https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zvirata-v-rezervaci-v-jar-hlida-s-pomoci-kamer-55-000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zvířata v rezervaci v JAR hlídá s pomocí kamer 55 000 lidí

2.4.2021 02:27 | JOHANNESBURG (ČTK)
Rezervace Balule, která je domovem mnoha afrických zvířat, leží v provincii Limpopo a je součástí Krugerova národního parku.
Rezervace Balule, která je domovem mnoha afrických zvířat, leží v provincii Limpopo a je součástí Krugerova národního parku.
Jihoafrická přírodní rezervace Balule spustila tento měsíc program ostrahy zvířat na dálku s pomocí kamer mobilních telefonů rozmístěných kolem rezervace v ochranných obalech. K záběrům se mohou připojit lidé kdekoli a park tak získal za krátkou dobu 55 000 virtuálních strážců. Jak píše agentura Reuters, mnoho afrických rezervací přišlo kvůli úbytku turistů v době koronaviru o příjmy a bylo nuceno část svých strážců propustit. Nová technologie je vítaná pomoc.
 

Bez turistů se rezervacím snížily příjmy a park Balule se rozhodl spojit se s výrobcem mobilů firmou Samsung, aby mohl zbývajícím strážcům pomoci chránit zvířata před pytláky. Vznikl tak projekt Wildlife Watch, k němuž se užpřipojilo55 000 lidí.

"Potřebujeme víc očí a víc lidí, kteří by nám pomáhali," řekla členka ženského týmu strážců Leitah Mkhabelaová. "Takto se mohou na hlídkách lidé podílet a zůstat přitom doma. Každý den mohou zachránit jednoho nosorožce," vysvětlila.

Rezervace Balule, která je domovem lvů, leopardů, slonů, buvolů i nosorožců, leží v provincii Limpopo a je součástí Krugerova národního parku.

Mkhabelaová a všechny její kolegyně mají stejný typ telefonu a tytéž telefony byly instalovány po obvodu rezervace.

Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) zjistil, že vlivem pandemie africké národní parky zredukovaly strážce o víc než polovinu. Zástupkyně šéfa Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Wendy Elliottová řekla, že v celosvětovém měřítku rezervace a parky propustily jednoho z pěti strážců. Navíc pandemie zhoršuje ekonomickou situaci, v níž vzniká větší poptávka po masu divoce žijících zvířat.

Mkhabelaová je ale spokojená. Lidé, kteří se dívají na záběry z Balule, už nahlásili střelbu a upozornili na zvířata zachycená do pastí. "Chci přispět k tomu, že má vnoučata v budoucích letech budou mít možnost vidět nosorožce," řekla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SR

Selský Rozum

3.4.2021 18:17
Byl jsem na safari v Botswaně - národní park Chobe. Nejdražší výlet mého života, ale když vidíte na živo, jak si třeba hrají opičáci, jak v řece dovádějí sloni tak jako malé děti. Potápí se celí pod vodu a choboty používají jako šnorchl nebo na sebe z chobotů stříkají vodu. Nebo jak slůňata obcházejí celé stádo slonic a cucnou si od každé tety slonice, co má mléko a ony jim dají v klidu napít, tak mam ještě dneska po letech slzy v očích. Krokoušové, hroši, zebry, žirafy, buvoly, ... všechno to tam běhá volně kolem vás. Neuvěřitelný zážitek. Jak to půjde, tak rozbijte prasátka a jeďte. Pak si možná řeknete, že “teď už můžete v klidu umřít”, protože už jste viděli to nejlepší v životě, co jste vidět mohli
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist