraloci, kteří byli vystaveni vodě s kyselostí, která se předpokládá kolem roku 2100, strávili v proudu vody s pachovou stopou méně než 15 procent času.

„Kromě toho, že žraloci ve vodě s vyšší kyselostí cítí svou kořist podstatně hůř, se také snížila jejich celková ochota se do kořisti vůbec zakousnout. Jakoby zároveň ztratili zájem o jídlo,“ říká Danielle Dixsonová.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist