https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zruseni-primichavani-bioslozky-do-paliv-je-podle-zemedelskeho-svazu-spatny-krok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zrušení přimíchávání biosložky do paliv je podle zemědělského svazu špatný krok

10.3.2022 08:49 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zrušení přimíchávání biosložky do paliv je podle Zemědělského svazu špatný krok, který se v cenách pohonných hmot nijak neprojeví. Pravděpodobně neovlivní ani osevní postupy zemědělců. Většina řepky se totiž používá na výrobu potravin, navíc je už dávno zasetá v zemi. ČTK to sdělil mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.
 

Vláda v reakci na růst cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Ekologický efekt je v současné době podle premiéra Petra Fialy (ODS) už překonaný a sporný. "Vydělává na tom jen pár firem. Zároveň to umožní našim zemědělcům, aby na polích pěstovali více obilí," řekl po jednání kabinetu.

Pícha upozornil, že pokud se vypěstovaná řepka nezpracuje v tuzemsku na biosložku, snadno se vyveze na zahraniční trhy, kde je po ní velká poptávka. "Nad poznámkou k vyššímu pěstování obilí je nutné se pousmát. Již nyní obilniny tvoří kolem 60 procent osevních postupů. Pokud by měly nahradit řepku použitou na výrobu FAME (fatty acid methyl ester), narostl by tento podíl o dalších šest procent," uvedl Pícha. I tento příklad podle něj poukazuje na to, že vláda nemá o zemědělství příliš mnoho znalostí a rozhoduje na základě domněnek a pocitů.

"Je zvláštní, že vláda chce pomoci řešit vysoké ceny paliv v důsledku prudkého růstu cen ropy a defacto zvyšuje závislost na tomto zdroji energie a zvyšuje závislost na ruské ropě," dodal Pícha.

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic stále rostou. Ceny benzinu i nafty si od pondělí do úterý připsaly nejvyšší mezidenní nárůst cen od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Nafta za 24 hodin zdražila o 2,15 koruny na 47,47 koruny za litr. Cena benzinu stoupla o 1,7 koruny na 45,21 korun za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (52)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

10.3.2022 09:19
Bojí se zemědělci, že budou muset především zajišťovat obživu obyvatel a kšeftíky s průmyslovými komoditami omezit? A s tím i chudnout všichni ostatní průmyslníci v čele s Arofertem? On ten propad z dovozu pšenice také o něčem vypovídá. A s růstem nákladů na dopravu asi půjde nejen o pšenici...
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

10.3.2022 14:51 Reaguje na Zan K.
No, vzhledem k tomu, že už spoustu let vyvážíme ročně asi 2 - 3 miliony tun obilovin, protože je na českém trhu není kam umístit (neboli nemá je kdo sníst, případně je není čemu zkrmit), rozhodně nelze tvrdit, že by zemědělci nechtěli živit české obyvatelstvo a že by tento geniální návrh vlády přinesli revoluci v zajištění potravin v zemi. Obilovin vyrábíme 140% spotřeby.
Řepka je velmi poptávaná komodita a to bez ohledu na to, jestli ji na MEŘO zpracováváme doma. Když ji nekoupí český odběratel, velmi rád ji koupí Němec, případně někdo jiný. Ostatně většina řepky už je zasetá od podzimu. Kdo zasel a sklidí, bude možná po prodeji poměrně spokojený. Ceny jsou opravdu rekordní a vypadá to, že i vydrží.
Už tak si naši občané a politici hlasitě ztěžují, že čeští zemědělci mají úzké osevní postupy. No tak se jim vláda bude snažit vnutit takové podmínky, aby ty osevní postupy ještě více zúžila.
Tohle rozhodnutí vlády je opravdu blbost. Takové plácnutí do vody, aby bylo čemu zatleskat. Bohužel současně ani ničemu nepomůže. A právě snížení ceny PHM by zemědělci opravdu uvítali. Jak na to mohl Nekula kývnout? Že by zemědělství opravdu nerozuměl?

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.3.2022 20:20 Reaguje na Marcela Jezberová
S ohledem na válku na Ukrajině se nebojím, že to obilí budeme pálit. Ukrajina byla obilnicí Evropy, takže o naše obilí bude ještě rvačka.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

12.3.2022 19:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
I kdyby se pěstování obilí stalo dvakrát výhodnějším než pěstování řepky, nic to nezmění na tom, že pokud má být osevní postup racionální a přijatelný jak z pohledu ekologie, tak z hlediska péče o stav půdy, podíl obilovin má své nepřekročitelné limity.
Tedy - ony se ty limity bohužel překračují, ale to je tuze špatně.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.3.2022 09:44
Pěstování plodin na výrobu biosložek do paliv byla od samého počátku obrovská chyba.
Jak doloženo nezávislými analýzami uhlíková stopa vyšší než kdyby se nedělalo nic, kšefty s EU dotacemi a poškozená technika - nejen automobilové motory.

Řečeno bolševicky - těžká sabotáž za kterou by měl jít někdo sedět. Až příště ekomagoři zase budou vyšilovat , je nutné přetáhnout je zavčas přes perka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2022 10:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
To povinné přimíchávání už normální státy dávno zrušily.
My to přijali pod tlakem až někdy po roce 2010, zlý Kalousek to silně kritizoval a když EU taky pochopila, že je to pitomost, doporučila svým zemím, aby to zase zrušily.
Jenže to bylo v roce 13 a přišel do vlády souduh Bureš, zkorumpoval socany a prodloužení povinnosti a tím dotací odsouhlasili.
Píráti navrhovali zrušení dávno, naopak ANO chtělo tu prasárnu zvýšit na dvojnásobek. Konečně máme rozumnou vládu, která to zruší hned a doufám nafurt.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.3.2022 10:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
nejvíc smutní, že měli zajištěný kšeft s Řepkou, která je docela nenáročná...zkrátka ještě nepochopili, že každá legrace někdy končí
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.3.2022 11:48 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Řepka se bude pěstovat stále - řepkový olej do kuchyně je hnedle nejlepší.
Jen to nebude prioritní a dotovaná plodina.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2022 12:44 Reaguje na smějící se bestie
A zmizí naše Evropské prvenství v poměrné ploše oseté řepkou ze všech zemí EU.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.3.2022 17:11 Reaguje na Pavel Hanzl
KECY V KLECI.
Němci si řepku chválí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2022 07:14 Reaguje na smějící se bestie
Možná pod vajíčka (já používám olivák). Ale do motoru je to asi blbost.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

14.3.2022 09:40 Reaguje na smějící se bestie
Nejlepší je olivový olej a na netu se dá sehnat i za 60 kč, nepoužíváme doma nic jiného na studenou i teplou kuchyni...
Odpovědět
sv

sv

10.3.2022 22:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak začni s agentem burešem.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.3.2022 10:39
ono je spíš o tom, aby se nepěstovali na polích sklady a montovny...doba nám dá za pravdu, že autosoučástkama, betonem a tupejma hrama IT se nenajíme
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.3.2022 11:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
ig

10.3.2022 12:31 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tímto ale zároveň jeden důvod pro stavbu skladů (říkejme tomu spíš logistická centra, protože ono se tam opravdu skoro nic neskladuje a pokud, tak jen v řádu hodin). Platilo, že jedno vhodně umístěné logistické centrum ušetří mnohem víc paliva, než by se dalo získat ze stejné výměry řepky. Tento argument teď padl, takže hurá, zakažme i logistická centra :-)
Odpovědět
ig

10.3.2022 10:56
Myslím, že tady někdo pláče na špatném hrobě. Nikdo přimíchávání biosra^H^Hložky nezakázal, ono jen přestalo být nařízené. A protože je MEŘO ekonomicky velmi výhodný a nafta velmi drahá, nastaly naopak ideální podmínky pro zbohatnutí z produkce řepky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2022 12:47 Reaguje na
Pokud to nebude dotované, tak prosím. Ale to vyjít nemůže, pokud na litr řepkového oleje spotřebuji 0.8 - 1,2 litru nafty (dle zdroje informací), tak to nemůže vyjít ani teoreticky.
Odpovědět
ig

10.3.2022 22:31 Reaguje na Pavel Hanzl
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sarkasmus
Odpovědět

Svatopluk Čech

11.3.2022 01:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte asi špatný zdroj informací. Výnos čistého oleje je 1200 l/ha, spotřeba paliva max. 120 l/ha. Pole s řepkou je dotované úplně stejně jako ostatní plodiny. Dotace v řepce šli hlavně Agrofertu na výstavbu Preolu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2022 07:23 Reaguje na Svatopluk Čech
A Preol nevyrábí řepkový olej?
Ta nafta je asi veškerá energie taky na dopravu a zpracování, ale slyšel jsem různé sumy lišící se velmi podstatně.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

13.3.2022 16:37 Reaguje na Pavel Hanzl
No - a vo tom to je...

Různé údaje se zpravidla velmi podstatně liší, proto, že každý kdo něco počítá, tím sleduje nějaký cíl, či něčí zadání. Výpočet má podpořit nějakou teorii, nějaký názor. A tak holt vědec počítá tak, aby mu vyšlo to, co mu MÁ vyjít.

Mám silné důvody domnívat se, že takhle počítají "vědci" (ale i skuteční vědci, ale podmáznutí) dodávající údaje, na kterých stavěli tvůrci GreenDead.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.3.2022 20:21 Reaguje na Karel Ploranský
Velmi hluboký omyl, my máme informace z médií (to může být i šeptanda typu "jedna paní povídala"), taky fake news a různě nablblé názory ze sociálních sítích, ale vědecká práce je něco úplně jiného.
Ta má svá velmi přísná pravidla a má vždy řadu oponentů, každou ptákovinu musí argumentačně doložit.
Potom se publikují pro veřejnost už zcela hotové a dokázané závěry, což jsou třeba zprávy IPCC.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

13.3.2022 09:27 Reaguje na Svatopluk Čech
Výnos řepkového semene z hektaru je ke 4 tunám a oleje je v semeni nějak okolo 65 %. Takže výnos vychází bajočko minimálně 2500 litrů řepkového oleje z hektaru.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

12.3.2022 19:22 Reaguje na
Píšete: "Nikdo přimíchávání biosra^H^Hložky nezakázal".
To ale není pravda.
Zakázali ho prakticky všichni výrobci automobilů (přečtěte si záruční podmínky).
Je jim ale jasné, že kdyby na základě toho opravdu přestali uznávat záruku u aut, která na palivo s biosložkou jezdí, narazili by, protože na ně jezdí prostě všechna auta... Tak holt to se skřípěním zubů tolerují.
Odpovědět
VF

Vilém FAMM

10.3.2022 14:41
Válka měla být řešena referendem. Sebeurčení je lepší než válka.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.3.2022 14:51 Reaguje na Vilém FAMM
Myslíte jako že by v Rusku mělo být referendum o tom, zda vlítnout na Ukrajinu a opět z ní udělat poslušnou svazovou republiku?

Odpovědět
VF

Vilém FAMM

17.3.2022 08:07 Reaguje na Svatá Prostoto
Referendum na Ukrajině!


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2022 07:17 Reaguje na Vilém FAMM
Fakt? A to by se hlasovalo podle hlavní tanků nebo těžkých děl?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2022 07:32 Reaguje na Vilém FAMM
V Rusku je jakékoliv referendum čistě kabaretní záležitost, naposled vytvářeli "okupendo" na okupovaném Krymu. Tam násilím obsadili celou zem a dosadili si svoji vládu. Pak ruský oficír zorganizoval okupendo, hlasy počítal taky on.

Už kouzelné byly otázky: jste pro, aby Krym zůstal jak je s touhle proruskou vládou, nebo chcete připojit k Rusku?

Zcela nepřekvapivě to vyhrála varianta připojení s 97,5% hlasů (to je asi jejich magické číslo, Putin vyhrává volby s takovým výsledkem, třeba i v Čečensku).
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

12.3.2022 19:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Výjimečně vám tleskám.
Odpovědět
VF

Vilém FAMM

17.3.2022 17:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Ukrajina ustavena 24.8.1991. Konflikt začal v roce 2013. Nezdá se vám ,že bylo dost času problémy řešit referendem? A opakuji! Na Ukrajině!
Odpovědět
VF

Vilém FAMM

10.3.2022 14:43
Odpovědět
LB

Lukas B.

10.3.2022 14:45
využití příležitosti k vypuštění rybníka. překvapivě nejvíce kvičí kapři.

(mimochodem, podobná čuňárna jako s biosložkami v nedávné historii se děla i za neprávem idealizované první republiky, agrárníci prosadili svoje bi-bo-li v roce 1926?)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.3.2022 14:49
Realita je v každém případě taková, že vláda ze sebe zase udělala sbírku blbců.
Nehodlám tady vést nějakou polemiku nad tím přidáváním biosložky jako takovým, ale že za stávajícího stavu se to na výsledných cenách neprojeví reálně lautr nijak ... na to snad stačí základka, ne?
Podobně to odpuštění silniční daně ... to snad nemá prostě jiné vysvětlení, než že si z lidí dělají prdel.
Kdyby řekli ... jsme švorc, nemáme, je nám líto, ale prostě to nějak musíte vydržet ... tak se to spoustě lidí moc hezky nebude poslouchat, ale aspoň by neměli pocit, že z nich dělají úplné voly. Ale tohle?
Odpovědět
ig

10.3.2022 22:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Dvě drobnosti. Když vláda říká "jsme švorc", znamená to "jste švorc" :-) Druhá věc je, že biosložka (celková bilance plus mínus nulová) a silniční daň (úspora pár stovek) jsou spíš věci otravné než ekonomicky významné. A vláda se rozhodla přestat otravovat lidi (a podnikatele, viz EET). Voličům minulé vlády se to nelíbí, protože ji volili právě proto, ale to je jejich starost, že mají takovou povahu :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2022 07:20 Reaguje na
Přesně tak, buzerační babišistán je potřeba systematicky likvidovat a nechat jen rozumné a významové věci. Pro mě dělala silniční daň jednu nádrž, biosložka srazí cenu snad o dvě kačky. Pořád lepší, než nic.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.3.2022 13:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Silniční daň zavedl Bába:-)?
A biosložku si taky odhlasoval on:-)?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2022 18:21 Reaguje na Svatá Prostoto
"Vláda v roce 2014 schválila nový program podpory biopaliv, který má trvat do roku 2020. Na tento program poté navázala kontroverzní novela zákona o spotřebních daních, která zavedla program další daňové podpory biopaliv."

Zkuste odhadnout, která vláda to byla.
Odpovědět
LB

Lukas B.

11.3.2022 10:16 Reaguje na
s tou silniční daní je to podobné jako s některými dalšími daněmi - jsou otravné a náklady na správu daně jsou blízko jejího výnosu. řeklo se A (zrušit daň) a je potřeba říci B - přiměřeně zeštíhlit státní aparát, tj. propustit část pracovníků a opustit prázdné kanceláře.

obecně jsou tři skupiny ekonomicky aktivních lidí. jedni dělají něco smysluplného, druzí jim házejí klacky pod nohy a třetí ty klacky z pod nohou sbírají. skupiny 2 a 3 se navzájem vyrušují, a jejich zaměstnanost není prací, ale umělou zaměstnaností a sociální sítí (typicky úředníky vybírající složitou daň od správkaře obuvi a daňový poradce pomáhající ševci správně vyplnit papíry).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.3.2022 13:37 Reaguje na
Ale já nehodnotím, zda ta opatření jsou dobrá nebo špatná. Za mne taky dobrá, ale o to tu nejde. Jde o to, že prezentovat je jako nástroje proti růstu cen PHM je kokotina a jako snaha ulevit podnikajícím subjektům taky nejsou úplně vodvaz.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

10.3.2022 18:00
Čelní představitelé státu se rozhodli ZRUŠIT POVINNÉ přimíchávání biosložky. Konečně.
Odpovědět
MF

Michal Fejfar

13.3.2022 08:30
Přimíchávání řepky do nafty a kukuřice do benzínu je stejně šikovná věc jako solární ceny 12,90kč/kWh.
To, že to konečně někdo zrušil, je velmi přínosné, zejména pro motory a zejména pro pole, drancování obého tak může skončit. Aktivita některých pitomců aby to neskončilo, je podivná. Za koho kopou??? Asi za dotace a dvacetitunové traktůrky s courákama plnýma hnojiv a dalších "potřebných" chemikálií. V budoucnu nám potomci za spodní vody jistě "poděkují"....
Teď ještě najít sílu na zrušení těch zvrhlých solárních podpor.
Odpovědět
MF

Michal Fejfar

13.3.2022 08:30
Přimíchávání řepky do nafty a kukuřice do benzínu je stejně šikovná věc jako solární ceny 12,90kč/kWh.
To, že to konečně někdo zrušil, je velmi přínosné, zejména pro motory a zejména pro pole, drancování obého tak může skončit. Aktivita některých pitomců aby to neskončilo, je podivná. Za koho kopou??? Asi za dotace a dvacetitunové traktůrky s courákama plnýma hnojiv a dalších "potřebných" chemikálií. V budoucnu nám potomci za spodní vody jistě "poděkují"....
Teď ještě najít sílu na zrušení těch zvrhlých solárních podpor.
Odpovědět

Svatopluk Čech

13.3.2022 12:18
Jsem zemedělec, řepku taky pěstuji ale z potřeb osevního postupu. Pokud poklesne výhledově výkupní cena řepky, jenom dobře. Poviné přimíchávání MEŘO zrušit, pokud někdo chce jezdit na bionaftu nebo s ní topit bude li levnějsí prosim. Cena lze podstatně snížit jiným zdaněním a nemusí se ničit motory a řešit skladovatelnost nafty. Celý rok pracně sháním naftu bez MEŘO, akorát na žně a orbu koupím směsnou, tak abych ji hned spotřeboval. Uložit stroj po sezoně s MEŘO si nedovolím.
Odpovědět

Svatopluk Čech

13.3.2022 12:19
Jsem zemedělec, řepku taky pěstuji ale z potřeb osevního postupu. Pokud poklesne výhledově výkupní cena řepky, jenom dobře. Poviné přimíchávání MEŘO zrušit, pokud někdo chce jezdit na bionaftu nebo s ní topit bude li levnějsí prosim. Cena lze podstatně snížit jiným zdaněním a nemusí se ničit motory a řešit skladovatelnost nafty. Celý rok pracně sháním naftu bez MEŘO, akorát na žně a orbu koupím směsnou, tak abych ji hned spotřeboval. Uložit stroj po sezoně s MEŘO si nedovolím.
Odpovědět

Svatopluk Čech

13.3.2022 12:20
Jsem zemedělec, řepku taky pěstuji ale z potřeb osevního postupu. Pokud poklesne výhledově výkupní cena řepky, jenom dobře. Poviné přimíchávání MEŘO zrušit, pokud někdo chce jezdit na bionaftu nebo s ní topit bude li levnějsí prosim. Cena lze podstatně snížit jiným zdaněním a nemusí se ničit motory a řešit skladovatelnost nafty. Celý rok pracně sháním naftu bez MEŘO, akorát na žně a orbu koupím směsnou, tak abych ji hned spotřeboval. Uložit stroj po sezoně s MEŘO si nedovolím.
Odpovědět

Svatopluk Čech

13.3.2022 12:21
Jsem zemedělec, řepku taky pěstuji ale z potřeb osevního postupu. Pokud poklesne výhledově výkupní cena řepky, jenom dobře. Poviné přimíchávání MEŘO zrušit, pokud někdo chce jezdit na bionaftu nebo s ní topit bude li levnějsí prosim. Cena lze podstatně snížit jiným zdaněním a nemusí se ničit motory a řešit skladovatelnost nafty. Celý rok pracně sháním naftu bez MEŘO, akorát na žně a orbu koupím směsnou, tak abych ji hned spotřeboval. Uložit stroj po sezoně s MEŘO si nedovolím.
Odpovědět

Svatopluk Čech

13.3.2022 14:14
Jsem zemedělec, řepku taky pěstuji ale z potřeb osevního postupu. Pokud poklesne výhledově výkupní cena řepky, jenom dobře. Poviné přimíchávání MEŘO zrušit, pokud někdo chce jezdit na bionaftu nebo s ní topit bude li levnějsí prosim. Cena lze podstatně snížit jiným zdaněním a nemusí se ničit motory a řešit skladovatelnost nafty. Celý rok pracně sháním naftu bez MEŘO, akorát na žně a orbu koupím směsnou, tak abych ji hned spotřeboval. Uložit stroj po sezoně s MEŘO si nedovolím.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

14.3.2022 09:38
POtrefená husa se ozvala...
Odpovědět
VF

Vilém FAMM

16.3.2022 09:55
Referendum mělo být na Ukrajině. Lepší bebeurčení než válka.
Odpovědět
VF

Vilém FAMM

16.3.2022 09:59 Reaguje na Vilém FAMM
Omlovám se za chybu. Sebeurčení!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist